Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους δασικούς χάρτες. Να εξαιρεθούν οι αγροτικές εκτάσεις θα ζητήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

maximou

Σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς συγκαλείται αύριο το μεσημέρι στις 15.00 με θέμα την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα προβλήματα που προκύπτουν και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν.

Μετά τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αξιοποιούν ψηφοθηρικά την αναστάτωση που έχει προκληθεί και ζητούν την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, τις τελευταίες ημέρες, μέλος της κυβέρνησης, που θα συμμετέχει στη σύσκεψη, δηλώνει ότι θα ζητήσει να εξαιρεθούν από την ανάρτηση οι αγροτικές περιοχές.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας, θα ζητήσει κατά την διάρκεια της σύσκεψης, να εξαιρεθούν από την ανάρτηση οι αγροτικές περιοχές που ενώ δηλώνονται στο ΟΣΔΕ από τους αγρότες εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικές.

Επίσης, ο κ. Κόκκαλης θα ζητήσει να δοθεί παράταση τουλάχιστον 60 ημερών για την υποβολή των εντάσεων προκειμένου να δοθεί χρόνος να ενημερωθεί ο κόσμος, να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες και στο μεταξύ να βρεθούν λύσεις για τις αδικίες που έχουν προκύψει. 

Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliatv.gr, θα συμμετέχουν εκτός του κ. Κόκκαλη και του υπουργού Β. Αποστόλου, ο έτερος υφυπουργός Αγρ. ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελος και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων.

Σε χθεσινή του δήλωση ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι: «Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούσε υποχρέωση της χώρας μας. Επί σαράντα (40) χρόνια ουδεμία προσπάθεια έγινε προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια έκταση είναι δασική ή μη. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, πλην όμως επειδή πολλά αγροτικά ακίνητα χαρακτηρίζονται και αναρτώνται ως δάση, παρ’ όλο που υφίστανται ατομικά εμπράγματα δικαιώματα, ζητώ από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξαιρεθούν όλες οι γεωργικές εκτάσεις και ιδίως αυτές που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίες έχουν επιλεγεί για τη χορήγηση των ενιαίων ενισχύσεων στο πλαίσιο διατάξεων της Κοινοτικής Νομοθεσίας».

Πληροφορίες: www.ert.grwww.larissanet.gr και www.thessaliatv.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: ,

2 replies

  1. Σιγά μην επικυρωθούν οι δασικοί χάρτες, οι Κοτζαμπάσηδες της ΒΑ Αττικής θα ‘χουν και πάλι τον πρώτο λόγο… Κάντε όλα τα δάση μεζονέτες και χωράφια να τελειώνουμε, μην μας πουλάτε φούμαρα για δασικούς χάρτες. Ούτως η άλλως το πρόβλημα μας είναι βαθύτερο, έχει να κάνει με την παιδεία μας ως λαός αλλά και με τις βασικές ικανότητες που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε, ώστε να μπορούμε να με κριτικό τρόπο να αντιληφθούμε το γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό από τη μία να βλέπεις έλλειψη πρωτοβουλίας και θέλησης για την κύρωση των δασικών χαρτών και από την άλλη ένα από τα ωραιότερα βουνά της Αττικής, το Πεντελικό όρος, να θυμίζει η μία όψη του κάτι από Κυκλάδες…

    • Οι δασικοί χάρτες ευτυχώς κατ’ εμέ, δυστυχώς για τις κατηγορίες που περιγράφεται, θα κυρωθούν αρέσει δεν αρέσει στις τοπικές και εθνικές πολιτικές ηγεσίες. Είναι μνημονιακή υποχρέωση, συντάχθηκαν οι περισσότεροι με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών, και κάποτε πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή.
      Όσον αφορά τις “γεωργικές πυκνώσεις” δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας. Όλοι όσοι κατέχουν εκχερσωμένους αγρούς (ΔΑ) πάλι με τη διαδικασία της παραχώρησης ή εξαγοράς θα πρέπει να προχωρήσουν.
      Όσον αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις πάλι δεν θ αλλάξει κάτι αφού οι συγκεκριμένοι πήραν μια μικρή περίοδο χάριτος…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: