Φλας στο παρελθόν: «Το επεισόδιο Σαμίου – Χριστοπούλου – Έκθεσις του επιθεωρητού περί των γαιών της Ολυμπίας»

flas_sto_parelthon

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ ΣΑΜΙΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Έκθεσις του επιθεωρητού περί των γαιών της Ολυμπίας

Τι κι αν πέρασε ένας αιώνας και δυο δεκαετίες από το μακρινό 1898, οι κακές συνήθειες ορισμένων πολιτών και πολιτικών δεν άλλαξαν καθόλου.

Από το φύλλο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου του 1898, μαθαίνουμε ότι υπήρξε θερμό επεισόδιο μεταξύ του δασολόγου Κωνσταντίνου Σαμίου που υπηρετούσε ως τμηματάρχης στο τμήμα των δασών του υπουργείου Οικονομικών και του βουλευτή Χριστόπουλου (μέλος παλιάς πολιτικής οικογένειας από την Ολυμπία). Αιτία του επεισοδίου ήταν η παρέμβαση του βουλευτή Ολυμπίας ο οποίος ζήτησε να τιμωρηθεί ο δασάρχης Ολυμπίας διότι «αυθαιρέτως κατέλαβε γαίας ανηκούσας εις χωρικούς επί τω λόγω ότι αυταί ήσαν δασικαίς εκτάσεις».

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στην Ολυμπία έναν επιθεωρητή για να εξετάσει επί τόπου την υπόθεση. Από την έκθεση του επιθεωρητή προέκυψε ότι τα παράπονα των χωρικών ήταν αβάσιμα και ο δασάρχης Ολυμπίας νομίμως ενήργησε αποβάλλοντάς τους διότι οι γαίες «πράγματι ήσαν δασικαί εκτάσεις και μετεσχηματίσθησαν εις αγρούς δια του εμπρησμού των δένδρων και της καλλιέργειας».

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ διαβάζουμε, επίσης, ότι «ο τμηματάρχης του τμήματος των Δασών κ. Σάμιος συγγράφει βιβλίον περί των δασών και της χρησιμότητος αυτών. Το πόνημα τούτο θα εισαχθή ως διδακτικόν βιβλίον εν τοις δημοτικοίς σχολείοις προς το σκοπόν τού να εξεγείρη την αγάπη των ελληνοπαίδων προς τα δάση».


Εφημ. ΣΚΡΙΠ | Τρίτη 3 Νοεμβρίου 1898

skrip_3_11_1898


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 3.11.2016 – 13:05
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: