Ημερίδα για τις δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας της κρανιάς

krania

Ενημερωτική ημερίδα για τις δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας της κρανιάς στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, στη Δράμα.

Η ημερίδα, στην οποία η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη, θα έχει το ακόλουθο θέμα:

«Κρανιά: το δέντρο της μακροζωίας.
Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειάς του»

και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, στις 11.00 π.μ., στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), στο 5ο χλμ Δράμας-Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, θα είναι ο τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Ιωάννης Σπανός. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και τις εμπειρίες ενός καλλιεργητή κρανιάς, του κ. Χατζηπάντου Ιωάννη, από τη Ροδόπολη Σερρών.

Η κρανιά, γνωστή στη χώρα μας από την εποχή του Ομήρου, με το όνομα «Κράνεια», παρουσιάζει αυξητικές τάσεις καλλιέργειας, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, όπου οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα. Η καλλιέργεια της κρανιάς μπορεί να αποτελέσει μια αποδοτική εναλλακτική επιλογή, αξιοποιώντας τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας, στις οποίες αναπτύσσεται καλύτερα.

Ο καρπός της θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο (super foods), ιδιότητα ήδη γνωστή από την αρχαιότητα, που η βρώση τους προσέφερε αναζωογόνηση και «μακροζωία» στους ανθρώπους. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην αντιοξειδωτική του ικανότητα και στην υψηλή περιεκτικότητα σε φαρμακευτικές ουσίες, όπως φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, φαινολικά παράγωγα κ.α.

Το κόστος εγκατάστασης της φυτείας, αλλά και το καλλιεργητικό είναι χαμηλό, ενώ ως προς την επιλογή των ποικιλιών πρέπει να προτιμώνται οι ντόπιες ποικιλίες που είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της χώρας μας. Κυριότερο προϊόν για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, αποξηραμένοι, κατεψυγμένοι), ενώ για μία επιπλέον κερδοφορία της καλλιέργειας, μπορεί να μεταποιηθεί για παραγωγή χυμού, λικέρ ή μαρμελάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, κ. Αναστασιάδη Άνθιμο, στο τηλέφωνο: 25210 58175, ή στο e-mail: drogeeka@otenet.gr.

http://www.dramini.gr

Διαβάστε επίσης: ΚΡΑΝΙΑ: Το δένδρο της μακροζωίαςΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: