Στον Άρειο Πάγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας

Οι αναιρέσεις κατά αποφάσεων του Εφετείου που δικαιώνουν το ελληνικό Δημόσιο για την Βιστωνίδα, απασχόλησαν τον Άρειο Πάγο

Vistonida limni ygrotopos kopadi provata

Οι αναιρέσεις κατά αποφάσεων του Εφετείου που δικαιώνουν το ελληνικό δημόσιο σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και την ανταλλαγή μεριδίων της με άλλα ακίνητα, απασχόλησε σήμερα τον Άρειο Πάγο.

Κατ’ αρχή, αναβλήθηκε για το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά από αίτημα της μονής Βατοπεδίου, η αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θράκης (2015) με την οποία δικαιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.

Διαβάστε επίσης: Κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου στη λίμνη Βιστωνίδα

Παράλληλα, τον Άρειο Πάγο απασχόλησαν δύο αναιρέσεις που αφορούν την ανταλλαγή μεριδίων της λίμνης με δύο ακίνητα, το ένα στην Αττική και το άλλο στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η μονή ζήτησε, οι αναιρέσεις της να μην εισαχθούν προς συζήτηση. Το αίτημα προβλημάτισε δικονομικά τους αρεοπαγίτες, οι οποίοι δεν συζήτησαν μεν τις αναιρέσεις, αλλά επιφυλάχθηκαν να ερμηνεύσουν το αίτημα της μονής.

Το Εφετείο Αθηνών και ο εισηγητής αρεοπαγίτης Βασίλης Πέππας, συγκλίνουν στο ότι είναι άκυρα τα συμβόλαια ανταλλαγής τμήματος της μονής με τα δύο ακίνητα. Το πρώτο ακίνητο είναι δασική έκταση 148 στρεμμάτων στο Λαύριο (αντικειμενικής αξίας 892.000 ευρώ) και το δεύτερο είναι στην περιοχή Καπνοθηκών της Νέας Κρήνης του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, (αντικειμενικής αξίας 3 εκατ. ευρώ).

Ακόμη, συγκλίνουν ότι ουδέποτε διαχρονικά, κατά την περίοδο του Βυζαντίου ή της Τουρκοκρατίας, η μονή απέκτησε την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων και ότι είναι ανεπίδεκτη μεταβίβασης η επίμαχη λίμνη, ενώ επισημαίνεται ότι πάντοτε η εν λόγω λίμνη ήταν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Ως προς την δασική έκταση, τόσο το Εφετείο, όσο και ο κ. Πέππας, συγκλίνουν ότι παραβιάστηκαν και οι συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το δάσος.

Επίσης, συγκλίνουν για ακόμη μια φορά, στο ότι για την ανταλλαγή των επίμαχων εκτάσεων, εκτός της ευθύνης της μονής, έχουν ευθύνη, κατά 50%, και τα όργανα του Δημοσίου που είχαν εμπλακεί στην όλη υπόθεση.

Όμως, το Εφετείο Αθηνών είχε επιδικάσει για κάθε μια από τις δύο υποθέσεις ανταλλαγής ακινήτων, αποζημίωση χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Δημοσίου, το ποσό των 90.000 ευρώ (συνολικά 180.000 ευρώ) την οποία πρέπει να καταβάλλει η μονή, αλλά ο κ. Πέππας, υποστήριξε ότι το ζήτημα της αποζημίωσης έχει υποπέσει σε 5ετή παραγραφή και κατά συνέπεια, δεν οφείλει η μονή να καταβάλλει αποζημίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: