Περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται μετά τις τιμές ρεκόρ για τη ζέστη μέσα στο 2016

Περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται μετά τις τιμές ρεκόρ για τη ζέστη μέσα στο 2016, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας

Επιμέλεια κειμένου: Ανάργυρος Π. Ρούσσος

→ Το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν ελαττώνεται

→ Ο Φεβρουάριος ήταν μήνας κατάρριψης ρεκόρ θερμοκρασιών στις ΗΠΑ

Ασυνήθιστα ζεστός καιρός στην Αρκτική βοηθά στην μετατόπιση των καιρικών συνθηκών φέτος από τη Βόρεια Αμερική στη Μέση Ανατολή, μετά την υπερθέρμανση του πλανήτη να θέτει νέα ρεκόρ για το 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή και πλημμυρίζει τις  παράκτιες κοινότητες μπορεί να έχει αυξηθεί περισσότερο από ό, τι έχει ήδη αναφερθεί πέρυσι, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε μια έκθεση την Τρίτη.

Οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών το περασμένο έτος καθώς και η συνολική θερμοκρασία πάνω από τη θάλασσα και την ξηρά ήταν 1,1 βαθμούς Κελσίου περισσότερη από ότι ήταν την προβιομηχανική περίοδο. Τουλάχιστον τρεις φορές αυτό το χειμώνα, η Αρκτική έχει βιώσει το πολικό ισοδύναμο ενός κύματος καύσωνα με τις καταιγίδες του Ατλαντικού να διοχετεύουν  θερμό και υγρό αέρα.

«Είμαστε πλέον σε μια πραγματικά αχαρτογράφητη περιοχή» ανέφερε ο David Carlson, διευθυντής του προγράμματος για την έρευνα του παγκόσμιου κλίματος.

Η επιβεβαίωση ότι το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί έρχεται τη στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επιχειρεί να καταργήσει τα προγράμματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Την περασμένη εβδομάδα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ζήτησε τη χαλάρωση των ορίων για την οικονομία καυσίμου για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα οποία μαζί με άλλα οχήματα είναι η μεγαλύτερη πηγή αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Trump εξέδωσε επίσης έναν προϋπολογισμό με σαρωτικές περικοπές στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής και τις επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.

Η παγκόσμια τάση υπερθέρμανσης συνεχίζεται μέσα στο 2017. Στις ΗΠΑ, 11.743 ρεκόρ θερμοκρασίας έσπασαν ή ισοφαρίστηκαν το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν έχει ελαττωθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Αρχική δημοσίευση: www.bloomberg.com


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 24.03.2017


follow_fb.gif

.

.

.ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: