Με 21 μέλη θα συγκροτείται δασικός συνεταιρισμός

Από τα 25 στα 21 άτομα πέφτει ο πήχης των ελάχιστων απαιτούμενων μελών, προκειμένου για τη σύσταση δασικών συνεταιριστικών οργανώσεων.

ylotomies_synetairismos

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Μπίκα στην Agrenda και το agronews.gr, η σχετική τροποποίηση έγινε μετά από εισηγήσεις εκπροσώπων φορέων και των αγορητών των κομμάτων, με τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνης, να την αποδέχεται  κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σημειωτέον πως όπως έγραφε η Agrenda που κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου, τη φιλοσοφία που δεν πέρασε η Βάθη στο συνεταιριστικό νόµο 4384/2016 «ξεπατίκωσε» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, φέρνοντας στη βουλή ένα πλαίσιο που διαχωρίζει τις δασικές οργανώσεις, σε 2 βαθµίδες, βάζοντας όµως από πάνω την Πανελλήνια Συνοµοσπονδία ∆ασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, σε ρόλο… ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι 2 βαθµίδες θα περιλαµβάνουν τις πρωτοβάθµιες οργανώσεις, στις οποίες ανήκουν οι ∆ασικοί Συνεταιρισµοί (∆Α.Σ.Ε.) και τις δευτεροβάθµιες, στις οποίες ανήκουν οι Ενώσεις τους (Ε.∆Α.Σ.Ε.), ενώ η «ΠΑΣΕΓΕΣ» των ∆ασικών Συνεταιρισµών, θ’ αποσκοπεί στην ενίσχυση και των συντονισµό δράσης των µελών της.

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 5) θέτει ως προαπαιτούµενο για απόκτηση ιδιότητας µέλους, την ταυτότητα δασεργάτη. Ωστόσο εκτιµάται από τους φορείς, ότι ίσως θέσει προσκόµµατα σε νυν εργάτες που είναι ταυτόχρονα και κτηνοτρόφοι.

Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται, τέλος, η ανάληψη από πρωτοβάθµιες οργανώσεις πολλαπλών δραστηριοτήτων (δασικές εργασίες, διακίνηση, εµπορία, επεξεργασία και µεταποίηση δασικών προϊόντων (άρθρο 1), µε στόχο, όπως έχει πει και ο αρµόδιος υπουργός, να έχουν αυτονοµία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο agronews.gr

.

.

.ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Νομοθεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: