http://lifeneophron.eu/gr/
The Return of the Neophron
Ένα νέο άρθρο, που συντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του «Vulture News», του περιοδικού της Ομάδας Ειδικών σε θέματα που αφορούν τους Γύπες της IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης).
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το αν τα είδη γύπα επηρεάζονται από τον μόλυβδο. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες για την απειλή αυτή στα υδρόβια είδη, αλλά όχι αρκετές στους γύπες και τα μεγάλα αρπακτικά. Οι γύπες θα μπορούσαν να εκτεθούν στη δηλητηρίαση από μόλυβδο, όταν τραφούν με κουφάρια άγριων ζώων τα οποία θηρεύτηκαν αλλά δεν βρέθηκαν από τους κυνηγούς. Αν και γίνεται εδώ και χρόνια εκστρατεία από περιβαλλοντολόγους ενάντια στη χρήση τους, το κυνήγι με σκάγια από μόλυβδο επιτρέπεται ακόμα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και οι όποιες απαγορεύσεις ή απλές συστάσεις για χρήση σκαγιών από ατσάλι ισχύουν μόνο για τους υγρότοπους.
Το πρόσφατο αυτό άρθρο παρουσιάζει την περίπτωση του «Κάστορα», ενός ενήλικου Ασπροπάρη που βρέθηκε το 2014 κοντά στην Καστοριά, με εμφανή συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο. Τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα του πουλιού ήταν εξαιρετικά υψηλά, φτάνοντας τα 3.210 μg/L (τιμές άνω των 1.000 μg/L θεωρούνται τοξικές). Αν και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι δεν υπήρχαν σκάγια στο σώμα του γύπα, είναι γνωστό ότι ο μόλυβδος διασπάται ταχέως λόγω του χαμηλού pH των στομαχιών των αρπακτικών κι έτσι μπορεί να απορροφηθεί γρήγορα και να προκαλέσει ξαφνική ασθένεια ή θάνατο. Απ’ όσο γνωρίζουν οι συγγραφείς, αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση δηλητηρίασης Ασπροπάρη στα Βαλκάνια από μόλυβδο.
Έτσι, η δηλητηρίαση από μόλυβδο προστίθεται στη μεγάλη λίστα των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος στα Βαλκάνια και τους τόπους διαχείμασης. Μερικές απλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυνηγοί, όπως το να στοχεύουν μόνο σε θηράματα που να μπορούν να συλλέξουν μετά και να αφαιρούν όλα τα υπολείμματα των θηρευμένων ζώων από την ύπαιθρο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Μακροπρόθεσμα, όμως, μόνο η πλήρης απαγόρευση των σκαγιών από μόλυβδο θα διασφαλίσει ότι δεν θα πεθάνει κανένας γύπας από δηλητηρίαση.
Χάρη στη θεραπεία που έλαβε από το Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα, ο «Κάστορας» σώθηκε και απελευθερώθηκε πίσω στη φύση μετά από λίγες εβδομάδες. Επιπλέον, τοποθετήθηκε από την Ορνιθολογική στη ράχη του πουλιού δορυφορικός πομπός ο οποίος μας παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις ενός μη αναπαραγόμενου ατόμου, καθώς και για τη μεταναστευτική διαδρομή και τους τόπους διαχείμασης του είδους.
Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες άρθρο εδώ.
Πηγή: http://lifeneophron.eu
.
.
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή
“Άλλη μία επιστημονικοφανής <> με μοναδικό προφανή σκοπό να περιοριστεί περεταίρω το κυνήγι.
Ο ασπροπάρης είναι μεταναστευτικός γύπας και έρχεται στην Ελλάδα μετά το Μάρτιο ενώ εγκαταλείπει τη χώρα μέχρι τα τέλη Καλοκαιριού.
Δεν ασκείται κυνήγι επομένως στη διάρκεια παραμονής του είδους στη χώρα μας.
Πέραν τούτου, οι γύπες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με κουφάρια θηλαστικών. Το κυνήγι των δύο κύριων θηρεύσιμων θηλαστικών (αγριόχοιρος – λαγός) στην Ελλάδα ξεκινά 15 Σεπτεμβρίου και σταματά στις 20 και στις 10 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Και φυσικά, κουφάρια ζώων είναι πολύ σπάνιο να αφεθούν στη φύση μιας και τα κυνηγόσκυλα εντοπίζουν σχεδόν πάντα τα τραυματισμένα ζώα.
Οι ασπροπάρηδες κοντεύουν να εξαφανιστούν από την Ελλάδα, με ραγδαία μείωση του πληθυσμού και της εξάπλωσής τους τα τελευταία χρόνια και η Ευρώπη πληρώνει χρήματα των Ευρωπαίων για να κάνουν την αντικυνηγετική τους προπαγάνδα οι συστημικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ αντί να κοιτάξουν να “σώσουν” τον ασπροπάρη.
Επιστημονική γύμνια και πολλά τα ερωτηματικά αν είναι μόνο αυτά τα συμπεράσματα.