Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την εκχέρσωση εκτάσεων που δασώθηκαν

Ούτε ένας ούτε δυο αλλά δεκαεπτά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η δασολόγος κ. Ιγγλέζη Αικατερίνη, υπογράφουν ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα την απόδοση αποκλειστικά και μόνο για γεωργική χρήση εκτάσεων που ήταν καλλιεργημένες και στην συνέχεια δασώθηκαν.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν αρχικά την παράγραφο 1 του άρθρου 47 του Ν. 998/1979, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014  που αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια ή για δημιουργία αμπελώνων κ.λπ. Στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι «σε πολλές περιπτώσεις, όμως, εκτάσεις που, παλαιότερα είχαν αγροτική μορφή και συγκεκριμένα καλλιεργούνταν ως αμπελώνες – γεγονός που αποδεικνύεται με αεροφωτογραφίες του έτους 1945 ή του έτους 1960 – σήμερα εμφανίζουν τη μορφή δάσους, ευρίσκονται εντός ευρύτερης γεωργικής περιοχής και δεν νοούνται ως δασικά οικοσυστήματα αλλά αποτελούν εγκαταλειμμένους αγρούς».

«Στις περιφέρειες των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων (και της Ηπείρου γενικότερα) δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας σε όλες τις περιοχές και οι αγροί (αμπελώνες) που δασώθηκαν αμφισβητούνται από το Δασαρχείο και θεωρεί τις εκτάσεις αυτές ότι ιδιοκτησιακά ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο», τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Τέλος, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένος να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι εκτάσεις, που διατηρούσαν το γεωργικό χαρακτήρα μέχρι το έτος 1980 ή και αργότερα και στη συνέχεια δασώθηκαν και απέκτησαν τη μορφή δάσους ή δασικής έκτασης, να αποδοθούν αποκλειστικά και μόνο για γεωργική χρήση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ανάπτυξης της οικονομίας των περιοχών αυτών της χώρας.

Επί της ευκαιρίας να σημειώσουμε ότι το 2014, κατά τη συζήτηση του νόμου 4280, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχαν καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 7, 8, 35 και 36 υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων, όπως το άρθρο 24 και το άρθρο 117 (δείτε ΕΔΩ). 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης (ΕΔΩ)


Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 26.10.2016ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: