Τα κακοποιημένα δένδρα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συντάκτης: Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions

Εκδηλώσεις και δράσεις για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες ενέργειες συμβολής κάθε πολίτη. Ακτιβιστές που «τα δίνουν όλα» μπροστά στο φακό της τηλεόρασης θεωρούνται από την κοινωνία μας σύγχρονοι ήρωες. Ο ακτιβισμός όμως κάποιων δεν έχει και τόσο ξεκάθαρα κίνητρα. Προσπαθούν κάποιοι να αποκομίσουν οφέλη με πρόσχημα το περιβάλλον και την προστασία του. Δικαιολογημένες, αλλά και αδικαιολόγητες πολλές φορές οι εκδηλώσεις ενάντια σε αναπτυξιακές προσπάθειες, ακόμη και σε περιπτώσεις που καλύπτονται από σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες. Παράδειγμα η αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος χωροθέτησης περιοχών για τα απορρίμματα των δήμων, ιδιαίτερα των μεγάλων πόλεων. Προσκρούουν συνήθως σε κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα. Πολλές φορές στο όνομα των οικονομικών συμφερόντων χρησιμοποιούνται κοινωνικές ομάδες και καλοπροαίρετοι ακτιβιστές, αλλά και ΜΜΕ με πρόσχημα τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Με κάποια  βαθύτερη σκέψη σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η θορυβώδης ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων γίνεται συνήθως όταν υπάρχουν κατά κύριο λόγο σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

Στη γενικότερη θεώρηση του θέματος αυτού, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πλεονάζει η υποκρισία μας ως πολιτισμένου λαού. Με κάπως επιθετικά περιπαιχτική διάθεση θα προσπαθήσω να καταδείξω την παθητική στάση που διέπει την κοινωνία μέσα στο χώρο που καθημερινά κινούμαστε. Το θέμα αυτό δεν αναδεικνύεται, καθόσον δεν παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον. Άλλωστε και πολλά μέλη της κοινωνίας μας φαίνεται να θεωρούν ότι είναι κάτι φυσιολογικό ή ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα και κατά συνέπεια δεν τους αφορά.

Δεκάδες χιλιάδες είναι τα κακοποιημένα δένδρα στην Ελλάδα, όπως το αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες της ανάρτησης. Θα μου πει κάποιος και πιο είναι το πρόβλημα; Τα δένδρα; Υπάρχουν εκατομμύρια από αυτά!!! Και «καλοπροαίρετα» θα συνεχίσει…Και σένα τι σε κόπτει; Και εγώ θα πρέπει να εξηγήσω για …..τα κακοποιημένα δένδρα, τα δεκάδες χιλιάδες κακοποιημένα δένδρα, των δασών, των δενδροστοιχιών , των αλσυλλίων, ακόμη και αυτά τα μεμονωμένα δένδρα, που είχαν το πλεονέκτημα ή μειονέκτημα κατ΄ άλλους να φυτρώσουν σε περίοπτες θέσεις  για  τους περαστικούς. Μια και το έφερε η κουβέντα, τα δένδρα αυτά,  πέραν της άριστης θέσης, πρέπει να έχουν και πρόσθετα χαρακτηριστικά, θα τα έλεγα καλύτερα «αρνητικά προσόντα», όπως ικανοποιητική διάσταση κορμού, τόσο σε ύψος όσο και σε διάμετρο, μαλακό ξύλο, έτσι ώστε να μην συναντούν δυσκολία οι «κακοποιοί» της φύσης στην προσπάθεια τους να μπήξουν τα καρφιά στους κορμούς τους για να κρατήσουν ψηλά τις διαφημιστικές ταμπέλες. Εξάλλου δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μαγαζί … χωρίς ταμπέλα. Χωρίς δένδρο δίπλα του μπορεί ακόμη και να ευημερήσει.

Πιθανόν να με ρωτήσουν πολλοί, δικά σου είναι ρε τα δένδρα; Και εγώ δεν θα μπορέσω να απαντήσω, γιατί θα κομπιάσω και θα πρέπει στη συνέχεια να απολογηθώ στον ταβερνιάρη που κάρφωσε την ταμπέλα του στον πλάτανο, στην μικροβιολόγο που βρήκε εύκολη και πρόσφορη λύση τον κορμό του δένδρου έξω από το ιατρείο της, στον έμπορο, στον βιοτέχνη, στους ιδιοκτήτες  μεσιτικών γραφείων και μανδρών με οικοδομικά υλικά που κακοποιούν τα ανήμπορα πεύκα, τους ευκαλύπτους και τα περήφανα κυπαρίσσια. Θα πρέπει επίσης να απολογηθώ στους χωρίς επαγγελματική στέγη «ειδικούς» στην κοπή και στο κλάδεμα των δένδρων εργάτες, καθώς και στους κηπουρούς που ανέξοδα προβάλουν ένα τηλέφωνο συνήθως μαζί με κάποιο ανορθόγραφο μήνυμα. Θα πρέπει να απολογηθώ σε όλους αυτούς για το «ψωμί» που ενδεχομένως τους στερώ με τη δημόσια αυτή καταγγελία.

Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των «κακοποιών» της φύσης δεν  προκαλούν τις βλάβες στο περιβάλλον συνειδητά και δεν εννοώ την αισθητική του περιβάλλοντος, αλλά την βιολογική στα δεκάδες χιλιάδες ανυπεράσπιστα δένδρα. Γιατί αλίμονο αν συντελείται τέτοιο έγκλημα εκ προθέσεως! Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, θεωρώ ότι είναι αργά, πολύ αργά, η κοινωνία μας να αντιστρέψει τον περιβαλλοντικό κατήφορο που έχει πάρει.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 14.11.2016


.

.

.ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , ,

1 reply

  1. Πολύ σωστό άρθρο όντως…θα είχε ενδιαφέρον να κάνετε ένα άρθρο με τους ”””’κηπουρούς”””” των δήμων που (κυριολεκτικά) βιάζουν τα δέντρα δήθεν κλαδευοντάς τα….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: