Φάμελλος: Δεν υπάρχει καμία ανατροπή στην επένδυση του Ελληνικο

«H Αντιπολίτευση διαδίδει ψέματα για το Ελληνικό, κοροϊδεύοντας και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία», υποστήριξε ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον Flash 96 FM.

“Είναι δεδομένο ότι στη χώρα μας είναι υποχρεωτικό σε όλα τα έργα και τις επενδύσεις, από την κατοικία μας έως μία ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα εργοστάσιο να υπάρχει πρώτα γνωμοδότηση για τις χρήσεις γης. Και αυτό χρειάζεται ακόμα και για τις κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως είναι η ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων κ.α. Όποιος, λοιπόν, ισχυρίζεται δημόσια ότι για την περιοχή του Ελληνικού δεν θα υπήρχε πράξη χαρακτηρισμού του Δασάρχη, πολύ απλά είναι ψεύτης και κοροϊδεύει και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Και αυτό ισχύει και για τη ΝΔ, αλλά και για τα φιλικά της ΜΜΕ, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην πληρώσουν το τέλος για τις τηλεοπτικές συχνότητες”, σχολίασε.

Πρόσθεσε δε, ότι πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα προβλέπεται θεσμικά ο δασικός ή μη χαρακτηρισμός μίας περιοχής, κάτι που είναι ευρέως γνωστό και βασίζεται σε συνταγματική πρόβλεψη. Συνεπώς, “η Διοίκηση έπραξε ορθά εκδίδοντας πράξη χαρακτηρισμού”, η οποία ξεκαθαρίζει από την συνολική έκταση των περίπου 6.200 στρεμμάτων που είναι η έκταση του Ελληνικού, ποια τμήματα έχουν τη δυνατότητα χωροθέτησης άλλων χρήσεων.

Συγκεκριμένα, η πράξη του Δασάρχη αναφέρει ότι περίπου τα 6.000 στρέμματα είναι μη δασικού χαρακτήρα, συνεπώς δεν υπάγονται στους κανόνες και τους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας. Παράλληλα, ένα άλλο τμήμα περίπου 140 στρεμμάτων, επίσης δεν υπόκειται στους παραπάνω περιορισμούς, διότι αποτελεί τεχνητή φυτεία και έχει γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του κράτους γι’ αυτό. Μόνο ένα τμήμα περίπου 37 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε μία άκρη της έκτασης, χαρακτηρίζεται από την πράξη του Δασάρχη, όχι ως δάσος, αλλά ως δασική έκταση.

Δηλαδή “μιλάμε για το 6 τοις χιλίοις της συνολικής έκτασης των 6.200 στρεμμάτων. Και από αυτό το 6 τοις χιλίοις, τα 2/3 είναι μέσα στη ζώνη των 100 μέτρων από τα όρια της έκτασης, όπου από τον αρχικό νόμο του Ελληνικού (2012) δεν επιτρέπεται έτσι κι αλλιώς η δόμηση υψηλών κτιρίων. Άρα, από την πράξη του δασάρχη επηρεάζεται μία έκταση, ωφέλιμη για την επένδυση, ίση με το 2 τοις χιλίοις του συνόλου. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στην τεχνική και στην επιστήμη είναι δεδομένο ότι η τελική χωροθέτηση χρήσεων και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός χρήσεων και δράσεων μιας επένδυσης, ολοκληρώνεται αφού διευκρινιστούν τα πεδία και προκύψουν οι πράξεις χαρακτηρισμού και οι δεσμεύσεις”, εξήγησε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Όμως, παράλληλα στο θεσμικό πλαίσιο, όπως για κάθε διοικητική πράξη “προβλέπεται και η διαδικασία για ένσταση ή αντίρρηση στις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει δευτεροβάθμια κρίση της πράξης του Δασάρχη. Έτσι, θα μπορεί ο κύριος της έκτασης ή ο επενδυτής να προβούν σε ένσταση, αν το κρίνουν σκόπιμο”.

“Σε μια δημοκρατική χώρα κανένας Υπουργός δεν μπορεί να πιέσει κανένα Δασάρχη ώστε να προβεί σε χαρακτηρισμό κατ’ εντολή. Οι αρμοδιότητες του Δασάρχη προβλέπονται από τον νόμο. Και όποιοι από την αντιπολίτευση δηλώνουν στα τηλεπαράθυρα ότι αυτοί θα έλυναν το θέμα του Ελληνικού χωρίς πράξη Δασάρχη, πολύ απλά μας γεμίζουν ψέματα, και ας μας απαντήσουν γιατί δεν το είχαν λύσει έως τον Ιανουάριο του 2015″, συμπλήρωσε με νόημα ο Αν. ΥΠΕΝ.

Αλλά και μετά τη διαδικασία των ενστάσεων, ακολουθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου προβλέπεται ότι θα φυτευτούν στο Ελληνικό 2.500 στρέμματα δασικών ειδών. Αυτό το σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μπορεί και επιτρέπεται να προβλέπει επεμβάσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Σε αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να επανεξεταστεί η χρήση της συγκεκριμένης έκτασης. Ας μην ξεχνάμε ότι “στην περιοχή θα δοθεί ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό ισοδύναμο που είναι αποτέλεσμα δικής μας διαπραγμάτευσης και πολιτικής”.

Άρα,”δεν υπάρχει καμία ανατροπή στην επένδυση, καμία παράβαση νομοθεσίας. Αντίθετα, η πράξη χαρακτηρισμού αναφέρεται σε ένα πολύ μικρό τμήμα της συνολικής έκτασης. Η επένδυση ούτε καθυστερεί, ούτε δεσμεύεται. Όλα προχωρούν γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, χωρίς ίχνος αντιαναπτυξιακής διάθεσης.Όσοι βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και χρεώνουν αντιαναπτυξιακή διάθεση στην κυβέρνηση σχετικά με το Ελληνικό, παπαγαλίζουν εκ του ασφαλούς. Και εκτίθενται”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Πηγή: www.euro2day.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Επικαιρότητα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: