Σ. Φάμελλος: Στις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο των δασικών χαρτών


Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες το οποίο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, «κινείται στην κατεύθυνση των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στη συνάντηση ο κ. Φάμελλος απάντησε στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις αγροτικές εκτάσεις οι οποίες εμφανίζονται ως δασικές ή αναδασωτέες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, έκανε γνωστό ότι παρατείνεται ο χρόνος αποστολής των στοιχείων για τις οικιστικές πυκνώσεις στην Κτηματολόγιο ΑΕ μέχρι τις 18 Ιουνίου για όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Έτσι εμμέσως πλην σαφώς επεκτείνεται και η ανάρτηση των δασικών χαρτών της χώρας στους πέντε μήνες συνολικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε πρόταση αναστολής της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Επίσης, όπως είπε, με υπουργικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας, οι αντιρρήσεις των ΟΤΑ θα υποβάλλονται ατελώς.

Όσον αφορά το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Φάμελλος δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν, αυτό «πρόκειται να αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο με συνδυασμό χρήσης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών εργαλείων, έτσι ώστε να διατηρηθεί το δασικό ισοζύγιο», όπως είπε.

«Δεν είναι δυνατόν οι ΟΤΑ να αδυνατούν να προσδιορίσουν τα όρια των πολεοδομικών πράξεων», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, καλώντας τους δήμους να επισπεύσουν την κατάθεση των ορίων των οικισμών τους, προκειμένου να πάψει να υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πολιτών σε σχέση με την ιδιοκτησία τους. Σε σχέση με το τέλος αντιρρήσεων, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι μηδενικό, αλλά προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης επιστημόνων για την υποβοήθηση της ολοκλήρωσης του έργου.

Σε σχέση με τα πρόδηλα λάθη, με επερχόμενη υπουργική απόφαση, αυτά θα προσδιορίζονται και θα επιλύονται χωρίς κόστος αντιρρήσεων. Επίσης, Θα υπάρξει η παραχώρηση χρήσης ή κυριότητας, με αξιοποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί αντίρρηση, αλλά τακτοποίηση εκχέρσωσης που έγινε από το 1945 μέχρι το 1975 ή από το 1975 μέχρι το 2007. «Δημιουργούμε ένα πολύ ευέλικτο περιβάλλον και για τους ΟΤΑ, καθώς δε θα απαιτούνται πλέον οικονομοτεχνικές μελέτες για κάτι που είναι εκχερσωμένο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Μάλιστα, αρκεί το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για να εξαιρεθεί των γραφειοκρατικών απαιτήσεων, και με αυτόν τον τρόπο κυρώνεται μετά την παραχώρηση χρήσης ως αγροτεμάχιο, άρα η επιδότηση μέχρι και δέκα χρόνια πίσω είναι ασφαλής. Ενώ μειώνεται στο 1/3 το κόστος παραχώρησης χρήσης ή κυριότητας, ξεκινώντας από 70 ευρώ το στρέμμα, ενώ η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε εκατό δόσεις. «Για την αγροτική χρήση προβλέπονται παραχωρήσεις και από το Σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις για εμπορική αξιοποίηση δασών, για πισίνες ή βίλες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Πατούλης, «οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν υπάρχει θεώρηση των σχεδίων πόλης, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των οικιστικών εκτάσεων, και δε λαμβάνουν υπόψη τους αναδασμούς». Όπως είπε, «οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τες αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλει ένσταση, την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας».

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί σε 33 περιοχές, καλύπτοντας 46,8 εκ. στρέμματα, αποτυπώνοντας το 35% της επικράτειας, ενώ κυρωμένοι είναι το 1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: