Δασικοί Χάρτες: Όταν η εξαίρεση γίνεται ο κανόνας!

Ποιους βολεύει να μην αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες; Ποιοι επωφελούνται όλα αυτά τα χρόνια από την ανυπαρξία αποτύπωσης και σχεδιασμού;

ekxersosi kalliergeia anadasotea

Της Ιωάννας Θεοδοσίου*

Από τις αρχές του χρόνου έχει ξεκινήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, έργο που για δεκαετίες έβρισκε εμπόδια. Και την ανάρτηση ακολούθησαν δεκάδες ανακοινώσεις φορέων και επιστημόνων για την αξία της χαρτογράφησης, για το σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου αλλά και για την ασπίδα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν έλειψαν όμως και οι παρεμβάσεις, κυρίως της αντιπολίτευσης, που ζητάει να μην αναρτηθούν οι χάρτες, με πρόφαση την επικαιροποίησή τους. Τις τελευταίες μέρες, το σενάριο που ακούγεται περισσότερο πλέον αφορά την εξαίρεση από την ανάρτηση των δασικών χαρτών των αγροτικών περιοχών που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, μάλιστα κατά το πρότυπο των οικιστικών πυκνώσεων!

Και διερωτάται κανείς… αν η εξαίρεση γίνει κανόνας, τότε ποια η αξία της χαρτογράφησης των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας; Ποιος ο ρόλος των αρμοδίων υπηρεσιών στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη και στην επίλυση των προβλημάτων; Η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα σε ποια βάση θα γίνει και πώς ένα εργαλείο, όπως οι δασικοί χάρτες, μπορεί να συμβάλει εν τέλει στην ανάπτυξη;

Είναι σαφές σε όλους, ακόμα και σε όσους σήμερα ζητούν εξαιρέσεις, ότι οι δασικοί χάρτες θα αναδείξουν προβλήματα που θίγουν την ραχοκοκαλιά του πελατειακού πολιτικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών. Αυθαίρετη δόμηση, καταπατήσεις εκτάσεων, εκχερσώσεις δασών, ρουσφέτια και διαπλοκή διαφόρων επιπέδων, λάθη της διοίκησης. Ποιους όμως βολεύει να είναι ασαφής η δημόσια περιουσία; Ποιους βολεύει να μην αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες; Ποιοι επωφελούνται όλα αυτά τα χρόνια από την ανυπαρξία αποτύπωσης και σχεδιασμού;

Και από την άλλη είναι δικαιολογημένη η αγωνία του αγροτικού κόσμου που καλείται να αντιμετωπίσει προφανή λάθη της διοίκησης ή να ρυθμίσει ζητήματα που εκκρεμούσαν όλο αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα αγωνιά για την καταβολή των επιδοτήσεων. Είναι προφανές ότι η διοίκηση οφείλει, για παράδειγμα, να εξαιρέσει από την κήρυξη της αναδάσωσης για πυρόπληκτες περιοχές τα αγροκτήματα ή να επιλύσει ζητήματα που ανακύπτουν από τη νόμιμη αλλαγή χρήσεων και παράλληλα να διασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνέψουν οι επιδοτήσεις. Από την άλλη θα πρέπει και οι αγρότες που, για παράδειγμα, εκχέρσωσαν δασικές εκτάσεις για καλλιέργειες να ακολουθήσουν πλέον τη νόμιμη οδό για να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα. Τα στοιχεία που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ότι το πρόβλημα στον αγροτικό χώρο δεν είναι εκτεταμένο (είναι της τάξης του 3% επί του συνόλου του δασικού χάρτη) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη δεσμευτεί για την επίλυσή τους.

Είναι λοιπόν η στιγμή που το κράτος οφείλει να πάρει το μέρος των πολιτών και να ενεργήσει προς όφελος τους. Να μην υποκύψει στη λογική των εξαιρέσεων. Να προχωρήσει το έργο των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου με τέτοιο τρόπο ώστε η χαρτογράφηση να περιέχει πραγματικά δεδομένα και να είναι επίκαιρη, ουσιαστική και χρήσιμη τόσο για τον πολίτη όσο και για τη διοίκηση. Όχι μόνο δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες οι αγροτικές εκτάσεις, αλλά μέσα στις προθεσμίες που δίνει ο νόμος θα πρέπει να κριθούν και οι οικιστικές πυκνώσεις. Όσοι θεωρούν ότι το να περιληφθούν σε ένα περίγραμμα όποιου χρώματος δεν θα τους διαταράξει αλλά, αντίθετα, θα τους δώσει νομιμοποίηση, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η περίοδος της ασυλίας οδεύει προς το τέλος της. Και από την άλλη, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις πρέπει να συνυπολογίσουν ότι η περίοδος που το πολιτικό κόστος ήταν ίσως το μοναδικό κριτήριο λήψης απόφασης φλερτάρει κι αυτή με το παρελθόν.

Το νέο δεν μπορεί να έρθει αν δεν διαταραχθεί το παλιό. Κι αυτό δεν γίνεται ούτε αυτόματα, αλλά ούτε και χωρίς συνέπειες.

*Η Ιωάννα Θεοδοσίου, είναι μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: www.avgi.gr

 ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Το ζήτημα των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει πολλή μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες, καθότι οικόπεδα μετά των επ’ αυτών κατοικιών (με νόμιμη οικοδομική άδεια) εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού προ του 1923 αλλά και αγροτεμάχια χαρακτηρίστηκαν με προχειρότητα δασικές εκτάσεις [είτε ΔΑ δηλαδή δασική έκταση το 1945 και σήμερα με άλλη χρήση είτε ΑΔ δηλαδή αγροτική χρήση το 1945 και σήμερα τάχα δασωμένες].

  Οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί για τις συνέπειες κύρωσης δασικού χάρτη, εντός του οποίου ιδιοκτησία τους χαρακτηρίζεται δασική. Ο κόσμος νομίζει ότι η όλη διαδικασία δεν τον αφορά, αλλά ότι πρόκειται για ζήτημα κτηματογράφησης και δεν έχει γίνει κατανοητό ότι δημιουργείται τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου.

  Και εν μέσω της γενικότερης σημερινής οικονομικής συγκυρίας υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περιουσίες. Διότι δεν είναι μόνο τα τέλη αντιρρήσεων (είναι το μικρότερο κακό) αλλά και όλα τα υπόλοιπα δυσβάστακτα έξοδα για υποβολή αντίρρησης (μηχανικός για σύνταξη τοπογραφικού με συντεταγμένες, δικηγόρος για σύνταξη αντίρρησης και αναζήτηση τίτλων ιδιοκτησίας ,δασολόγος για τεχνική έκθεση- φωτοερμηνεία κλπ., καθώς και έξοδα για λήψη αεροφωτογραφιών κ.α).

  Συνεπώς η νομοθετική πρόβλεψη για προθεσμία αντιρρήσεων 60 ημερών είναι απαράδεκτη και πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος.

  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό προκύπτει διότι δεν έχουν ενσωματωθεί στους χάρτες τα εγκεκριμένα σχέδια πόλεως και οικισμών καθώς και άλλες διοικητικές πράξεις.

  • Είναι, λοιπόν, απαραίτητο με νομοθετική πρωτοβουλία να δοθεί προθεσμία στους δήμους ή σε οποιαδήποτε άλλη αρμόδια υπηρεσία να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία (σχέδιο πόλης, όρια οικισμών προ του 1923, κάτω των 2000 κατοίκων κλπ.) στον αρμόδιο φορέα (ΕΚΧΑ) και αυτά να ενσωματωθούν στους δασικούς χάρτες.
  Αμέσως σημαντικό κομμάτι των ανακυψάντων προβλημάτων θα λυθεί χωρίς κόστος για τον πολίτη.
  • Εκτός αυτού να αρθούν οι πράξεις αναδάσωσης και να “ξεπρασινίσουν” οι αγροτικές εκτάσεις (χαρακτηρίζονται ήδη στις πρόσθετες πληροφορίες του δασικού χάρτη ΑΑ). Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα απαιτείται αντίρρηση. Είναι παραλογισμός να υποβληθεί αντίρρηση για εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν αγροτικές, και απλώς μετά από πυρκαγιές η πολιτεία τις κήρυξε συλλήβδην αναδασωτέες!
  • Να ενσωματώσει η διοίκηση οίκοθεν τις εκδοθείσες διοικητικές πράξεις (αποχαρακτηρισμούς, εποικισμούς κλπ.).

  • Να βρεθεί λύση απλοποίησης στις περιπτώσεις που αγροτικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν ΑΔ (αγροί που έχουν “δασωθεί”).
  Υπάρχουν περιπτώσεις, που καλλιεργούμενες εκτάσεις με δένδρα όπως π.χ. καρυδιές και κερασιές επειδή υπάρχουν ζητήματα με την κλίμακα του φωτογραφικού υλικού έχουν χαρακτηριστεί ελαφρά τη καρδία τάχα ως δασικές. Αρμόδιοι των Διευθύνσεων Δασών έχουν δηλώσει σε σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις ή και εφημερίδες (ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή στο φύλλο της 25ης Ιανουαρίου 2017) ότι όταν έβλεπαν μια “σκλήθρα” χαρακτήρισαν την έκταση δασική, χωρίς να είναι σίγουροι για την βλάστηση.

  • Να συζητηθεί ευρύτερα αν είναι ορθό να λαμβάνονται ως βάση οι αεροφωτογραφίες του 1945, σε κάποιες περιπτώσεις του 1937.Και όχι μόνο για κοινωνικοπολιτικούς λόγους αλλά καθαρά τεχνικούς. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν σε σχετική αρθογραφία τους ότι θα ήταν ορθότερο να ληφθούν υπόψη αεροφωτογραφίες του 1960. Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι με προχειρότητα όπου εμφανίζεται “μουτζούρα” στις αεροφωτογραφίες του 1945 αυτομάτως η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (ΔΑ). Υπάρχει τρόπος διάκρισης σε αυτές τις φωτό του 1945 του είδους της βλάστησης; Μάλλον όχι, και είναι αδύνατον σχεδόν στην περίπτωση αυτή κάποιος να αποδείξει ότι μια έκταση δεν ήταν δασική έστω κι αν γνωρίζει ότι δεν ήταν.
  Παρατηρώντας κανείς τις ΑΦ του 1945, βλέπει ότι εκτάσεις χωρίς εμφανή μεταξύ τους διαφορά ως προς την βλάστηση εμφανίζονται ως εν μέρει ως δασικές και εν μέρει ως μη δασικές. Εκτός αυτού εύκολα συμπεραίνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού ότι κομμάτια πεντακάθαρα (άσπρα) τα έχουν συμπεριλάβει ως δασικά (ΔΑ).

  • Εκτός αυτού τίθεται ζήτημα και τεχνικής αστοχίας στην φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών του 1945 σε συνδυασμό με αυτές του 2007-2009.Υποστηρίζεται ότι μπορεί να υπάρχει τεχνική αστοχία αρκετών μέτρων. Το ζήτημα έχει σημασία καθώς συχνά εμφανίζονται πολύγωνα με σχετικά μικρή έκταση. Και αστοχία μερικών μέτρων μπορεί να σημαίνει ότι ένα ολόκληρο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο να εμφανίζεται ως δασική έκταση.
  Είναι λογικό πρώτα να διορθωθούν οίκοθεν από την διοίκηση οι δασικοί χάρτες και μετά να τρέξει η προθεσμία αντιρρήσεων.
  Όχι να κάνεις αντίρρηση, έχοντας πληρώσει ένα κάρο λεφτά (μηχανικό για τοπογραφικό με συντεταγμένες, και ό,τι άλλο χρειάζεται & μετά να σου πουν λάθος, το ακίνητο το σας είναι εντός του οικισμού, σχεδίου πόλης κλπ. ,δεν χρειαζόταν αντίρρηση κλπ.

 2. Προς την Ι. Θεοδοσίου. Πολύ ωραίο το κείμενο του άρθρου με αρκετά φιλοσοφικό λόγο αλλά και λογοτεχνικό προς δικαιολόγηση των αδικαιολογήτων σε μια Ελλάδα των τραπεζιτών και της κρίσης, όταν αρκετοί μικροαστοί επιστρέφουν στα χωριά τους για να καλλιεργήσουν ή να γίνουν κτηνοτρόφοι, όταν χτίζουν τα σπίτια τους στη δική τους γή, σε αυτήν που έχουν δηλώσει και πληρώσει φορολικώς, για αυτά που έχουν κάνει δήλωση αποδοχής κληρονιάς και την έχουν πληρώσει. Και δεν μένετε μόνο στον χαρακτηρισμό δασικά, αλλά θα πάνε στο ελληνικό δημόσιο για να πάρτε έως τα 3.600 απο έκαστο δικαιούχο ιδιοκτήτη για αυτά που έχει ήδη πληρώσει ΈΝΦΙΑ+ φόρο, ώστε να τα σώσει απο την “περιβαλλοντική” λαίλαπα?
  Για τα ιδιωτικά μικρά φράγματα νερού απο ιδιώτες που έχουν γίνει σε δασικές περιοχες για να πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ προς ιδιωτικό τους συμφέρον, θα επέλθει αυτή η πολιτική των μή εξαιρέσεων προς “όφελος” των πολιτών? Σε ποιούς θα δοθούν, πωληθούν, χαριστούν? Ήδη κάποιοι Περιφερειάρχες έχουν αντιδράσει για το “λάθος” του θέματος. Υπάρχει κάποια απλή -για κοινή δε το συζητάμε- λογική του “πληρώνω για να ασκήσω ένσταση για την περιουσία μου, το σπίτι μου, για το χωράφι μου που καλλιεργώ χρόνια?” Τι θα γίνει με τα δασικά της Πάρνηθας? Εκεί θα γκρεμίσετε τις Δασικές βίλες ή όχι? Μήπως το Καζίνο?
  Ή μήπως όλο αυτό είναι η τακτική ” απο τα δύο που έχεις σου παίρνω το ένα θες δε θες?” Δημοκρατία ή Απολυταρχισμός Ι. Θεοδοσίου?

 3. Για προστασία ποιάς δημόσιας περιουσίας μιλάτε, αφού ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα στους τοκογλύφους τραπεζίτες. Το 3% των προβλημάτων είναι πολύ αυθαίρετο και το κόστος θεραπείας δυσβάστακτο, ξαναγοράζεις το χωράφι. Αυθαιρεσία είναι να παίρνεις μια αεροφωτογραφία του 1945 και με αυτήν να αποφασίζεις τι είναι δάσος και τι όχι. Γιατί δεν παίρνουν υπόψη και γραπτές μαρτυρίες του 1821 ή και παλαιότερες τότε το 80% θα ήταν δάσος.

  • Να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αλλά όχι ακυρωτικές-παρακαμπτικές. Πχ, μικρότερα τέλη, εξαίρεση των αγροτικών αναδασωτέων, κοκ. Αλλά επιτέλους να μπει στοπ στο πλιάτσικο. Είμαι στην επαρχία και ξέρω, ας αφήσουν όλοι τα κροκοδείλια δάκρυα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: