Τα χαβαρόνια κατακτούν το Βερολίνο

Φθινόπωρο στο Βερολίνο. Η εποχή όπου φθάνουν στη γερμανική πρωτεύουσα σμήνη χαβαρονιών από την ανατολική Ευρώπη και ανταγωνίζονται τις γηγενείς κουρούνες για την τροφή.

xavaroni

Σάββατο απόγευμα στην Αλεξάντερπλατς, στο κέντρο του Βερολίνου. Ντόπιοι και τουρίστες παρακολουθούν πάνω από τα κεφάλια τους χιλιάδες κορακοειδή πουλιά να πετούν προς το κοινοβούλιο και την καγκελαρία. Όταν βραδιάσει για τα καλά, εκατοντάδες πουλιά συγκεντρώνονται στα δέντρα γύρω από την καγκελαρία, το αεροδρόμιο Τέγκελ ή το πάρκο Τίεργκαρτεν. Πολλοί κάτοικοι της πόλης λένε ότι οι εικόνες αυτές τους θυμίζουν την κλασική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τα πουλιά».

Εδώ και 20 χρόνια παράλληλα στα χαβαρόνια, γηγενείς κουρούνες έρχονται κατά χιλιάδες από την περιφέρεια στη πρωτεύουσα. Ορισμένες είναι επιθετικές. Ο ορνιθολόγος Γιενς Σάρον πιστεύει ωστόσο ότι οι επιθέσεις αποτελούν εξαίρεση και ότι οφείλονται περισσότερο σε…..παρεξήγηση όταν κάποια πουλιά πιστεύουν ότι απειλούνται τα αυγά τους.

Αντιμετώπιση με δίχτυα και…..καρφάκια

Χαβαρόνια στις στέγες των σπιτιών

Η βιολόγος Γκούντραμ Μάιερ εξηγεί τις «μαζικές επισκέψεις» των κορακοειδών με την επέκταση της πόλης στα περίχωρα. Οι εκτάσεις που υπήρχαν παλιότερα γύρω γύρω στην πόλη μειώνονται συνεχώς, αφού μετατρέπονται σε οικοδομήσιμα οικόπεδα. Έτσι, τα πουλιά δεν έχουν εν τέλει εναλλακτική λύση στην αναζήτηση τροφής. Την ίδια στιγμή η πόλη έχει πολλά να προσφέρει στα… πουλιά, όπως είναι οι ανοιχτοί κάδοι και υπολείμματα τροφών που εγκαταλείπουν οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πώς όμως μπορεί το Βερολίνο να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες πτηνά που έρχονται κάθε χρόνο για μερικούς μήνες στην πόλη; Ο νόμος για την προστασία της πανίδας απαγορεύει στη Γερμανία την καταστροφή των φωλιών ή το κυνήγι των πουλιών. Αυτό όμως που επιτρέπεται είναι η αποτροπή. «Μπορείς για παράδειγμα να τοποθετήσεις δίχτυα ή καρφάκια σε σημεία που τους αρέσει να έρχονται», δηλώνει η βιολόγος Γκούντραμ Μάιερ. Καμιά φορά αρκεί να κόψεις κάποια δέντρα, να αλλάξεις θέσεις στους κάδους απορριμμάτων ή ακόμα και να φωτίσεις τη νύχτα σημεία όπου διανυχτερεύουν τα κορακοειδή πουλιά, προτείνει η γερμανίδα ειδικός.

Lydia Heller / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή:  Deutsche Welle | 06.10.2012ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: