Αρκτική: 80.000 νεκροί τάρανδοι λόγω της υποχώρησης του πάγου από την κλιματική αλλαγή

www.naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Περισσότεροι από 80.000 τάρανδοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 2006 και 2013 στην αρκτική περιοχή της Ρωσίας, λόγω των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Λαπωνίας στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που έχουν συμβάλει σε έντονες βροχοπτώσεις, παγώνοντας το χιόνι για μήνες, έχουν ουσιαστικά αποκόψει τους ταράνδους από περιοχές με λειχήνες και άλλη βλάστηση.

«Οι τάρανδοι είναι συνηθισμένοι σε σποραδική κάλυψη από πάγο και τα ενήλικα αρσενικά μπορούν κανονικά να σπάσουν πάγο με πάχος γύρω στα 2 εκατοστά. Αλλά το 2006 και το 2013, ο πάγος είχε πάχος αρκετές δεκάδες εκατοστά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Μπρους Φορμπς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώθηκε το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο κάλυψης θαλάσσιων πάγων που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική, και οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι τάρανδοι θα πληγούν από μία ακόμα περίοδο πείνας.

«Τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο υψηλού κινδύνου, και αν αυτό συμβεί και πάλι, θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους παραδοσιακούς εκτροφείς ταράνδων που εξακολουθούν να υποφέρουν οικονομικά και ως κοινότητα από τις απώλειες του 2013», δήλωσε ο Φορμπς.

Αν φέτος προκύψει άλλη μία κακή χρονιά εύρεσης τροφίμων για τους ταράνδους, ο πληθυσμός τους θα βιώσει ακόμα πιο δύσκολες στιγμές, καθώς οι αρχές έχουν ήδη προγραμματίσει μια μαζική θανάτωση έως και 250.000 ταράνδων αυτά τα Χριστούγεννα, για την αντιμετώπιση της υπερβόσκησης και ενός ξεσπάσματος ιού του άνθρακα. Ένα παιδί πέθανε τον περασμένο Αύγουστο και 90 άτομα στάλθηκαν στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της επιδημίας, που αποδίδεται στην απόψυξη πτωμάτων ταράνδων που είχαν μολυνθεί με τον ιό του άνθρακα, από το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής.


.Πηγή: www.naftemporiki.gr


follow_fb.gif

.

.

.ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , ,

1 reply

 1. Αρκτική: 80.000 νεκροί τάρανδοι λόγω της κλιματικής αλλαγής (μεταξύ 2006-2013)!!!

  Αλλά …σκεφτείτε την αναλογία αυτή: 80.000 άτομα σε μια 7ετία έναντι του προγραμματισμένου αριθμού θανάτωσης 250.000 τάρανδων από τις αρχές μόνο για το έτος 2016 , λόγω της επικίνδυνης ζωοανθρωπονόσου του άνθρακα!!

  Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζωή των ντόπιων κατοίκων συνδέεται άμεσα με την τεχνητή εκτροφή των τάρανδων, σε τεράστια κοπάδια που μετακινούν νομαδικά σε διάφορες περιοχές αναλόγως της εποχής του έτους;

  1. Είτε διεξάγεται με ορθό τρόπο η διαχείριση των πληθυσμών, ώστε με την ένδειξη της εμφάνισης και της ταχύτατης εξάπλωσης της ασθένειας αυτής λαμβάνονται άμεσα τα αναγκαία δραστικά μέτρα από τις αρχές με την θανάτωση 250.000 ζώων, προκειμένου να περιορίσουν την μετάδοση του βακίλου του άνθρακα σε τοπικό επίπεδο (θανάτωση των μολυσμένων ζώων και περίοδο καραντίνας των υπολοίπων) ή
  2. Δεν υπήρχε στην ουσία ο έλεγχος, η παρακολούθηση και η διαχείριση των πληθυσμών, που τα τελευταία χρόνια κατέληξε σε υπερπληθυσμό, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί η ασθένεια αυτή σε επιδημία, λόγω του υπερβολικού αριθμού τάρανδων (πυκνότητα) ανά μονάδας επιφάνειας (μεγάλη συγκέντρωση ζώων/ha, έντονες ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων του ιδίου πληθυσμού και μεταξύ των πληθυσμών, ασιτία των μικρών, νεαρών και γηραιών ατόμων, έντονη εκδήλωση ασθενειών κ.λπ.). Συνεπώς πρόκειται για έλλειψη διαχειριστικών μέτρων και κτηνιατρικής παρακολούθησης/ελέγχου των πληθυσμών ή των εκτρεφόμενων κοπαδιών.

  Εάν όμως συμβαίνει το τελευταίο, παραμονεύει ο άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας σε μεγάλες επιφάνειες της Αρκτικής, καθώς με τις τακτικές μετακινήσεις των μολυσμένων ζώων, μέσω των κοπράνων, ούρων, υγρών θα μολύνουν και άλλες περιοχές, γνωρίζοντας παράλληλα ότι οι σπόροι του βακίλου του άνθρακα έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και μπορούν να παραμένουν στο έδαφος για διάστημα άνω των 50 ετών!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: