Με τα ψέματα δεν γίνονται επενδύσεις

elliniko

Η οριοθέτηση των χώρων αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος είναι ο πιο σύντομος και κυρίως ο πλέον ασφαλής δρόμος για να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

Χαρά Τζαναβάρα | www.efsyn.gr

Η παράκαμψη των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία θα οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές και το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ γιατί δεν κηρύχθηκαν διατηρητέα σημαντικά κτίρια τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του παλιού αεροδρομίου.

Προσφυγές για το περιβάλλον

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως και μια ξεχασμένη οικολογική παράμετρο. Μπορεί ανώνυμοι «κύκλοι» της αγοράς να κάνουν λόγο για τους… Ιντιάνα Τζόουνς του Ελληνικού, ασκώντας κριτική στο δασαρχείο του Πειραιά να κάνει τα «στραβά μάτια», αλλά αν οι υπηρεσίες του δεν τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια τη δασική νομοθεσία είναι βέβαιο ότι οι επενδυτές θα βρεθούν μπροστά σε μπαράζ δικαστικών προσφυγών.

Σημειωτέον ότι τη γνωμοδότηση του δασαρχείου έχουν ζητήσει, ως όφειλαν, το ΤΑΙΠΕΔ και η «Ελληνικόν Α.Ε.».

Η οριοθέτηση των ζωνών με οικολογικό ενδιαφέρον προτείνεται και με την υπ’ αριθμόν 337/2016 πολυσέλιδη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.».

Αναφέρεται ότι το Ελληνικό περιλαμβάνεται στις ζώνες αναδάσωσης που είχαν οριστεί για ολόκληρη την Αττική το 1934 με απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας και επομένως πρέπει να ληφθεί υπόψη στην έγκριση που ετοιμάζει το δασαρχείο Πειραιά.

Αποφαίνεται επίσης ότι στον χώρο έχουν γίνει τεχνητές αναδασώσεις και επομένως το Δημόσιο οφείλει να το λάβει υπόψη στους σχεδιασμούς του, όπως και ο επενδυτής που χαρακτηρίζεται διάδοχός του.

Αφορά φυτεύσεις που είχαν γίνει πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975, αλλά και όσες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας στην παράκτια ζώνη του αθλητικού κέντρου στον Αγιο Κοσμά.

Στη γνωμοδότηση διευκρινίζεται πάντως ότι η εκτίμηση αυτή «δεν συνεπάγεται την αυτόματη υπαγωγή της έκτασης στους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας».

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, σε χρόνο ρεκόρ, έπειτα από ερωτήματα που είχε υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν καθυστερήσαμε. Τηρούμε τους νόμους και αυτό είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της επένδυσης» είπε χθες στους δημοσιογράφους και αποκάλυψε ότι η αντιπολίτευση κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστερεί την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί από τον επενδυτή!

(Απόσπασμα από άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα στην www.efsyn.gr)

logo_efsyn_desktopΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: