Αμβρακικός: λαθροθηρία, λαθροθηρία, λαθροθηρία…

amvr_papia

Δεν πέρασαν ούτε 4 ημέρες που το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων σε ανακοίνωσή του εξέφραζε την έντονη αντίθεση του για την συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας στο Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού (ΕΔΩ) και σήμερα ήρθε η επιβεβαίωση για όσους υποστηρίζουν -καλώς ή κακώς- ότι το κυνήγι είναι απαράδεκτο σε προστατευόμενες περιοχές που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της άγριας πανίδας και ιδιαίτερα των πουλιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του epiruspost.gr, θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου (Ε´ ΚΟΗ) συνέλαβαν επ´ αυτοφώρω δύο άτομα στον Αμβρακικό διότι είχαν θηρεύσει μεγαλύτερο αριθμό θηρεύσιμων ειδών (παπιά) και συγκεκριμένα 38, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 12 για κάθε άτομο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε, ότι είχαν θηρεύσει και μία βαλτόπαπια, είδος προστατευόμενο, η θήρευση του οποίου απαγορεύεται.

Η υπόθεση λαμβάνει σοβαρότερες διαστάσεις εαν σκεφτεί κανείς ότι και οι δυο λαθροθήρες είχαν στην κατοχή τους άδεια κυνηγιού. Πλήρωσαν, όπως και χιλιάδες άλλοι κυνηγοί, την άδεια κυνηγιού ώστε να κυνηγούν νόμιμα για όλη την κυνηγετική περίοδο και όταν βρέθηκαν σε έναν προστατευόμενο υγρότοπο ξεπέρασαν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και εξόντωσαν ένα προστατευόμενο είδος. Επίσης, είναι το δεύτερο περιστατικό σοβαρής λαθροθηρίας στον Αμβρακικό Κόλπο που φτάνει στην δικαιοσύνη από θηροφύλακες της Ε´ ΚΟΗ τους τελευταίους μήνες. Στις 5 Αυγούστου συνελήφθη άλλο ένα άτομο επειδή είχε θηρεύσει παράνομα 23 πάπιες (δείτε ΕΔΩ).

Εξολόθρευαν παπιά στον Αμβρακικό- Δύο συλλήψεις

Ας δούμε τις λεπτομέρειες του τελευταίου περιστατικού λαθροθηρίας στον Αμβρακικό Κόλπο όπως περιγράφονται στο ρεπορτάζ του epiruspost.gr:  «Μεγαλύτερο αριθμό από τον ανώτατο επιτρεπόμενο για κάθε κυνηγό, αλλά και ένα άτομο μη θηρεύσιμου και απαγορευμένου είδους, βρέθηκαν να έχουν θηρεύσει δύο άτομα, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ στον Αμβρακικό.

»Στο πλαίσιο των καθημερινών περιπολιών στον Αμβρακικό κόλπο, κλιμάκιο θηροφυλάκων, που κινούνταν με βάρκα, εντόπισε δύο άτομα να κινούνται επίσης με βάρκα, προς μία από τις επιτρεπόμενες ζώνες.

»Κατά την παρουσία των θηροφυλάκων στην περιοχή ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί από την πλευρά που βρισκόταν τα δύο άτομα.

»Το μεσημέρι και αφού οι θηροφύλακες παρέμειναν στο σημείο, για έλεγχο, διαπιστώθηκε, ότι οι τα δύο άτομα είχαν θηρεύσει μεγαλύτερο αριθμό θηρεύσιμων ειδών (παπιά) και συγκεκριμένα 38, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 12 για κάθε άτομο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε, ότι είχαν θηρεύσει και μία βαλτόπαπια, είδος προστατευόμενο, η θήρευση του οποίου απαγορεύεται.

»Οι θηροφύλακες κατάσχεσαν τα επιπλέον παπιά άνω του ορίου (συνολικά 14) και τη βαλτόπαπια. Ακόμη, κατάσχεσαν δύο κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατείχαν νόμιμα και τις άδειες θήρας. Σε βάρος τους υποβλήθηκε μήνυση για τον επιπλέον αριθμό των θηραμάτων που είχαν θηρεύσει και για το ένα άτομο του απαγορευμένου είδους, που επίσης είχαν θηρεύσει.

»Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία με αφορμή το δεύτερο κρούσμα σε λίγες εβδομάδες σε περιοχή του Αμβρακικού κόλπου δηλώνει για πολλοστή φορά, ότι οι ελάχιστοι που σπιλώνουν με τη συμπεριφορά τους το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας δεν πρόκειται να μείνουν στο απυρόβλητο, αλλά θα βρίσκουν πάντα απέναντί τους την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

»Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και το γνωρίζουν άπαντες, τα τελευταία χρόνια, όπου σε έξι ζώνες του Αμβρακικού επιτρέπεται η άσκηση θήρας. Με την καθημερινή της παρουσία η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ενεργεί ως θεματοφύλακας της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας της περιοχής, με τα κρούσματα λαθροθηρίας που είχαν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις την περίοδο της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγίου, να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

»Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ επιζητά για μία ακόμη φορά τη συνεργασία όλων των κυνηγών για να παταχθεί μια και καλή το φαινόμενο αυτό, όπου και αν παρατηρείται».ΚατηγορίεςΘήρα, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: