Απαγόρευση θήρας στο “Πάνειο όρος”.

dasarxeio.com

Απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου στο “Πάνειο όρος”.

paneio_oros_apagoreusi_thiras

Για άλλα πέντε χρόνια, μέχρι και 31.12.2021, απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων σε έκταση εμβαδού «14.413 στρ.» (δεκατεσσάρων χιλιάδων τετρακοσίων δεκατριών στρεμμάτων) στη θέση «ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ», των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού Αττικής, σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που υπογράφει ο δασάρχης Λαυρίου.

Με την εν λόγω απόφαση παρατείνεται για άλλα πέντε χρόνια το υφιστάμενο καθεστώς απαγόρευσης κυνηγιού που ισχύει από το 2007 (καμένες εκτάσεις).  Πρόκειται για ολόκληρη την έκταση που με προηγούμενη απόφαση του Δασαρχείου Λαυρίου καθορίστηκε ως χώρος εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων “Πανείου όρους” καθώς και την περιμετρική ζώνη αυτής, όπως απεικονίζεται στο απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ που συνοδεύει την απόφαση.

Το δασαρχείο Λαύριου πρότεινε την εν θέματι απαγόρευση διότι:

α) Οι προγενέστερες αποφάσεις απαγόρευσης (2010, 2013) αν και ευνόησαν την ανάπτυξη των θηραματικών πληθυσμών λήγουν στις 31-12-2016 και τα θηράματα θα πρέπει να προστατευθούν, ιδίως η Νησιωτική πέρδικα, η οποία μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες έχει εγκατασταθεί επιτυχώς τα τελευταία χρόνια στον εν λόγω ορεινό όγκο,

β) η διατήρηση των θηραματικών πληθυσμών σε υψηλά επίπεδα εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό ίδρυσης του χώρου εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων “Πανείου όρους”.

γ) η ορθή χωροθέτηση της απαγόρευσης της θήρας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην μόνιμη εγκατάσταση των θηραματικών πληθυσμών σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο και στην διασπορά τους και σε παρακείμενες όμορες περιοχές και

δ) κρίνεται αναγκαίο η εν λόγω απαγόρευση να οριοθετηθεί με σαφή μορφολογικά στοιχεία (δρόμοι, ρέματα κτλ) ευδιάκριτα επί του εδάφους, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της και να αποφευχθούν τυχόν αθέμιτες παραβιάσεις των ορίων της.

ΟΡΙΟ ΕΚΤΑΣΗΣ

Το όριο της προς απαγόρευση της θήρας περιοχής άρχεται από την περιοχή του Νέου Κουβαρά και δυτικά στρεφόμενο συμπεριλαμβάνει το λόφο « Χελώνη », όπου οριοθετείται βορείως από παλαιά σιδηροδρομική γραμμή και τα όρια της πόλης των Καλυβίων. Τα όρια στρεφόμενα δυτικά και κατόπιν νοτίως ακολουθούν τις δασικές εκτάσεις μέχρι που συναντούν τους τελευταίους προς το βουνό χωματόδρομους, τους οποίους με νότια κατεύθυνση ακολουθούν μέχρι που συναντούν δασικές εκτάσεις στα νότια του ορεινού όγκου, τις οποίες περιλαμβάνουν μέχρι την οικιστική θέση «Τραμπούρια». Από τον οικισμό «Τραμπούρια» το όριο στρέφεται νοητά προς βορρά μέχρι που συναντά ανώνυμο ρέμα, το πρώτο δυτικά των κτισμάτων γνωστών ως της «ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ», το οποίο ακολουθούν μέχρι που συναντούν το κτιστό ορόσημο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στην κορυφή «Στέφανα» του Πάνειου Όρους. Από το κτιστό ορόσημο της ΓΥΣ τα όρια με βόρεια κατεύθυνση ακολουθούν ανώνυμο ρέμα μέχρι το τέλος των δασικών εκτάσεων και νοητά όρια μέχρι τη θέση του Νέου Κουβαρά, όπου άρχισαν.

Σχετικό αρχείο:
Αποφ. ΓΓΑπΔιοίκ Αττικής 7339 (ΦΕΚ Β´ 4263/30.12.2016) Απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου στο “Πάνειο όρος”.

.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 31.12.2016


follow_fb.gif

.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: