ΥΠΕΝ: Καθολική απαγόρευση θήρας σε όλη τη χώρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ypen

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την απαγόρευση θήρας σε όλη τη χώρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Καθολική απαγόρευση θήρας σε όλη τη χώρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε σήμερα απόφαση απαγόρευσης της θήρας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, με ισχύ από  11 Ιανουαρίου 2017 έως και 18 Ιανουαρίου 2017, η οποία  θα δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παράλληλα, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) εκδόθηκε εγκύκλιος προς τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία για άμεση έκδοση τοπικών απαγορευτικών διατάξεων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και η πυκνή χιονοκάλυψη και παγοκάλυψη έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους πολλών περιοχών, αλλά και σε πολλά είδη της άγριας πανίδας, με αποτέλεσμα να απειλείται η πληθυσμιακή κατάσταση πολλών σπάνιων και προστατευόμενων ειδών.

Αναζητώντας τροφή, νερό και καταφύγιο σε καταλληλότερα ενδιαιτήματα, πολλά είδη ορνιθοπανίδας έχουν καταφύγει εξαντλημένα σε υγρότοπους και χερσαίες περιοχές της νότιας Ελλάδας, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες.

Πολλά από αυτά τα είδη πουλιών προέρχονται από τη βόρεια Ευρώπη ή ακόμη και από αρκτικές περιοχές και σπανιότατα εμφανίζονται σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η αναγνώρισή τους και η διάκρισή τους σε σχέση με τυχόν θηρεύσιμα είδη.

Η απόφαση καθολικής απαγόρευσης της θήρας ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές διαμαρτυρίες πολιτών από όλη τη χώρα καθώς και καταγγελίες για αυξημένα περιστατικά λαθροθηρίας υπό συνθήκες που η θήρα, ούτως ή άλλως, απαγορεύεται.

Σχετικό αρχείο:
Εγκύκλιος 151342/50/11.1.2017 (ΑΔΑ: 71Σ64653Π8-ΚΗΦ) Απαγόρευση θήρας σε όλη την Ελλάδα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών


ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗ ΕΔΩ

  2. Η νομοθεσία προβλέπει ότι απαγορεύεται η θήρα σε χιονισμένες περιοχές, κάθε άλλη απόφαση για γενικευμένη απαγόρευση θήρας, ειδικότερα όταν γίνεται με εισήγηση οικολογικών οργανώσεων, είναι απαράδεκτη και εκπορεύεται από φασιστική αντίληψη. Ακόμη και οι αποφάσεις απαγόρευσης της θήρας που βγάζουν Δασαρχεία σε περίπτωση χιονόπτωσης στη περιοχή ευθύνης των είναι σαν μην ξέρει ο αρμόδιος υπάλληλος την σχετική νομοθεσία και αντί να προβαίνει σε ανακοινώσεις στα ΜΜΕ υπενθύμισης της υφιστάμενης νομοθεσίας για την υπόψη περίπτωση και να τονίζει την αποφασιστικότητα της υπηρεσίας για έλεγχο εφαρμογής της, βγαίνει απλώς μια νέα απόφαση πάνω από τον νόμο, έτσι για να δείχνουμε ότι κάτι κάνουμε και η λαθροθηρία οργιάζει. Ας βγουν αύριο το απόγευμα λίγο έξω προς Αφράτη ή Βασιλικό ή και παραπέρα για να διαπιστώσει κανείς τα όσα γράφω.

    • ”Η απόφαση καθολικής απαγόρευσης της θήρας ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές διαμαρτυρίες πολιτών από όλη τη χώρα καθώς και καταγγελίες για αυξημένα περιστατικά λαθροθηρίας υπό συνθήκες που η θήρα, ούτως ή άλλως, απαγορεύεται.” Όταν οι πολιτικοί / πολιτική ”σέρνεται” πίσω απο τέτοιες αοριστιες , κάνουμε κάτι πολύ λάθος στο τρόπο που ασκούμε την δημοκρατία …. Η αποαγόρευση είναι σωστή και ορθώς επιβάλλεται αλλά όταν στον πολίτη (που επαναλαμβάνω, ορθώς, απαγορευεις κάτι) δεν περνάς το αίσθημα του δικαίου και του σωστά αιτιολογικού με βάση τα εκάστοτε νομαθετήματα, τότε θα συνεχίσουν οι ”λαθροθήρες” το ”θεάρεστο” έργο τους, να συντηρούν διάφορες ΜΚΟ με το ”δήθεν παραγόμενο έργο τους”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: