Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αναγκαίοι οι αυστηρότεροι κανόνες εμπορίας ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας

Η ΕΕ πιέζει για αυστηρότερους κανόνες εμπορίας ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας σε παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τη διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας

cites_emporio_agrias_zois

Στις 24 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι 182 χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στη 17η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES COP 17) που θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική προκειμένου να συμφωνήσουν για ορισμένα απτά μέτρα για την καλύτερη προστασία των πλέον ευάλωτων ειδών του πλανήτη.

Η ΕΕ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος της Σύμβασης CITES και θα επιδιώξει αυστηρότερα διεθνή μέτρα κατά του παράνομου εμπορίου ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Υποστηρίζει με σθένος να συνεχιστεί η απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού.

Η 17η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES COP 17) θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική. Παρέχει ένα φόρουμ ώστε τα μέλη της να εξετάσουν την εφαρμογή της Σύμβασης CITES, η οποία καλύπτει περισσότερα από 35 000 φυτά και ζώα, εξασφαλίζοντας ότι το εμπόριο παραμένει νόμιμο, ιχνηλάσιμο και βιώσιμο, και να θεσπίσουν νέα δεσμευτικά μέτρα για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, που εκπροσωπούνται από τον Επίτροπο αρμόδιο για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία κ. Karmenu Vella έρχονται στο Γιοχάνεσμπουργκ με ενιαία φωνή και φιλόδοξη ατζέντα. Η ΕΕ προτείνει για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών και της διαφθοράς που συνδέεται με αυτό, να καθοριστούν διεθνή πρότυπα για το εμπόριο κυνηγετικών τροπαίων, εξασφαλίζοντας ότι το εμπόριο υφίσταται μόνο όταν είναι νόμιμο και βιώσιμο. Προτείνει επίσης να συμπεριληφθούν στη CITES και άλλα θαλάσσια είδη (καρχαρίες), είδη ξυλείας (ροδόξυλο) και εξωτικά ζώα συντροφιάς (ερπετά), ή να αναβαθμιστεί η προστασία άλλων ειδών στο πλαίσιο της Σύμβασης CITES (παπαγάλοι και θηλαστικά) τα οποία αποτελούν αντικείμενο μη βιώσιμου ή παράνομου διεθνούς εμπορίου.

Ο Επίτροπος κ. Vella δήλωσε: «Η ΕΕ είναι περήφανη που πρωτοστατεί παγκοσμίως στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας. Βλέπουμε τη CITES COP ως μια ευκαιρία για να καταπολεμήσουμε πιο σκληρά το παράνομο εμπόριο ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας καθώς και τη διαφθορά που το τροφοδοτεί. Μέσω της CITES, θα συνεργαστούμε πλήρως με τους εταίρους μας για την εφαρμογή του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οικοδομούμε μια παγκόσμια συμμαχία μεταξύ των χωρών για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας όπου υπάρχει, τον αποκλεισμό των σημείων διέλευσης και την εξάλειψη της παράνομης ζήτησης».

Ειδικότερα, η ΕΕ θα υποστηρίξει τη διατήρηση της απαγόρευσης του διεθνούς εμπορίου ελεφαντοστού και θα ασκήσει πίεση για τη θέσπιση αυστηρών μέτρων κατά του παράνομου εμπορίου ελεφαντοστού καθώς και κατά του εμπορίου ρινόκερων, τίγρεων, ανθρωποειδών πιθήκων, πανγκολίνων ή ροδόξυλου.

Οι προσπάθειες της ΕΕ εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσέγγιση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει φέτος για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας, το οποίο θα υλοποιηθεί από κοινού από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έως το 2020.

Ιστορικό του φακέλου

Η παράνομη εμπορία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας αποτελεί το 4ο μεγαλύτερο διεθνές εγκληματικό δίκτυο. Τα τελευταία έτη, σημειώθηκε δραματική αύξηση του παράνομου εμπορίου ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας. Εκτιμάται ότι περίπου 8 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως περνούν από τα χέρια ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και το παράνομο εμπόριο κατέχει την ίδια θέση στην κατάταξη με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων και όπλων. Αυτό όχι μόνο απειλεί την επιβίωση ορισμένων εμβληματικών ειδών, αλλά καλλιεργεί τη διαφθορά, χρηματοδοτεί πολιτοφυλακές, προκαλεί ανθρώπινες απώλειες και στερεί τις φτωχότερες κοινότητες από ζωτικής αξίας εισόδημα.

Η Σύμβαση CITES αποτελεί σημαντικό μέσο για να τεθεί το παράνομο εμπόριο υπό έλεγχο, δεδομένου ότι μπορεί να λάβει νομικώς δεσμευτικά μέτρα και να συμφωνήσει σχετικά με κυρώσεις κατά των κρατών που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Η ΕΕ κατέστη πλήρες μέρος της σύμβασης CITES το 2015. Συμμετέχει για πρώτη φορά με την ιδιότητα αυτή στο πλαίσιο της διάσκεψης των μερών, εκτός από τα 28 κράτη μέλη στο σύνολό τους.

Η ΕΕ αποτέλεσε σημαντικό υποστηρικτή της σύμβασης CITES και προτίθεται να συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική οικονομική στήριξη τόσο στις δραστηριότητες της Σύμβασης όσο και στην προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, ιδίως στην Αφρική.

Περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο: η θέση της ΕΕ στην 17η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών (CoP) της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES).

Πλήρης κατάλογος των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην CITES CoP17 από την ΕΕ


.

.

.

 ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: