Οι λύκοι επιστρέφουν στο Παρίσι έπειτα από απουσία 100 χρόνων

lukos

http://www.thetimes.co.uk
http://www.protagon.gr

Προς τα τέλη του Μεσαίωνα το Παρίσι ζούσε με έναν άλλο φόβο εκτός από εκείνον των μαγισσών: ήταν ο φόβος των λύκων. Που τι έκαναν; Oπως υπενθυμίζουν πολύ παραστατικά οι Times, ο κόσμος πίστευε ότι ξέθαβαν ακόμη και τα φρεσκοθαμμένα πτώματα από τα νεκροταφεία για να βρουν την τροφή τους και καμιά φορά άρπαζαν και κανένα μωρό από την κούνια του. Το γεγονός λοιπόν ότι εμφανίστηκαν λύκοι στην περιφέρεια του Παρισιού για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια, θα πρέπει μάλλον να ξύπνησε κάποια από εκείνες τις παλιές και τρομακτικές μνήμες της πόλης.

«Οι λύκοι βρίσκονται προ των πυλών του Παρισιού» δηλώνει ο Ζαν Λικ Βαλερί, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Λύκων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται την ύπαρξή τους, διαφωνούν όμως ότι έχουν φτάσει τόσο κοντά. Κι ο γάλλος «λυκολόγος» υποθέτει ότι οι αρχές αποκρύπτουν την αλήθεια για να μην εξάψουν τα πάθη σε μια χώρα που δεν αγάπησε ποτέ τους λύκους της: «Δυσάρεστοι από κάθε άποψη… Ζωντανοί είναι μισητοί και βλαβεροί, ενώ πεθαμένοι είναι», έγραφε τον 18ο αιώνα ο φυσιοδίφης κόμης Μπουφόν. Και μετά ανέλαβαν οι κυνηγοί: ενώ τον 15ο αιώνα λύκοι ζούσαν στο 90% της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1930 είχαν εξαφανιστεί.

Εμφανίστηκαν ξανά το 1992 περνώντας τις Αλπεις από την Ιταλία. Και σήμερα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στα 300 άτομα. Οι οικολόγοι είναι ευχαριστημένοι, αλλά οι κτηνοτρόφοι, εκτιμούν ότι 9.000 πρόβατα έγιναν λεία των λύκων πέρυσι.

Παρά το αυστηρό καθεστώς προστασίας του ζώου, οι τοπικές αρχές μπορούν να επιτρέψουν  την θανάτωση συγκεκριμένου αριθμού λύκων, όταν σε μια περιοχή οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί «σημαντική ζημιά». Κάθε χρόνο η κυβέρνηση καθορίζει το μέγιστο αριθμό λύκων που μπορεί να σκοτωθεί: για τη φετινή περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, είναι 36 – αριθμό πολύ μικρό για ορισμένους αγρότες.

Κανείς δεν λέει ότι οι λύκοι θα επιτεθούν τα μωρά και τους τάφους στο σύγχρονο Παρίσι, αλλά ο κ. Βαλερί τόνισε ότι οι αγρότες της περιοχής θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι τα κοπάδια τους βρίσκονται σε κίνδυνο. Διαφορετικά, η κατάσταση θα ξεφύγει εκτός ελέγχου και οι λύκοι θα θανατώνονται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προφανή λόγο.

Πληροφορίες: www.protagon.gr και www.thetimes.co.ukΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: