Δασικοί χάρτες και εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δασικοί χάρτες και εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Με ένα πλούσιο νομοθετικό έργο, αλλά κυρίως με δύο σημαντικά νομοσχέδια στην ατζέντα, των δασικών χαρτών και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αναμένεται να ασχοληθεί η Βουλή μετά το Πάσχα. Επιπλέον, όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή των νομοθετημάτων που θα έρθουν κατ΄ επιταγή της συμφωνίας, η οποία -όπως τόνισε- έχει θετικό πρόσημο, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα διαρροών στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του προέδρου της Βουλής:

Ερ: Κύριε πρόεδρε, μετά το Πάσχα ποιο θα είναι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης; Σε ποια νομοσχέδια θα δώσετε προτεραιότητα;

Απ: Υπάρχουν δύο βασικά νομοσχέδια. Το πρώτο είναι αυτό των δασικών χαρτών, που ελπίζουμε μέχρι τη Μ. Τετάρτη να τελειώσει, ή την αμέσως επόμενη, γιατί η Βουλή θα κλείσει για μια εβδομάδα. Και επίσης το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, το οποίο αφορά δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, το οποίο θα μπει στις επιτροπές τους δύο προσεχείς εβδομάδες και μετά τις 24 Απριλίου θα μπει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία. Ακόμη, έχουν αναρτηθεί κάποια νομοσχέδια, όπως το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ή κάποια άλλα, κυρώσεις Συνθηκών. Υπάρχει ένα πλούσιο νομοθετικό έργο το οποίο, βεβαίως, θα είναι σε αναμονή και των νομοθετημάτων που θα έρθουν κατ’ επιταγή της συμφωνίας, η οποία από ό,τι βλέπουμε επετεύχθη για το θέμα της β΄ αξιολόγησης.

Ερ: Οι δασικοί χάρτες προκάλεσαν αντιδράσεις και διαφωνίες. Θα θέλατε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου;

Απ: Με απίστευτα μεγάλη καθυστέρηση έρχεται αυτό το ζήτημα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αν θέλετε ήταν μία από τις βασικές ελλείψεις, στη βάση των οποίων δεν προχώρησε όπως έπρεπε να προχωρήσει, ποιοτικά και ποσοτικά, το περίφημο Κτηματολόγιο, που ήταν και είναι μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για τη χώρα, με πολλαπλές θετικές συνέπειες και επιπτώσεις. Το ότι έρχεται σήμερα το ζήτημα των δασικών χαρτών, το ότι έρχεται μετά από διαβούλευση και αλλαγές που έκανε το αρμόδιο υπουργείο -επίσης θα περιμένουμε και μέσα στην Ολομέλεια σε τι συμφωνίες, συμβιβασμούς θα προχωρήσουν-, πιστεύω πως είναι μια σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω πως η εμπειρία από τόσα χρόνια αυθαιρεσίας, ανομίας, ή εν πάση περιπτώσει ευθύνης και του ίδιου του κράτους, του Δημοσίου για τα του οίκου του, πιστεύω πως η εμπειρία, για να μην πω η σοφία, όλης αυτής της εξέλιξης θα αποτυπωθεί σε ένα βιώσιμο νομοσχέδιο, το οποίο θα γίνει αποδεκτό από την κοινωνία και το οποίο θα βάλει κανόνες από δω και πέρα. Και νομίζω πως δεν θα είναι αρκετοί αυτοί που θα χάσουν κάτι από αυτό που έχουνε ήδη είτε μέσα από την παράδοση και τη χρήση είτε μέσω της ιδιοκτησίας στη δική τους μερίδα. Έχει γίνει ο σχετικός διάλογος και όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αν στην αρχή υπήρχαν πολύ μεγάλες αντιρρήσεις και κριτικές από πολλά μέρη της Ελλάδος τώρα νομίζω έχει βρεθεί ένα modus vivendi.

Ερ: Πόσο αναγκαίο είναι το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς;

Απ: Για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, πιστεύω πως επίσης είναι κάτι ιδιαίτερα καθυστερημένο. Είναι σε κάποια όρια τα οποία έχουν τεθεί ευρύτερα και στο πλαίσιο της συμφωνίας, δηλαδή Μνημονίων κλπ, μην έχουμε καμία αμφιβολία. Εάν ήταν ίσως στη διάθεση μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, θα αφορούσε περισσότερο κυρίως ιδιώτες και θα έφθανε στα όρια αυτού που είχαμε πει, της σεισάχθειας, δηλαδή της αποκοπής και όλου του χρέους. Τώρα όμως, αφορά κυρίως μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, είναι κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο και χρήσιμο, ας ελπίσουμε πως δεν είναι καθυστερημένο και αυτό. Διότι πάρα πολύς κόσμος και κυρίως, επιτρέψτε μου να σας πως, οι συνεπείς, που προσπαθούσαν ταυτόχρονα να πληρώσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις στο Δημόσιο και τα λειτουργικά έξοδα, προχώρησαν σε λουκέτα αυτά τα χρόνια. Δεν έχουμε έρθει από άλλη χώρα, ούτε κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Ας ελπίσουμε ότι τα δύο αυτά νομοσχέδια θα επουλώσουν πληγές και θα βοηθήσουν τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του.

http://www.avgi.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Επικαιρότητα, Νομοθεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: