Φάμελλος: Η προστασία της φύσης δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές στη δημόσια συζήτηση, ότι η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα που πολλά μεγάλα projects συνδέονται με τη φύση και απαιτούν αδειοδότηση» τόνισε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων της Οδηγίας 92/43 /ΕΟΚ, του Δικτύου «Natura 2000» και του Life στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού, στην οποία, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση και όχι ως δάσος, μόλις το 6 τοις χιλίοις της συνολικής έκτασης των 6.200 στρεμμάτων.

«Αποτελεί επιτάχυνση και όχι αναστολή της επένδυσης η πράξη χαρακτηρισμού, διότι προσδιορίζει το πλαίσιο του σχεδιασμού, τους κανόνες και την οριοθέτηση του χώρου» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «όποιος ισχυρίζεται δημόσια ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η πράξη χαρακτηρισμού, όχι μόνο ψεύδεται, αλλά ο λόγος του αντιβαίνει τις επιταγές του Συντάγματος».

Ο αν. ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση στα θέματα άσκησης πολιτικής, όσον αφορά την προστασία των υγροτόπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της άγριας ορνιθοπανίδας, ωστόσο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έως σήμερα έχουν ενταχθεί 419 περιοχές στο δίκτυο Natura 2000 που αντιστοιχούν στο 27% της έκτασης της χώρας μας, ενώ λειτουργούν 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, των οποίων οι περιοχές ευθύνης αντιστοιχούν περίπου στο 23% της έκτασης του δικτύου.

Όπως είναι γνωστό, οι φορείς αυτοί ανανέωναν για δέκα χρόνια τη λειτουργία τους μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την τελευταία διετία η ελληνική Πολιτεία κατόρθωσε, μέσω του Πράσινου Ταμείου, τη συντήρηση της μισθοδοσίας τους.

Όμως, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου, σχετικά με την προστασία αυτών των περιοχών, αλλά και της έλλειψης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών προστασίας, που όφειλαν να έχουν εκπονηθεί εδώ και μια επταετία.

«Οφείλουμε ως χώρα να κάνουμε μια σοβαρή επιτάχυνση στα ζητήματα προστασίας της φύσης» επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Προσπαθούμε και επιταχύνουμε -με ελάχιστους ανθρώπινους πόρους- την εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων, είτε για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, είτε για τις θαλάσσιες περιοχές Natura, είτε για τον Όλυμπο και άλλες περιοχές».

Όμως, το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουν οι «ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για όλες τις περιοχές του οικολογικού δικτύου Νatura, οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα πρόγραμμα περίπου 17 εκατ. ευρώ, που θα καταλήξουν σε ΠΔ για όλες τις περιοχές Natura της Ελλάδας» και μέσα στο καλοκαίρι να ετοιμαστεί «το σχέδιο νόμου το οποίο θα δημιουργήσει ένα μόνιμο εθνικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, που θα στηρίζεται στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και θα καλύπτει πάνω από το 90% του οικολογικού αποθέματος της χώρας».

«Έχουμε αναλάβει δημόσια τη δέσμευση να χρηματοδοτούνται οι φορείς από τον κρατικό προϋπολογισμό» συνέχισε ο αν. ΥΠΕΝ και να τους δοθεί η δυνατότητα «να έχουν συμμετοχή σε ανταγωνιστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, να αποτελέσουν εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, να συνδεθούν με την τοπική οικονομία και εργασία. Διότι, θεωρούμε ότι το οικολογικό απόθεμα της χώρας μας αποτελεί αξία που δημιουργεί εργασία, εισόδημα, κοινωνική πρόοδο και συνοχή, ενώ πολλαπλασιάζει το ίδιο το περιβαλλοντικό απόθεμα».

«Θα πρέπει και η Ευρώπη να ασκεί τις κατάλληλες πολιτικές, μέσω των κατάλληλων οικονομικών εργαλείων, για την προστασία και διατήρηση αυτού του αποθέματος, κάτι που έχουμε συζητήσει και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της Συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος και των Ευρωπαίων Επιτρόπων», ανέφερε.

«Το περιβάλλον αποτελεί ταυτόχρονα αξία και ταυτότητα για τη χώρα μας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αν. ΥΠΕΝ και «οφείλουμε να το λαμβάνουμε υπόψη μας σε όλα τα στάδια του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, ανατροφοδοτώντας το. Όσο για το πρόγραμμα LIFE, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο και συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικών πολιτικών. Έχουμε ήδη υλοποιήσει πάνω από 70 έργα LIFE για τη φύση και τη βιοποικιλότητα στη χώρα μας, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, που αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση άνω των 65 εκατ. ευρώ»

Καταλήγοντας ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Μαζί με την κοινωνία που είναι το βασικό μας στήριγμα για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με νέο ρόλο και την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, που συμμετέχουν στα έργα LIFE».

http://www.imerisia.grΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές, Περιβάλλον

Tags: , ,

1 reply

  1. … «το σχέδιο νόμου το οποίο θα δημιουργήσει ένα μόνιμο εθνικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, που θα στηρίζεται στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και θα καλύπτει πάνω από το 90% του οικολογικού αποθέματος της χώρας»….
    Εμμέσως πλην σαφώς αναγγελία κατάργησης της ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. Ένα ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ αντικείμενο το ΔΑΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ μοιράζεται από το 1986 και μετέπειτα σε διάφορες “πλάτες” που παρά τη θέλησή τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν… Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αυτό της δασοπυρόσβεσης, όπου το καθ´ όλα άξιο Πυροσβεστικό Σώμα στις περιπτώςεις δαςικών πυρκαγιών, αδυνατεί να προστατεύσει από τη φωτιά τις κτιριακές εγκαταςτάςεις και τις περιουςίες των πολιτών, καθώς καταργήθηκε με Νόμο (!) ο επιςτημονικά επιβαλλόμενος “καταμερισμός εργασιών” το ΔΑΣΙΚΟ ΣΩΜΑ στο ΔΑΣΟΣ και το ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ στις ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ και στα ΣΠΙΤΙΑ…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: