Δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες που κατέθεσαν ΝΔ και ΑΝΕΛ για τους δασικούς χάρτες

Νέα τροπολογία για το θέμα των δασικών χαρτών κατατέθηκε αυτή τη φορά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, με πρώτο υπογράφοντα το Δημήτρη Καμμένο, στο αγροτικό νομοσχέδιο, που κυρώνει τη σύμβαση-μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η τροπολογία της ΝΔ  αφορά στο άρθρο 153 του νόμου 4389/2016 και, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της, η εφαρμογή του δημιούργησε σημαντικά προβλήματα αναφορικά με τις ιδιοκτησίες και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται πως το αναπτυξιακό ζήτημα, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, μετατράπηκε σε φοροεισπρακτικό μέτρο , που ισοδυναμεί με νέο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα έως 40 φορές μεγαλύτερο.

Η ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα κι άλλους 9 βουλευτές ζήτησε μεταξύ άλλων να προστεθούν άλλες 3 παράγραφοι στο άρθρο 15, του νόμου 3889/2010 ώστε η υποβολή αντιρρήσεων να γίνεται ατελώς σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από όποιον έχει έννομο συμφέρον.

Ζήτησε επίσης να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για το άρθρο 155 του νόμου 4389/2016  για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα  ν’ ανασταλεί ως το τέλος του 2019 η επιβολή και η είσπραξη προστίμων, για διατάξεις, που αφορούν στη δασική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αφορούν στο άρθρο 153 του Ν.4389/2016 και στην προσθήκη των παραγράφων 6, 7 και 8, οι οποίες είναι οι εξής:

«Παρ. 6: “Για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως άλλης μορφής στον παλαιότερο χρόνο αεροφωτογράφισης και άλλης μορφής σήμερα και βρίσκονται εντός του περιγράμματος ευρύτερης έκτασης, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με αντίστοιχη πράξη της διοίκησης, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον για τις εκτάσεις αυτές. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος, ώστε να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν οι πράξεις αυτές κατά το μέρος που συμπεριέλαβαν τις εκτάσεις αυτές.”

Παρ. 7: “Αντιρρήσεις υποβάλλονται και για τις εν γένει δασικές εκτάσεις καθώς και τις εκτάσεις των  παραγράφων 5α, 5β  του Άρθρου 3 του Ν.998/1979 όπως ισχύει και περιλαμβάνονται εντός των ορίων κήρυξης αναδασωτέας και εξετάζονται από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων του Άρθρου 18 του παρόντος Νόμου.”

Παρ. 8: “Για τις εκτάσεις της παρ. 5 του άρθρου 47, καθώς και για τις εκτάσεις της παρ.1 του άρθρου 47β του Ν.998/1979, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος προκειμένου να αποδοθεί η νόμιμη αλλαγή χρήσης και η μη υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.”

Μεταβατική διάταξη: Στο άρθρο 155 του Ν.4389/2016 προστίθεται παράγραφος, σύμφωνα με την οποία, μέχρι το τέλος του έτους 2019 για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, αναστέλλεται η επιβολή και είσπραξη προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που – κατά απαράδεκτο τρόπο – τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους» και σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα τροπολογία που δίνει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η Κυβέρνηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όσους αδικούνται».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου δεν έκανε δεκτές ούτε τις τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες, που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, με πρώτο υπογράφοντα το Δημήτρη Καμμένο ούτε την τροπολογία, που κατέθεσε για το ζήτημα αυτό, η Νέα Δημοκρατία, δια του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε κι  από την πλευρά του τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη γιατί δεν έγινε  δεκτή η τροπολογία για τα δασικά, η οποία έφερε και τη δική του υπογραφή. «Η κοινωνία έξω έχει αναστατωθεί με την υπόθεση των δασικών χαρτών», είπε ο τομεάρχης των ΑΝΕΛ και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη και για τους αγρότες αλλά και για τους απογόνους προσφύγων.

Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως δεν μπορεί να κάνει δεκτές τροπολογίες, που αφορούν σε νομοσχέδιο, στο οποίο δεν είναι παρών ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες.

Πάντως κι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξαν διαμαρτυρίες δια του εισηγητή του νομοσχεδίου, Κώστα Κατσαφάδου γιατί δε γίνεται δεκτή η τροπολογία να υπάρξει ατέλεια – υπό προϋποθέσεις σε μια σειρά ρυθμίσεις, που αφορούν στους δασικούς χάρτες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Κεφαλογιάννης μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, γιατί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός δεν έχει απαντήσει τις ερωτήσεις για τους δασικούς χάρτες, που έχουν υποβληθεί από τη ΝΔ.

Πληροφορίες: ypaithros.gr , ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Επικαιρότητα, Κτηματολόγιο

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: