Ε.Ε.Δ.Δ.Υ.: Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

eeddy_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ανάρτηση δασικών χαρτών

Μετά από αναμονή πολλών χρόνων, εδώ και μερικές μέρες έχουν τεθεί και συνεχίζουν να τίθενται σε δημόσια θέαση, μέσω ειδικών διαδρομών στο διαδίκτυο, οι θεωρημένοι από τις κατά τόπους Δασικές Αρχές δασικοί χάρτες. Μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων, οι Δασικοί Χάρτες αυτοί αφορούν στην έκταση ολόκληρων Νομών. Πράγμα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο για τη μέχρι σήμερα  εμπειρία της Δασικής Πράξης αφού οι όποιες διαδικασίες οριοθέτησης αφορούσαν μικρές και αποσπασματικές περιοχές.

Περίπου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα των αναρτήσεων και σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό του Τμήματος Δασολογίου, Απογραφής & Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου του Υ.Π.ΕΝ. θα έχουν ολοκληρωθεί οι Δασικοί Χάρτες για το 49% της Ελληνικής Επικράτειας, όταν μέχρι το τέλος του 2016 είχε αναρτηθεί μόλις το 1%.

Το έργο αυτό κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό αφού αποτελεί την απαρχή για την αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων σε όλη την επικράτεια, προστατεύοντας την Ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και γενικότερα το Φυσικό Περιβάλλον από μια σειρά καταπατήσεων, ανομημάτων κ.λ.π.

Για μια ακόμη φορά, οι υποστελεχωμένες Δασικές Υπηρεσίες και ειδικά της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, με πενιχρά μέσα και μηδαμινούς πόρους αναλογικά με το μέγεθος του όλου έργου αλλά με όπλο το πείσμα, τη θέληση, τη διάθεση, τη γνώση και την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Υπάλληλοι της, σε πείσμα όλων των κακοπροαίρετων προβλέψεων, δυσκολιών και εμποδίων κατάφεραν αυτό που πολλοί θεωρούσαν και εύχονταν ως αδύνατο, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα και αδιάσειστα ότι ο ρόλος τους είναι άρρηκτα δεμένος με την Προστασία των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Τυχόν προβλήματα ή πιθανές ελλείψεις που μπορεί να διαπιστωθούν, η Πολιτεία οφείλει να τα διευθετήσει με γνώμονα την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων. Η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να σταθεί αρωγός στη Δασική Υπηρεσία θεσπίζοντας νομικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης των απαιτούμενων λύσεων, τον εξορθολογισμό των πιθανών ρυθμίσεων και την άμβλυνση των όποιων αντιπαραθέσεων.

Με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η Δασική Υπηρεσία έχει την ευκαιρία να επανακαθορίσει τους στόχους της και τους σκοπούς της και να λάβει ξανά την θέση που της αρμόζει μέσα στην κοινωνία.

Σε όλους αυτούς που από οποιαδήποτε θέση εργάστηκαν ατελείωτες εργατοώρες χωρίς επιπλέον οικονομικές απολαβές, βάζοντας στην άκρη τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες και υποχρεώσεις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μετά από πολύ καιρό μας έκαναν να αισθανθούμε ξανά περήφανοι για το τι μπορούμε να επιτύχουμε.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος
Αντιγόνη Καραδόντα

Η Γενική Γραμματέας
Σοφία Κολλάρου

 

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , ,

1 reply

  1. Bravo synadelfoi…gia nanagnwristei kapote k to ergo olou tou dasikou kosmou….IP dasologod t.Dasarxhs Konitsas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: