Ποιος θυμάται τα εκατομμύρια που… χάθηκαν στην πορεία

Εκατομμύρια ευρώ σε λάμπες και δρόμους

ÐÕÑÊÁÃÉÁ  ÇËÅÉÁ ÁÑÔÅÌÉÄÁ

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής /www.efsyn.gr

Ποιος θυμάται το περιβόητο ταμείο Μολυβιάτη; Τα χρήματα (215 εκατ. ευρώ) που είχαν συγκεντρωθεί από ιδιώτες έπειτα από τον μαύρο Αύγουστο του 2007 στην Ηλεία, τα οποία θα διετίθεντο για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών;

Ποιος θυμάται τα εκατομμύρια που… χάθηκαν στην πορεία, τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν απ’ τα αρμόδια υπουργεία, τα πορίσματα που κανείς δεν έλαβε υπόψη του, τις καταγγελίες για χρηματοδότηση άλλων έργων που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο χρηματοδότησης του ταμείου;

Ολα τα ανωτέρω τα είχε παρουσιάσει αναλυτικά η «Εφ.Συν.» σε διαδοχικά δημοσιεύματα μέσα από υπουργικά έγγραφα, ερωτήσεις βουλευτών, πορίσματα, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

Οταν μάλιστα το ταμείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2011 (καθ’ υπόδειξιν, όπως ειπώθηκε, της τρόικας), χάθηκε εντελώς η μπάλα.

Σημαντικό μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για έναν συγκεκριμένο σκοπό, «νόμιμα» πλέον, χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για έργα που ουδεμία σχέση έχουν με πυρκαγιές και πυρόπληκτους.

Κάπως έτσι, πριν από λίγες μέρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε άλλα 39 έργα (36 στην Ηλεία, 2 στην Αιτωλοακαρνανία και 1 στην Αχαΐα), συνολικού ύψους 15.829.657,02 ευρώ, τα οποία θα πληρωθούν με χρήματα από το ταμείο Μολυβιάτη, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Για άλλη μια φορά -όπως και το 2014- εγκρίθηκαν έργα που:

α. βρίσκονται και σε περιοχές που ουδεμία σχέση έχουν με τα καμένα του 2007,

β. αφορούν κατά κύριο λόγο έργα οδοποιίας και… φωτισμού.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο, παρά το γεγονός ότι ο νομός δοκιμάζεται συνέχεια από έντονα φυσικά φαινόμενα.

Από την πρώτη αποτίμηση της καταστροφής του 2007 και μετά, τόσο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής όσο και διάφοροι επιστημονικοί φορείς επισήμαναν την τεράστια κλιματική αλλαγή στον νομό και ζητούσαν επίμονα αντιπλημμυρικά έργα.

Κανείς από τους αρμόδιους δεν φαίνεται να συμμερίστηκε την άποψή τους.

Οταν όμως ο νομός πλημμυρίζει κάθε χρόνο απ’ τις βροχοπτώσεις και καταστρέφονται οι καλλιέργειες, όλοι ζητούν αποζημιώσεις.

Τα έργα που εγκρίθηκαν

Τα έργα προτάθηκαν από τους δήμους και η περιφέρεια κλήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητά τους και ακολούθως να τα εγκρίνει.

Από τον Δήμο Ζαχάρως πέρασαν οι 12 από τις 13 προτάσεις, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο αποκατάσταση φθορών στο οδόστρωμα του επαρχιακού δικτύου, ενώ 544.727 ευρώ θα διατεθούν για κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας στα χωριά Αρτέμιδα, Μηλέα, Μίνθη, Σμέρνα, Καλίδονα, Λέπρεο, Χρυσοχώρι.

Εγκρίθηκε επίσης μια σειρά έργων σε περιοχές στα βόρεια του νομού, ενώ είναι γνωστό πως το 2007 κάηκε το νότιο τμήμα, π.χ. υπάρχει κονδύλι και για την κωμόπολη των Σαβαλίων, απ’ την οποία η φωτιά ουδέποτε πέρασε, αλλά και η έγκριση 300.000 ευρώ για την «αποκατάσταση οδικού δικτύου πυρόπληκτων περιοχών» του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Επίσης εγκρίθηκε κονδύλι 336.850 ευρώ με αντικείμενο «βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδικού δικτύου Τ.Κ. Γερακίου και Δ.Κ. Αμαλιάδας».

Από τις προτάσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ξενίζει η έγκριση κονδυλίου 550.000 ευρώ για «επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης των πόρων του πρώην ταμείου Μολυβιάτη, υλοποιεί τη διαδικασία ένταξης και χρηματοδότησης έργων εξασφαλίζοντας την εκπλήρωση των κριτηρίων της χρηστής και αποτελεσματικής διάθεσης των κονδυλίων που προέρχονται από εισφορές ιδιωτών» σημείωσε ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος δήλωσε πως θα προτιμούσε να δει αντιπλημμυρικά έργα και γενικότερα έργα πολιτικής προστασίας στις προτάσεις των δήμων, ωστόσο «τα προταθέντα και εγκριθέντα έργα θα επιλύσουν σημαντικά και ζωτικά ζητήματα της Ηλείας, θα θερμάνουν την τοπική οικονομική ζωή, θα προσφέρουν, έστω προσωρινά, θέσεις εργασίας».

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν όλοι αυτοί που δώριζαν τα χρήματά τους το 2007 για ανακούφιση των πληγέντων γνώριζαν πού θα καταλήξει ο οβολός τους, τι θα έκαναν.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και ανακοινώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (πρόσκεινται στη Ν.Δ.), που βάλλουν κατά του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα:

«Μήπως επίσης (σ.σ. ο περιφερειάρχης) ξέχασε να μας πει ότι σχεδόν κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει σχέση με την αποκατάσταση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών; Μήπως ξεχνάει το γεγονός ότι ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο δεν υπάρχει σε όλα αυτά τα έργα που ανακοίνωσε;».

Βέβαια, όλοι φαίνεται να λησμονούν το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν ποσά απ’ το ταμείο σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμα και για επιχορήγηση… αθλητικών εγκαταστάσεων ή αρχαιολογικών χώρων στη Ρόδο!

Λησμονούν τα χρηματικά εντάλματα χιλιάδων ευρώ που δόθηκαν σε πληγέντες από πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια, δύο χρόνια μετά τις φωτιές του 2007.

Ισως τίποτε απ’ όλα αυτά να μην είχε συμβεί αν η Δικαιοσύνη αποφάσιζε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της διαχείρισης των πόρων του ταμείου και να ελέγξει τα δεκάδες δημοσιεύματα, καταγγελίες και ανακοινώσεις για παρατυπίες σχετικά με αυτό.

Η πραγματικότητα λέει ότι σήμερα, 9 χρόνια μετά την καταστροφή, το φάντασμα του ταμείου Μολυβιάτη τριγυρίζει όχι πάνω απ’ τα καμένα της Αρτέμιδας και της Μακίστου, αλλά πάνω από κάθε τυχαίο δρόμο και δρομάκι που έψαχνε το κονδύλι του για να θερμανθεί η τοπική οικονομική ζωή και να προσφερθούν έστω προσωρινά θέσεις εργασίας!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

.



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: