Καρύδια: 5 λόγοι να τα εντάξεις γρήγορα στη διατροφή σου

Υπάρχουν στοιχεία ηλικίας 9000 ετών τα οποία δείχνουν ότι τα καρύδια ήταν από τους πρώτους καρπούς δέντρων που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Και η σύγχρονη γνώση αποκαλύπτει συνεχώς ότι οι πρόγονοί μας, μάλλον, ήξεραν καλά τι έκαναν, καθώς αυτοί οι καρποί που μοιάζουν με ανθρώπινο εγκέφαλο, είναι θησαυροί θρεπτικών συστατικών.

Αν και υπάρχουν ακόμα αρκετοί που τα αποφεύγουν, εξαιτίας τις υψηλής θερμιδικής τους αξίας, τα καρύδια είναι στην πραγματικότητα ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως, πρωτεΐνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα να παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας -από την ενίσχυση του μεταβολισμού έως τη θωράκιση της καρδιάς.

Με αφορμή πρόσφατη έρευνα, η οποία κατατάσσει τα καρύδια ανάμεσα στις 5 τροφές που πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα για να έχει καλή ψυχική και σωματική υγεία στα βαθιά γεράματα (οι άλλες 4 τροφές είναι το πορτοκάλι και ο χυμός του, το μήλο, το αχλάδι και το μαρούλι), ρίχνουμε μία ματιά στους κορυφαίους λόγους για τους οποίους αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μία σειρά ερευνών, τα καρύδια:

Παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής

Προ τριετίας, μεγάλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 40% και από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 55%, ενώ παράλληλα μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Την ίδια χρονιά, μία ακόμα μεγαλύτερη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine από ερευνητές του Χάρβαρντ, με 120 χιλιάδες συμμετέχοντες, κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα: η κατανάλωση ξηρών καρπών οδηγεί σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Προστατεύουν απέναντι στον καρκίνο

Παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων. Η μελέτη έγινε με γυναίκες συμμετέχουσες, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.

Άλλη έρευνα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Marshall, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Cancer, έδειξε ότι μία καθημερινή κατανάλωση 60 γραμμαρίων καρυδιών μπορεί να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και 50%.

Είναι ασπίδα κατά του διαβήτη

Όπως όλα τα είδη ξηρών καρπών, τα καρύδια συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, εφόσον καταναλώνονται σε σταθερή εβδομαδιαία βάση. Ειδικότερα για τις γυναίκες, η τακτική κατανάλωση καρυδιών συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σχετική μελέτη του 2013.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια έχουν πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν τη μνήμη και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας για Αναπτυξιακές Αναπηρίες της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην εν λόγω έρευνα, όπως αναφέρει η Washington Post, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 30-45 γραμμαρίων καρυδιών μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες μάθησης και μνήμης, να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς

Τα καρύδια είναι τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά μέλη της οικογένειας των ξηρών καρπών και από τα πλουσιότερα ανάμεσα σε όλα τα τρόφιμα από φυτά. Παράλληλα, είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ως αποτέλεσμα, είναι από τους καλύτερους φίλους της καρδιάς, καθώς τη θωρακίζουν απέναντι σε καρδιαγγειακές νόσους, ενώ παράλληλα την κρατούν υγιή, μειώνοντας την “κακή” χοληστερόλη.

Εξάλλου, σύμφωνα με σειρά ερευνών, τα καρύδια δεν σταματούν εδώ. Μεταξύ άλλων, έχουν συνδεθεί με ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μείωση των επιπέδων άγχους, ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αυπνίας αλλά και ο ρόλος τους για την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών.

Πηγή: http://www.pathfinder.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: