Επί τάπητος η προστασία του κυπριακού αγρινού

110 επιστήμονες από 24 χώρες θα πάρουν μέρος σε δύο διεθνή φόρουμ στη Λευκωσία

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Λευκωσία: Το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick (Nature Conservation Unit)  και της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του  Species Survival Commission του ΙIUCN, Caprinae  Specialist Group, έχει αναλάβει τη διεξαγωγή δύο μεγάλων διεθνών φόρουμ.

Πρόκειται για το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Ορεσίβια Οπληφόρα θηλαστικά (World Congress on Mountain Ungulates) και το 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Αγρινά (International Symposium on Mouflon).  Τα δύο αυτά φόρουμ θα διεξαχθούν κάτω από την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.  Θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και η εναρκτήριος τελετή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα η ώρα 9:00 π.μ. στο ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» στη Λευκωσία. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 110  επιστήμονες από 24  χώρες. Έχουν υποβληθεί γύρω στις 70  επιστημονικές εργασίες, 40 προφορικές παρουσιάσεις και 23 παρουσιάσεις με προβολή διαφανειών.

Η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από τόσες πολλές χώρες, από σχεδόν όλες τις ηπείρους του πλανήτη, δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για την προστασία και διαχείριση των ορεσίβιων οπληφόρων θηλαστικών σε όλο τον πλανήτη, αλλά και την Κύπρο. Χωρίς αμφιβολία, η ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, θα συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση των αναγκαίων ορθολογικών πολιτικών που απαιτούνται για τη διαμόρφωση και λήψη σωστών διαχειριστικών μέτρων για την προστασία και την ανάπτυξη των Ορεσίβιων Οπληφόρων Θηλαστικών, που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν με εξαφάνιση.  Το  πρόγραμμα του συνεδρίου θα είναι ως εξής:

  • 29  Αυγούστου, 9:00: Εναρκτήριος τελετή, την οποία θα προσφωνήσει εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών ο γενικός διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις επιστημονικών μελετών μέχρι τις 17:00.
  • 30 Αυγούστου: Επίσκεψη στον Σταυρό της Ψώκας, γνωριμία με την κυπριακή βιοποικιλότητα και το Δάσος της Πάφου, τον οικότοπο του Κυπριακού Αγρινού.
  • 31 Αυγούστου: Παρουσίαση μελετών.  Στις 17:00  θα γίνει επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Φώτου Φωτιάδη στους χώρους του εργοστασίου Carlsberg, και παράθεση δείπνου από το Κοινωφελές Πολιτιστικό και Επιστημονικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης.
  • 1η Σεπτεμβρίου: Παρουσίαση μελετών, αποτελέσματα συνεδρίου, αποχαιρετιστήριο δείπνο στις 19:00.

Το Υπουργείο Εσωτερικών πρωτοπορεί παγκοσμίως στην επιστημονική μελέτη και συνεργασία για την προστασία και διαχείριση άγριας ζωής, με τη διεξαγωγή των πιο κάτω παγκοσμίων συνεδρίων:

  1. 17-20 Μαΐου 1996.  2º Παγκόσμιο Συνέδριο για το Μεσογειακό Αγρινό.  Hilton Hotel, Λευκωσία Κύπρος.
  2. 3 – 7 Σεπτεμβρίου 2001. 25º Παγκόσμιο Συνεδρίο της Παγκόσμιας Ένωσης Βιοθηραματολόγων, St. Raphael Hotel, Λεμεσός, Κύπρος.
  3. 5-7 Σεπτεμβρίου 2001. 9º Παγκόσμιο Συμποσίο PERDIX.  St. Raphael Hotel, Λεμεσός, Κύπρος.
  4. 26-28 Οκτωβρίου 2006. 6th International Symposium on Wild Boar (Sus scrofa) and on sub-order suiformes,  που έγινε στην Ιερά Μονή Κύκκου από το υπουργείο Εσωτερικών.

Χορηγοί και υποστηρικτές του συνεδρίου είναι το Species Survival Commission του ΙIUCN, Caprinae  Specialist Group, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης και το Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς.

Των εργασιών του συνεδρίου προεδρεύει ο δρ Ελευθέριος Χατζηστερκώτης, λειτουργός Περιβάλλοντος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ιστοσελίδα του συνεδρίου είναι: www.mountainungulates.gov.cy

Και διαγωνισμός ποίησης

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τα Ορεσίβια Οπληφόρα Θηλαστικά και του 5ου Διεθνούς Συμποσίου για τα Αγρινά, το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» προκήρυξε Παγκύπριο Δαγωνισμό Ποίησης με θέμα το Κυπριακό Αγρινό. Τα ποιήματα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό θα πρέπει να υποβληθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», στο email: andri.gaitani@photiadesgroup.com υπόψη Άντρης Γαϊτάνη, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους δρα Λευτέρη Χατζηστερκώτη, λειτουργό Περιβάλλοντος του Υπουργείου Εσωτερικών, τηλ. 99341619, και δρα Χρίστο Αριστείδου, διευθυντή του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», τηλ. 22452000 και 99469616. Τα ποιήματα θα αξιολογηθούν από Ειδική Επιτροπή. Θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα σε όσους λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και βραβείο στους τρεις πρώτους επιτυχόντες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

http://www.philenews.com

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: