Οι λαβωμένοι

Γράφει ο Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions

.

Δίπλωσα τις εφημερίδες και τις άφησα στο μικρό τραπέζι του σαλονιού. Ένιωσα πίκρα από τα γεγονότα. Προσπάθησα να διώξω τις σκέψεις, αλλά αυτές επέμεναν να έρχονται πίσω. «Το φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται». «Χιλιάδες στρέμματα δάσους στις φλόγες». «Οικισμοί και κοινότητες σε πύρινο κλοιό. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής χάνονται σε λίγα λεπτά. Αγρότες, που θρηνούν το βιος τους, παραμένουν στα μέτωπα για να δώσουν τον άνισο αγώνα». Αυτομάτως και χωρίς καν να το επιδιώξω, η σκέψη μου μετακόμισε στους λαβωμένους από τις φωτιές αγωνιστές της δασοπυρόσβεσης, που πάλεψαν σκληρά με τις πυρκαγιές των δασών, αντιμετωπίζοντας μύριες δυο δυσκολίες. Πλήρωσαν ακριβά την αυταπάρνηση που επέδειξαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Είναι αλήθεια ότι εκείνοι που χάθηκαν στον αγώνα της φωτιάς, άθελα ξέφυγαν από τη μνήμη πολλών, εκτός από αυτή των δικών τους ανθρώπων. Έμειναν όμως οι λαβωμένοι που τους βλέπουμε για να θυμίζουν τις κακές στιγμές. Ο Γιώργος με εμφανή τα εγκαύματα από την πυρκαγιά της Εύβοιας έδειχνε τα τραύματα και παραπονιόταν για τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τα παραμορφωμένα δάκτυλα των χεριών μαρτυρούν την κόλαση στην οποία βρέθηκε. Ο Δημήτρης προσπαθούσε μάταια να καλύψει τα σημάδια, παρ΄ όλες τις πλαστικές επεμβάσεις που έχει κάνει. Ο ίδιος δεν μιλά για το συμβάν. Αποφεύγει να το συζητά. Άλλωστε ποιος θα τον καταλάβει! Ο ίδιος ο υπουργός του τότε, ο Τζουμάκας, τον αποκάλεσε εμπρηστή εκ προθέσεως. Είπε ανερυθρίαστα ότι «οι δασικοί με δόλο βάζουν τις φωτιές στα δάση για να παίρνουν υπερωρίες»! Η ίδια η Πολιτεία του γύρισε την πλάτη και δια του Τζουμάκα τον αποκάλεσε ράθυμο! Προσπαθώ εκ νέου να δομήσω τη σκέψη μου και αυτή με οδηγεί στο νοσοκομείο ατυχημάτων (Κ.Α.Τ). Τα λαβωμένα από την πυρκαγιά στη Φθιώτιδα παλληκάρια. Θυμάμαι που τρέχαμε να βρούμε κάποιον ανεμιστήρα, γιατί το δωμάτιο του νοσοκομείου δεν είχε κλιματιστικό. Ο ένας άφησε εκεί την πνοή του. Οι δύο που σώθηκαν μπήκαν στη λίστα των λαβωμένων. Θυμάμαι ακόμη και τη μετάβαση στην Καβάλα για να θρηνήσουμε τους επτά νέους στην ηλικία δασοπυροσβέστες που χάθηκαν κατά την πτώση του ελικοπτέρου πυρόσβεσης.

Μπήκα στο αυτοκίνητο να φύγω και μηχανικά άνοιξα το ραδιόφωνο. «Αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα των πυρκαγιών στο Αίγιο, στην Κασσάνδρα». «Μαίνονται οι πυρκαγιές στον Όλυμπο, στην Αμφιλοχία, στην Καλαμάτα». «Οικοπεδοφάγοι εμπρηστές καίνε την Ελλάδα…. Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών….». Απίστευτο το θράσος να μεταδίδουν ανακρίβειες. Αλλάζω σταθμό, προκειμένου να απαλλαγώ από τον εφιάλτη των σκέψεων. Λάθος εκτίμηση. Ο εκφωνητής, με υπερηφάνεια για το σταθμό που υπηρετεί, ανήγγειλε «ρεπορτάζ» από τα μέτωπα των πυρκαγιών με ζωντανές μάλιστα συνεντεύξεις. Αισθάνθηκα αδύναμος να απαλλαγώ από τη δίνη και τον κατακλυσμό των «ειδήσεων». Αφέθηκα να ακούω τους «ειδήμονες» και τους αυτόπτες μάρτυρες «που είδαν τον εμπρηστή να φεύγει με μια μοτοσικλέτα». Ανακοινώθηκαν μάλιστα «αγορές και ενοικιάσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», αν και συγκριτικά η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο στον πλανήτη. Πολλοί μιλούσαν για πυρκαγιές σε πευκοδάση «που εκδηλώθηκαν σε πέντε ή επτά διαφορετικά σημεία», χωρίς να γνωρίζουν ότι πρόκειται για φυσική και αναμενόμενη εξέλιξη. Μίλησαν για «έλλειψη δασικών δρόμων», χωρίς να γνωρίζουν την επιστημονικά παραδεκτή πυκνότητα τέτοιων δικτύων στα δάση, άλλοι «για υδατοδεξαμενές» και όχι λίγοι «για τις αντιπυρικές λωρίδες». Ειπώθηκε ότι «βρέθηκαν στουπιά στο δάσος και πιο πέρα κάτι γκαζάκια». Είναι πάντοτε στην επικαιρότητα τα γκαζάκια, σκέφθηκα. Στην άλλη περίπτωση «ένα ρολόι, που εξετάζεται αν αποτελεί μέρος εμπρηστικού μηχανισμού». Εκνευρισμένος έκλεισα το ραδιόφωνο. Μα δεν είναι δυνατόν να λέγονται και να προβάλλονται όλα αυτά, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες. Προσπάθησα για μια ακόμη φορά να βάλω τάξη στις σκέψεις μου. Συνδυαστικά έφερα στο νου μου ακόμη και τα αποτελέσματα της ανάλυσης και επεξεργασίας όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές. Θυμήθηκα ακόμη και όλους αυτούς τους αδίστακτους εμπόρους, που εκμεταλλευόμενοι τη θλίψη και την οργή που δημιουργείται από τέτοια γεγονότα, να επιδίδονται στην προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Στην όλη αυτή παράνοια προβλήθηκε και μια μεγάλη αλήθεια. Ο τότε υπουργός περιβάλλοντος, τόλμησε να μιλήσει για τις χίλιες εμπρηστικές βόμβες που φωλιάζουν στους σκουπιδότοπους και γίνονται αιτία καταστροφής χιλιάδων στρεμμάτων δάσους. Δεν τόλμησαν όμως οι αρμόδιοι να κατηγορήσουν τους υπεύθυνους του ηλεκτρικού δικτύου υψηλής τάσης, να συνετίσουν εκείνους που κατά τη θερινή περίοδο καίνε τις καλαμιές στο θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνον, καθώς επίσης να διευθετήσουν διαχειριστικά το πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που κάθε Σεπτέμβρη προβαίνουν σε δόλιους εμπρησμούς των θαμνότοπων στη Θεσπρωτία, στα Γιάννενα, στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη για τη δημιουργία βοσκής. Αλλά και όλοι εμείς που δεν καταγγέλλουμε τον απερίσκεπτο πολίτη που πετά απρόσεκτα το αναμμένο τσιγάρο του ή ψήνει μπριζόλες στην εξοχή με ισχυρό άνεμο; Ποιος λοιπόν θα επιληφθεί των ενεργειών αυτών, ώστε να καταγγείλει όλους αυτούς τους υπεύθυνους, που με την ανεύθυνη στάση τους, έχουν προκαλέσει και προκαλούν την τεράστια οικονομική δαπάνη κινητοποίησης των δυνάμεων πυρόσβεσης; Ποιος θα τους χρεώσει τις σημαντικές καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, στις αγροτικές καλλιέργειες και σε κατοικίες; Ποιος θα απολογηθεί και θα ζητήσει συγνώμη για τους θανάτους και τραυματισμούς συνανθρώπων μας, δασικών και πυροσβεστών; Ποιος είναι σε θέση να κοιτάξει κατάματα και να απαλύνει τον πόνο των αξιαγάπητων μαχητών, αυτούς που αποκαλούμε «λαβωμένους»;

Υ.Γ. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες που έχουμε την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έρχονται απρόσκλητα μνήμες παλαιές, πολύ σκληρές, που επιμένουν να σημαδεύουν τη σκέψη μας. Μη μπορώντας να πράξουμε κάτι άλλο, θα ευχηθούμε να μην έχουμε άλλα θύματα στο βωμό των πυρκαγιών. Ας πρυτανεύσει μέσα μας η λογική της πρόληψης προσαρμόζοντας ανάλογα ο καθένας τη συμπεριφορά του στο θέμα αυτό.

.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com |  5.05.2017


follow_fb.gif

.

.

.ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: