Έρευνα: Η επίδραση των λύκων στα ελάφια της Πάρνηθας

elafia_lukos

Την επίδραση των νεοαφιχθέντων ομάδων λύκων (Canis lupus), στον πληθυσμό (κινητικότητα και συμπεριφορά) του αυτόχθονου κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus) στην Πάρνηθα, στοχεύει να διερευνήσει ομάδα ερευνητών υπό την εποπτεία της Εταιρείας Περιβαλλοντικών Μελετών “ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΜΚΟ”.

Η περιοχή μελέτης θα περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Πάρνηθας και την άμεση γύρω περιοχή με συνολική έκταση 500 τετρ. χλμ. περίπου.

Σύμφωνα με την απόφαση χορήγησης άδειας για την εν λόγω έρευνα, «στόχος θα είναι η πρόταση για διαχειριστικά μέτρα διατήρησης πληθυσμού του πολύ σημαντικού αυτόχθονου ελαφιού με το νέο δεδομένο της εμφάνισης και της εγκατάστασης του φυσικού θηρευτή του, μετά από σχεδόν 80-90 χρόνων απουσίας. Επίσης θα ερευνηθεί η επίδραση της μεγάλης αυτής αλλαγής στην κοινότητα των μικρότερων σαρκοφάγων αλλά και στην παρουσία αδέσποτων σκύλων που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ αυξημένη».

Η μεθοδολογία περιλαμβάνει:

1. Δειγματοληψίες με τη μορφή επιλεγμένων διατομών – διαδρομών κατά μήκος δασικών δρόμων και μονοπατιών για τη συλλογή κατάλληλου υλικού. Κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών θα καταγράφονται όλα τα βιοδηλωτικά ίχνη παρουσίας λύκων όπως αποτυπώματα ποδιών, μαρκαρίσματα με πίσω πόδια και με ούρα, θα συλλέγονται περιττώματα λύκων και θα ανιχνεύονται υπολείμματα κατασπαράξεων. Στις ίδιες περιοχές θα γίνεται καταγραφή ιχνών παρουσίας ελαφιών και καταμέτρηση ελαφιών με τη μέθοδο line transect. Τα περιττώματα λύκου, θα φυλάσσονται σε κατάλληλες συνθήκες μέχρι την τροφική τους ανάλυση και θα γίνεται λήψη γενετικού υλικού από αυτά για ταυτοποίηση ατόμων του είδους

2. Λεπτομερή περιγραφή των περιστατικών θήρευσης ελαφιού από λύκους και συλλογή βιολογικού υλικού για ηλικιακή εκτίμηση θηρευμένων ελαφιών αλλά και κατάσταση υγείας τους. Σε περίπτωση φρέσκου πτώματος θα γίνεται τοποθέτηση φωτοκαταγραφικής κάμερας (ή καμερών) με σκοπό την καταγραφή της σύνθεσης, της συμπεριφοράς των σαρκοφάγων που επισκέπτονται τη θέση αλλά και χρονικό διάστημα κατανάλωση του πτώματος

3. Τοποθέτηση 7 έως 10 φωτοκαταγραγραφικών καμερών παρακολούθησης κυρίως του πληθυσμού του λύκου στην περιοχή μελέτης σε κατάλληλα σημεία.

4. Τροφική ανάλυση περιττωμάτων λύκου που θα συλλεχθούν σε συνεργασία με παγκοσμίως αναγνωρισμένους συνεργάτες.

5. Συγγραφή τεχνικής έκθεσης περιγραφής ευρημάτων και αναλύσεων των ανωτέρω σταδίων.

Σχετικό αρχείο:
Απόφ. 148022/2985/10.11.2016 Άδεια για έρευνα του Λύκου και του Κόκκινου Ελαφιού στην Πάρνηθα

.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 11.11.2016

 ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Παλιά, ερχόμουνα στη παρνηθα τα καλοκαίρια το βράδυ και έκανα περίπατο στο μονοπάτι που οδηγεί στο Φλαμπούρι, ειδικά όταν είχε και πανσέληνο και φωτιζότανε το μέρος, περπατούσα μέσα στην ησυχία και έβλεπα και πολλά ελάφια ακόμα και πάνω στο μονοπάτι , και γύρω από το φλαμπούρι. Τώρα αμα πάω κανά βράδυ και περπατήσω υπάρχει περίπτωση να με φάνε οι λύκοι? Δε κάνω πλάκα , σοβαρά μιλάω και θα ήθελα μια απάντηση. Αν υπάρχει κίνδυνος να μας φάνε οι λύκοι, τότε να βγάλω μια άδεια οπλοφορίας για ασφαλές περπάτημα σε περιοχή λύκων. Ευχαριστώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: