Ανεπιθύμητες πτήσεις στα αεροδρόμια

Για κάποιους ιπτάμενους ταξιδιώτες τα αεροδρόμια δεν πρέπει να είναι ελκυστικά. Υπηρεσίες εδάφους φροντίζουν να διώχνουν τα πουλιά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις πτήσεις.

«Φροντίζουμε για την ομαλή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει τη δουλειά του ο Γιούργκεν Έμπερτ, υπεύθυνος της υπηρεσίας Wildlife Control Team στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Έργο του, να διώχνει τα πουλιά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις πτήσεις. Καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 11 το βράδυ η ομάδα του είναι έτοιμη να αναλάβει δράση στο δάσος και τους αγρούς που περιτριγυρίζουν το μεγαλύτερο γερμανικό αεροδρόμιο. Βασικός στόχος: να κάνουν τα πουλιά να αισθάνονται άβολα, με άλλα λόγια να μην τα αφήνουν καθόλου σε ησυχία. Και να διαμορφώνουν τους υπαίθριους χώρους έτσι, ώστε να μην τριγυρίζουν εκεί αδέσποτα ζώα.

Τις περισσότερες φορές μία «σύγκρουση» ενός πουλιού με ένα αεροπλάνο είναι αθώα. Στο 90% των περιπτώσεων δεν προκαλούνται ζημιές. Ωστόσο κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες. «Η απογείωση είναι πιο επικίνδυνη από την προσγείωση, γιατί τότε οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ» εξηγεί ο Έμπερτ. Για παράδειγμα υπάρχει κίνδυνος από τα γεράκια, που μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και ενάμισι κιλό. Αλλά και μικρότερα πουλιά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Καμία πτήση δεν είναι 100% ασφαλής

H Wildlife Control Team στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης διώχνει τα πουλιά με διάφορους τρόπους

H Wildlife Control Team στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης διώχνει τα πουλιά με διάφορους τρόπους

Tέτοια περιστατικά με τα αεροπλάνα που ανήκουν σε γερμανικές εταιρείες καταγράφονται στη σχετική υπηρεσία. Ωστόσο ο διευθυντής της Χανς Πέτερ Σμιντ σχολιάζει ότι δεν υπάρχει 100% προστασία: «κανένα αεροδρόμιο δεν είναι πλήρως απαλλαγμένο απ’ τα πουλιά». Επιπλέον κάθε αεροδρόμιο έχει τις ιδιαιτερότητές του. Για παράδειγμα στο Αμβούργο υπάρχουν γλάροι ενώ στο Μόναχο γεράκια. Κι επειδή σε κάποια τμήματα των αεροδρομίων δεν πατά άνθρωπος, ορισμένα είδη εμφανίζονται μόνο εδώ. Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης υπάρχουν περίπου 300 νεοσσοί, αριθμός ρεκόρ για την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Τα πουλιά φαίνεται ότι ανέχονται τον θόρυβο επειδή απολαμβάνουν άλλες «ανέσεις».

 «Τα ζώα θέλουν να φάνε, να κοιμηθούν και να πολλαπλασιαστούν» λέει ο Έμπερτ. «Είναι κάτι που προσπαθούμε να εμποδίσουμε. Η περιοχή δεν πρέπει να τους είναι ελκυστική». Έτσι οι βιολόγοι φροντίζουν να μη μεγαλώνουν στο έδαφος φυτά που θα μπορούσαν να φάνε τα πουλιά. Γι’ αυτό το σκοπό φυτεύεται συγκεκριμένο είδος χλόης, όπου τα ποντίκια παραμένουν αόρατα για τα μάτια των πουλιών. Από την πλευρά της η Wildlife Control Team διώχνει τα πουλιά  με λέιζερ. Παράλληλα ακούγονται ήχοι από τα μεγάφωνα που αποθαρρύνουν άλλα ζώα να πλησιάσουν. Κι όταν ένας πιλότος υποπτευθεί κίνδυνο από πουλιά, πρέπει αμέσως να επέμβει η σχετική υπηρεσία στον αεροδιάδρομο.

Δημήτρης Ελευθεράκης/ dpa

http://www.dw.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: