Ορνιθολογική: Ανάσα μιας εβδομάδας για τα πουλιά

ornithologiki

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σ. Φάμελλου να απαγορεύσει το κυνήγι σε όλη την επικράτεια για μία εβδομάδα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2017, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το Υπουργείο, έστω και με καθυστέρηση, αναγνώρισε την ανάγκη να μην απαγορευτεί το κυνήγι μόνο στις χιονόπληκτες περιοχές αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχει χιόνι, διότι εκεί έχουν καταφύγει τα πουλιά αναζητώντας τροφή και καταφύγιο.

Η Ορνιθολογική θεωρεί αυτή την απαγόρευση ζήτημα στοιχειώδους λογικής, επιστημονικής δεοντολογίας και πολιτισμού. Πρέπει όλοι να  αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε για τα πουλιά που έχουν καταφύγει στις ελεύθερες από χιόνι και πάγο περιοχές και να μην τα ενοχλούμε. Τα πουλιά χρειάζονται ηρεμία για να τραφούν, αφού  έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια τη στιγμή που οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν, καθώς πουλιά από όλη την Ελλάδα «συνωστίζονται» σε λίγες περιοχές.
Οι αυξημένοι αριθμοί και ποικιλία πουλιών που περιφέρονται δεν είναι ευκαιρία για αποδοτικό κυνήγι αλλά ευθύνη για να τα προστατέψουμε αυτές τις ημέρες που έχουν ανάγκη.

Μέσα από το δίκτυο εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, η Ορνιθολογική παρακολουθεί την κατάσταση και αναμένει τις κατάλληλες ενέργειες αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες την ερχόμενη εβδομάδα.

ornithologiki

www.ornithologiki.gr


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 11.01.2017


follow_fb.gif



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Κάποιοι από εμάς, ως επιστήμονες, θα πρέπει να προσεγγίζουμε κάπως πιο συστηματικά την όποια διαχείριση και όχι με το συναίσθημα ή τα συνθήματα “να πάρουν μια ανάσα…”. Η αειφορία των καρπώσεων προϋποθέτει πάντα την “ανάσα”, όταν πχ στο 80% των υγροτόπων απαγορεύεται εντελώς η θήρα υφίσταται ήδη μια μεγάλη “ανάσα”. Βεβαίως και θα πρέπει να αναστέλλεται η δραστηριότητα της θήρας όμως ΌΤΑΝ πρέπει, ΌΠΟΥ πρέπει και για τα ΕΙΔΗ που πρέπει.
    Πριν μια δεκαετία ομάδα ειδικών δασολόγων εργάστηκε επί του θέματος και ανακοίνωσε σχετικά στο δασολογικό συνέδριο: http://www.panida.gr/site/2011/01/31/hunting-and-severe-weather/
    Η Βρετανία επίσης αποτελεί χώρα διαχείμασης μεταναστευτικών πτηνών με πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα εκεί υφίσταται εδώ και πολλά έτη ένας συστηματικός τρόπος για το πότε, που και για ποια είδη θα πρέπει να αναστέλλεται η θήρα: http://www.panida.gr/site/2017/01/12/severe-weather-criteria/. Εάν ήμασταν Βρετανία, ΣΗΜΕΡΑ δεν θα απαγορεύονταν η θήρα σε ΌΛΗ τη χώρα και ΌΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: