Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το Σύστημα Απογραφής και Παρακολούθησης Δασών

karpathos, dasos peuka

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης σχετικά με το έργο απογραφής του δασικού πλούτου της χώρας. Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει:

«Η απροθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υλοποιήσει αναγκαία έργα που βρήκε έτοιμα από τη Ν.Δ. θα είχε κάποια λογική, αν δεν ήταν τόσο ανίκανη να καλύψει το κενό με δικής της εμπνεύσεως έργα. Δυστυχώς, όμως από αυτή την κυβέρνηση λείπει τόσο η έμπνευση, όσο και η ανωτερότητα να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη που έχει στη διάθεσή της από προηγούμενες κυβερνήσεις για το καλό του τόπου.»

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με την ευκαιρία ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το Σύστημα Απογραφής και Παρακολούθησης Δασών (ΣΑΠ), το οποίο, ενώ ολοκληρώσαμε ως κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή από τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε περιλαμβάνεται στα προς χρηματοδότηση έργα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Το έργο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012 και εντάχθηκε τότε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον–Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)», αφού, για τον ακριβή προσδιορισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων στη χώρα μας, το ελληνικό κράτος διαθέτει μόνο την απογραφή του 1992.

Το ΣΑΠ θα δημιουργούσε υποδομές για τη διαρκή παρακολούθηση και επιστημονική μελέτη των δασών και των δασικών εκτάσεων σε μόνιμη βάση, με δυνατότητα έρευνας και επιστημονικής τεκμηρίωσης για τον πλούτο των ελληνικών δασών μέχρι του σημείου μετρήσεων των αποθεμάτων άνθρακα και της υπόγειας βιομάζας των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων.

«Πέρα από την καταγραφή και συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και για εφαρμογή πολιτικών συνεισφοράς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το εν λόγω έργο μπορεί να αξιοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης σε πλήθος τομέων» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Το υπουργείο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ένα έργο που θα έπρεπε να βρίσκεται στις προτεραιότητες, μένει στα αζήτητα.»

http://www.ypodomes.comΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: