Νέα Ζώνη Εκγύμνασης Κυνηγετικών Σκύλων στην Αχαΐα

Ζώνη εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων (ΖΕΣ), εμβαδού 7.819 στρεμμάτων, στην περιοχή της Τ.Κ. Πιτίτσας του Δήμου Πατρέων καθορίζεται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Στόχος του καθορισμού της νέας ζώνης εκγύμνασης είναι η ικανοποίηση των αναγκών των κυνηγών της περιοχής για εκγύμναση των κυνηγετικών τους σκύλων και η μείωση της πίεσης που δέχονται οι υπάρχουσες ζώνες εκγύμνασης από τον συνωστισμό των εκπαιδευτών όπως αναφέρει και ο Κυνοφιλικός Όμιλος Αχαΐας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα όρια της έκτασης περιγράφονται ως εξής:

Αρχίζουν από την διασταύρωση του δρόμου άνωθεν της κοινότητας Πιτίτσας που οδηγεί στις ανεμογεννήτριες με το ρέμα «Σμερδιάκο» το οποίο βρίσκεται παράπλευρα του δρόμου και ακολουθεί το ρέμα μέχρι την διασταύρωση του δρόμου που δεξιά οδηγεί στο Άνω Σαλμενίκο. Στην συνέχεια συνεχίζει παράπλευρα της οροσειράς «Τρανή Ρίζα» μέχρι να συναντήσει το ρέμα Πιτιτσάνικο, το οποίο ακολουθεί και κατέρχεται μέχρι την διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί δεξιά στην Αγ. Ελεούσα και αριστερά στην κοινότητα Πιτίτσας. Από την διασταύρωση του δρόμου συνεχίζει προς Πιτίτσα μέχρι να συναντήσει το ρέμα «Σμερδιάκο» από όπου και ξεκίνησε».

Στις ΖΕΣ, επιτρέπεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων (δεικτών – ερευνητών). Τους προς εκγύμναση σκύλους πρέπει να συνοδεύουν οι ίδιοι οι κάτοχοι τους, κύριοι τους, συνοδοί τους, φυλακές τους, κυνηγοί ή κυναγωγοί χωρίς κυνηγετικό όπλο.

Από τις περιοχές εκγύμνασης εξαιρούνται οι εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν φυτείες οπορωφόρων δένδρων, ελαιώνες, αμπέλια, περιβόλια, καλλιεργούμενους αγρούς, ποιμνιοστάσια και ορνιθώνες, εκτός αν υπάρχει η συγκατάθεση των ιδιοκτητών.

Οι εκπαιδευτές έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό και πτηνοτροφικό κεφάλαιο των περιοχών εκπαίδευσης και είναι υποχρεωμένοι να αποτρέπουν τους κυνηγετικούς σκύλους τους από τυχόν όχληση του. Το ίδιο υπεύθυνοι είναι οι ανωτέρω όταν προκαλούν φθορές οι ίδιοι ή τα οχήματα τους.

Οι εκπαιδευτές των κυνηγετικών σκύλων πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην προκληθεί θανάτωση ή τραυματισμός θηράματος εκτός κυνηγετικής περιόδου, διότι διώκονται με τις διατάξεις του νόμου περί παράνομης θήρας.

Σχετικό αρχείο:
Απόφ. ΣυντΑποκΔιοίκ 1/2017/11.7.2017 (Β΄ 2513) Καθορισμός ζώνης εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων στην περιοχή Πιτίτσας Αχαΐας

.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 24.07.2017

Καθημερινή ενημέρωση για την νέα κυνηγετική περίοδο: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΗΡΑΣ 2017-2018>


follow_fb.gifΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: