«ΚΤΙΡΙΟΝ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ»

dasika_ktiria_exofill

Η μελέτη με θέμα: «Δασικά Κτίρια Θράκης» αποτελεί μία σπάνια έκδοση της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας έτους 1935, που αποτυπώνει δεκατέσσερα (14) από τα σημαντικότερα λειτουργούντα τότε δασικά κτήρια στην περιοχή της Θράκης και στον γειτονικό νομό Δράμας. Οι αναφορές στα δασικά κτήρια συνοδεύονται από αντίστοιχες φωτογραφίες τους, γεγονός ιδιαίτερα πρωτοποριακό για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής, που καθιστά τη διήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και καταδεικνύει την ξεχωριστή αρχιτεκτονική αξία πολλών από τα κτήρια αυτά. Το “dasarxeio.com” διέτρεξε την ευρύτερη περιοχή, εντόπισε και αποτύπωσε φωτογραφικά σύγχρονες απόψεις των δασικών κτηρίων που αναφέρονται στη μελέτη και σώζονται έως και σήμερα. Παρουσιάζει την εργασία τμηματικά, αφιερώνοντας κάθε δημοσίευση σε ένα ξεχωριστό δασικό κτήριο. Η σημερινή αναφορά έχει ως θέμα το Κτίριο Δασονομείου Νέας Ορεστιάδας.

dason_orestiados_prosopsi

1. ΚΤΙΡΙΟΝ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ.

Εις αντίκρυσμα τρόπον τινά της απωλεσθείσης Αδριανουπόλεως και του επινείου αυτής Ορεστιάδος (Καραγάτς), ανηγέρθη έναντι αυτών αλλ’ επί ελευθέρου εδάφους η αγρούπολις Νέα Ορεστιάς. Εντός ολίγων ετών ανεπήδησε, ζωντανή, σφρίγωσα και ακάθεκτος προς γεωργικήν πρόοδον η νέα πόλις. Η Νέα Ορεστιάς εγένετο επί της αριστεράς πλευράς της διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής, Κωνσταντινουπόλεως – Σόφιας, ή Αλεξανδρουπόλεως – Σόφιας. Εις την πρόσοψιν της πόλεως μεταξύ σιδηροδρ. σταθμού και αυτής, παρεμβάλλεται δασικόν πάρκον εκτάσεως 45 στρεμμάτων δημιούργημα της δασικής μας υπηρεσίας. Εντός της εκτάσεως αυτής ανηγέρθη το κτίριον του Δασονομείου Νέας Ορεστιάδος, ευρύχωρον, επιβλητικόν και σχετικώς πολυτελούς εξωτερικής εμφανίσεως. Η έλλειψις στέγης κατά την εποχήν εκείνην εν Νέα Ορεστιάδα παρουσιάζετο άλυτος. Το γραφείο του Δασονομείου, όπως και τ’ άλλα εκεί δημόσια γραφεία, εστεγάζοντο εις πρόχειρα παραπήγματα, ο δε τότε δασονόμος μετά της οκταμελούς οικογένειας του εις πλινθόκτιστον διάτρυτον δωμάτιο!! Η υπηρεσία δασών της Γεν. Διοικήσεως Θράκης σκεφθείσα, ως εσκέφθη, έκρινεν απαραίτητον, όπως εν τω αυτώ κτίριω του Δασονομείου προστεθή διαμέρισμα και δια τον προϊστάμενον αυτού. Είχε υπ’ όψιν της ότι οι υπηρετούντες εις τα έσχατα όρια της Επικρατείας δασικοί υπάλληλοι, πολυσχιδώς χρησιμοποιούμενοι, και προ παντός δια την ενίσχυσιν του Εθνικού φρονήματος εν τη υπαίθρω, έδει να τυγχάνωσιν ιδιαιτέρων τινών ευκολιών και προνομίων.

Οι λόγοι εξ άλλου της πολυτελεστέρας εξωτερικής εμφανίσεως του κτιρίου, αποδοτέοι εις λόγους Εθνικού εγωϊσμού, επειδή ολίγα βήματα του κτιρίου διέρχεται διεθνής γραμμή συγκοινωνιών.

dason_orestiados_prosopsi

Το κτίριον περιλαμβάνει εν όλω τα εξής δυο διαμερίσματα. Το διαμέρισμα των γραφείων του Δασονομείου, και το διαμέρισμα της κατοικίας του Δασονόμου. Εις το διαμέρισμα της κατοικίας του Δασονομείου περιλαμβάνονται δυο δωμάτια, εις διάδρομος και αποχωρητήριον. Εις το διαμέρισμα της κατοικίας του προϊσταμένου του Δασονομείου, περιλαμβάνονται δύο δωμάτια κατοικίας, εις διάδρομος, εν δωμάτιον μαγειρείου, με πλήρεις εγκαταστάσεις, πλυντήριον και αποθήκη εν τω υπογείω, ορνιθών, αυλή και κήπος περιφραγμένος προς δε και εγκατάστασις ηλεκτροφωτισμού. Επί πλέον το κτίριον εφωδιάσθη με έπιπλα και σκεύη ως κάτωθι: δυο τραπέζας γραφείου, τράπεζαν κουζίνας, ντουλάπαν κουζίνας, ιματιοθήκην, 6 καθίσματα κλπ.

Η δαπάνη του κτιρίου, εγκαταστάσεων και επίπλων εν συνόλω ανήλθεν εις Δραχμάς 242.424,20

Σημείωσις. – Εσχάτως μετά του Δασονομείου συνεστεγάσθη παρά της Διοικήσεως Δημοσίων κτημάτων και το Τελωνείον Νέας Ορεστιάδος, μη επιτρεπόμενης του λοιπού της ενοικήσεως δημοσίων υπαλλήλων εις κτίρια του δημοσίου κλπ.

.


Το συγκεκριμένο κτήριο στέγασε το Δασονομείο Ορεστιάδας για εφτά δεκαετίες περίπου. Από το 2004 και μετά, στους χώρους του στεγάσθηκαν αρχικά τα γραφεία του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας και στη συνέχεια υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Δασονομείο Ορεστιάδας, που υπάγεται στο Δασαρχείο Διδυμοτείχου, μεταφέρθηκε και λειτουργεί σε άλλο κτήριο.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται η σημερινή όψη του κτηρίου προς την κεντρική πλατεία της πόλης. Στη πίσω πλευρά του κτηρίου υφίσταται το «δασικό πάρκο» που αναφέρει η μελέτη και πιο πέρα η σιδηροδρομική γραμμή και ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός.

dasonomeio_orestiadas_10_2016

(Οκτώβριος 2016)

dason_orestiadas_10_2016

(Οκτώβριος 2016)

ΔΑΣΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ (σελ 1-11)



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: