Μια επιστημονική προσέγγιση απαγόρευσης της θήρας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Το σύστημα απαγόρευσης της θήρας της Βρετανίας σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών

img_2698Η Βρετανία έχει ομοιότητες με την Ελλάδα ως προς την εκτεταμένη παραλιακή ζώνη και στο ότι και αυτή χρησιμοποιείται από τα μεταναστευτικά πτηνά για διαχείμαση. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πως σε αυτή τη χώρα με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και τις καλά στελεχωμένες υπηρεσίες διαχειρίζεται το θέμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της θήρας.

Στη Βρετανία η χώρα έχει χωριστεί σε επαρχίες. Σε κάθε επαρχία στην παραλιακή ζώνη έχουν οριστεί μετεωρολογικοί σταθμοί. Σε κάθε τέτοιο σταθμό μετρώνται η θερμοκρασία αέρα και η θερμοκρασία στο επίπεδο της ποώδους βλάστησης. Εξυπακούεται ότι όταν υπάρχει παγετός σε αυτούς τους παραλιακούς σταθμούς οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες στο εσωτερικό της χώρας. Το μικροκλίμα έχει επίσης τη σημασία του και οι σταθμοί αυτοί δεν επιλέχθηκαν τυχαία, ακόμα έχει οριστεί αναπληρωματικός σε περίπτωση βλάβης του κύριου σταθμού.

Ένας σταθμός θεωρείται ότι έχει παγετό εάν καταγραφεί ελάχιστη θερμοκρασία αέρα του 24ωρου κάτω από +1° C και μια ελάχιστη θερμοκρασία ποώδους βλάστησης κάτω από -2°C. Μια επαρχία θεωρείται ότι είναι σε «ημέρα δυσμενών καιρικών συνθηκών ΗΔΚΣ» για τα θηρεύσιμα είδη αν στους περισσότερους από τους μισούς Μετεωρολογικούς Σταθμούς της επαρχίας εκδηλώθηκαν οι ανωτέρω θερμοκρασίες εντός του 24ωρου.

Μετά από επτά συνεχόμενες ημέρες ΗΔΚΣ σε μια συγκεκριμένη επαρχία η Ομοσπονδία των κυνηγών καλεί τα μέλη της να προβούν σε ενέργειες εθελοντικού περιορισμού της δραστηριότητάς τους όπου οι τοπικές συνθήκες το δικαιολογούν.

img_2699Μετά από δεκατρείς συνεχόμενες ΗΔΚΣ, η αρμόδια υπηρεσία προσεγγίζει τον υπουργό περιβάλλοντος για την εφαρμογή του νόμου αναστολής της θήρας των υδρόβιων και εδαφόβιων θηρευσίμων πτηνών στη συγκεκριμένη επαρχία. Αν η κακοκαιρία συνεχίζεται, την 15η ημέρα απαγορεύεται η θήρα των υδρόβιων, παρυδάτιων και εδαφόβιων μεταναστευτικών πτηνών (πάπιες, χήνες, φαλαρίδα, νερόκοτα, μπεκατσίνι και μπεκάτσα) με διάρκεια απαγόρευσης δεκατέσσερις ημέρες, αλλά συνήθως αυτό αναθεωρείται. Τα υπόλοιπα είδη θηρεύσιμων ειδών μπορούν να θηρεύονται κανονικά.

Η παραπάνω διαδικασία προϋποθέτει ότι τα αυστηρά κριτήρια των χαμηλών θερμοκρασιών πληρούνται κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του 14ημέρου. Σε ένα τυπικό χειμώνα αυτό δεν συμβαίνει.

Εάν εφαρμόζονταν το βρετανικό σύστημα στην Ελλάδα, σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν θα έπρεπε να απαγορευτεί η θήρα σήμερα 12/1/2017 και ούτε βεβαίως για όλα τα θηράματα. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες είναι πάνω από +1° C στις περισσότερες παράκτιες περιοχές.

img_2700

Περισσότερα:

Ellis, M. B. (2012). Management of waterfowl shooting during periods of severe weather in the UK. Animal Biodiversity and Conservation, 35(2), 171-174.

Καραμπατζάκης Θ., Σώκος Χ., Μπίρτσας Π. 2007. Θήρα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 13ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, Καστοριά 7–10 Οκτωβρίου 2007, σελ. 381–388. http://www.panida.gr/site/2011/01/31/hunting-and-severe-weather/

Αναδημοσίευση από: http://www.panida.gr

panida_logo2001ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. η Αλητεια μερικων που θελουν να λεγονται κυνηγοι ηταν η αιτια της απαγορευσης
  και που καλως ηρθε και ας ειμαι κυνηγος!!!!!!!!!

  • Οχι , αγαπητέ μου, δεν είναι η αλητεία ατόμων (δεν τους ονομάζω κάν κυνηγούς γιατί δεν έχουν καμία σχέση με το κυνήγι). Εϊναι η ανικανότητα της οργανωμένης πολιτείας και των ”αρχόντων” (υπουργοί περιβάλλοντος, οικοκολογικές οργανώσεις, Κυνηγετικές οργανώσεις) επι κοντά 50 έτη να φτιάξει ένα ρυθμιστικό πλάισιο που να διαχειρίζεται το κυνήγι με τα δεδομένα που έχουν πραγματικά διαμορφωθεί και με βάση την πεπατημένη απο άλλα κράτη της δύσης , με πολύ πιο οικολογική και κυνηγετική κουλτούρα απο την δική μας… Και εάν θες να σου το πολιτικοποιήσω , δείχνει το πόσο άχρηστοι είναι οι πολιτικοί όπου νομοθετούν, όταν ακόμη χρησιμοποιούν έναν νόμο που φτιάχθηκε επί χούντας για την διαχείριση της δραστηριότητας του κυνηγιού, ασχέτως πολιτικής προέλευσης (δεν εξαιρώ κανέναν).Που θα πάει όμως , θα γίνουμε Ευρώπαική χώρα κάποια στιγμή , θέλουν δεν θέλουν….

 2. Το ανέκδοτο με τον Τοτό και το βατράχι …. εξηγεί το πως μπορούμε να οδηγηθούμε σε “εσφαλμένο επιστημονικό συμπέρασμα”

  Στην τάξη του Τοτού γίνεται ένα πείραμα με έναν βάτραχο και όλα τα παιδάκια έχουν μαζευτεί γύρω από την έδρα. Στη μέση ο βάτραχος.

  Η δασκάλα κόβει το ένα από τα τέσσερα πόδια του βατράχου και λέει:
  -Πήδα βάτραχε! (Ο βάτραχος πηδάει). Τι συμπέρασμα βγάζουμε Αννούλα;
  -Όταν κόβουμε το ένα από τα τέσσερα πόδια του βατράχου, ο βάτραχος μπορεί ακόμα να πηδήξει.

  Η δασκάλα κόβει και το άλλο πόδι του βατράχου.
  -Πήδα βάτραχε! (Ο βάτραχος πηδάει.) Τι συμπέρασμα βγάζουμε Δημητράκη;
  -Όταν κόβουμε και τα δύο από τα τέσσερα πόδια του βατράχου, εκείνος μπορεί ακόμα να πηδήξει.

  Η δασκάλα κόβει και το τρίτο πόδι του βατράχου.
  -Πήδα βάτραχε! (Ο βάτραχος πηδάει.) Τι συμπέρασμα βγάζουμε Γιαννάκη;
  -Βγάζουμε το συμπέρασμα κυρία, ότι όταν κόβουμε και τα τρία πόδια του βατράχου, εκείνος, ακόμα και με το ένα του πόδι μπορεί να πηδήξει.

  Η κυρία κόβει και το τέταρτο και τελευταίο πόδι του βατράχου, και λέει:
  -Πήδα βάτραχε! (Τίποτα ο βάτραχος…)
  -Πήδα βάτραχε! (Τίποτα ο βάτραχος…) Τι συμπέρασμα βγάζουμε Τοτέ;
  -Όταν κόβουμε και τα τέσσερα πόδια του βατράχου, o βάτραχος κουφαίνεται!!

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παραλλαγή του παραπάνω ανέκδοτου χρησιμοποιείται ως βασική διδακτική (και στη Βρετανία) κατά το σχεδιασμό ενός πειράματος κλπ…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: