Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή oι δασικοί χάρτες από Κεφαλογιάννη

img_2882

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους νέους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι έχει προκληθεί «τεράστια αναστάτωση σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων αγροτών με το θέμα των δασικών χαρτών», κυρίως στον αγροτικό κόσμο που καλείται να καταβάλλει πρόστιμα και παράβολα. Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης κάνει λόγο για «προχειρότητες» και λάθη στις αποτυπώσεις, ενώ ζητά να από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει εάν η συγκεκριμένη απόφαση είναι σε γνώση της, αν οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας και αν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα και στη θέση ποιας άλλης μνημονιακής υποχρέωσης που απεντάχθηκε και για ποιο λόγο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων αγροτών με το θέμα των δασικών χαρτών. Η κατάρτιση των δασικών χαρτών, ασφαλώς, αποτελεί ένα σημαντικό έργο, η αξία του οποίου και η συμβολή του στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας είναι κοινά αποδεκτή.

Η προχειρότητα, όμως, στο σχεδιασμό και τα κενά που δημιούργησε η βιαστική και ανεύθυνη νομοθέτηση από τη σημερινή Κυβέρνηση ουδόλως υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο του πολίτη.

Τα περισσότερα από τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων που έγιναν γνωστά στους ιδιοκτήτες με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οφείλονται στη χρονολογία του αρχικού χάρτη, που έχει ως βάση χρονολογίας λήψης αεροφωτογραφιών το 1945. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτάσεις που είχαν μείνει ακαλλιέργητες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε μέχρι το 1949, να μοιάζουν μετά από σχεδόν 10 χρόνια εγκατάλειψης ως δάση.

Για να επανέλθει η κανονικότητα στη χρήση στις αδίκως χαρακτηρισθείσες ως δασικές εκτάσεις απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία όπου οι ενιστάμενοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά ως παράβολα, πρόστιμα και λοιπά έξοδα.

Παράλληλα, μέχρι να επιτελεστεί ο αποχαρακτηρισμός και η επανένταξη των εκτάσεων αυτών τίθενται εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων και άλλων ευεργετημάτων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;

– Οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας;

– Αν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα και στη θέση ποιας άλλης μνημονιακής υποχρέωσης που απεντάχθηκε και για ποιο λόγο;»

 ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: