Ασφαλιστική κάλυψη ΕΛ.Γ.Α. στις ζημιές από τα ελάφια στη Ρόδο

platonia2

Οι ζημιές που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου υπάγονται πλέον στην ασφάλιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας-προσθήκης που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης… στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 (Α´ 160) «Aσφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις, και ασθένειες», προστίθεται και η περίπτωση των ζημιών που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου.

Μέχρι την ψήφιση αυτής της τροπολογίας, όσο αφορά τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από είδη της άγριας πανίδας, στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονταν μόνο οι ζημιές από αρκούδα, οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR και οι ζημιές από άγρια κουνέλια στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου. Πλέον, θα υπάγονται και οι ζημιές στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου που προκαλούνται από τα άγρια ελάφια.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της σχετικής τροπολογίας, τα έντονα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το νησί της Ρόδου, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα του νησιού, προκάλεσαν την μετακίνηση των ελαφιών προς τις πεδινές περιοχές του νησιού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Με την προτεινόμενη τροπολογία, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην αποζημίωση των αγροτών από ζημιές που προκαλούν τα ελάφια (πλατώνια) στις φυτικές καλλιέργειες και ταυτόχρονα, αναδεικνύεται στην τοπική κοινωνία η πλούσια περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού και η ανάγκη προστασίας της φύσης και της διατήρησης των μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, των δασών και των ελαφιών της Ρόδου.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, συμβάλει, αφενός στην προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που ζουν τα ελάφια μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και αφετέρου στην επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλατωνιού (Dama dama, L., 1758), που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και είναι ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός του είδους στον κόσμο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ελάφι (πλατώνι) της Ρόδου, με αρχαία καταγωγή και ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα, καθώς διαφέρει γενετικά από άλλα πλατώνια της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας, έχει καταγραφεί στη Σύμβαση της Βέρνης ως απειλούμενο είδος και συμπεριλήφθηκε στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Κινδυνεύον», δηλαδή είδος που αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό του περιβάλλον στο άμεσο μέλλον.

dasarxeio.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: