Η συνεχιζόμενη ιδέα των πυκνώσεων

Η συνεχιζόμενη ιδέα των πυκνώσεων

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ο Υπουργός κ. Γ. Τσιρώνης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Οικιστικές πυκνώσεις στους δασικού χάρτες- Μονόδρομος για να προστατευθεί το περιβάλλον και το συνταγματικό δίκαιο» εκθέτει σειρά θέσεων με επιχειρήματα υπέρ των οικιστικών πυκνώσεων.

Στο κείμενό του υπάρχουν ποικίλοι όροι και διατυπώσεις που χαρακτηρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση. Ενδεικτικά περιοριζόμεθα στους ακόλουθους:
«Εκρηκτικό καρκίνωμα», «κατακερματίζουν τα δάση μας», «υπόσχεση να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία ή τουλάχιστον να κάνουν τα στραβά μάτια», «οικονομική διαφθορά», «τραγικό φαινόμενο», «εφιαλτικό ανακάτεμα δασικών και μη δασικών ιδιοκτησιών», «αυτή η πρακτική έδινε κουράγιο στους οικιστές», «ζοφερή πραγματικότητα», «γραφειοκρατικές αντιφάσεις του φαύλου καθεστώτος, για το τι είναι και τι δεν είναι δάσος», «υπάρχει η δεδομένη συνταγματική εκτροπή από την αδυναμία της πολιτείας να παράσχει ασφάλεια δικαίου και ενιαία αντιμετώπιση στον πολίτη».

Η παραπάνω κατάσταση, όπως με επιτυχία περιγράφεται στο κείμενο του κ. υπουργού, οδήγησε «στη λύση του καθορισμού των οικιστικών πυκνώσεων και της συνολικής αντιμετώπισής τους». Σε σχέση με αυτές τις πυκνώσεις έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις. Με υπερέχουσα την απόφαση του ΣτΕ 1942/2017, που αποφαίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.

Προτείνεται σύσταση επιτροπής, που θα καταθέσει στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «για ενδεχόμενη ρυμοτόμηση των περιοχών με νόμιμες κατοικίες και αντίστοιχα περιοχών με ολοκληρωμένες κατεδαφίσεις και αποκατάσταση του δάσους. Το σημαντικότερο: Η επιτροπή μπορεί να προτείνει τράπεζα γης, ώστε, σε περιοχή που μπορεί να αποκατασταθεί το δάσος, κάποιοι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες νομιμοποιημένων ακινήτων, να πάρουν ισοδύναμη γη σε ρυμοτομητέες περιοχές».

Από το παραπάνω κείμενο είναι φανερό ότι προτείνεται σύσταση μιας «νέας επιτροπής», που προστίθεται σε όσες ήδη υπάρχουν. Λέγεται συνήθως ότι αν κάποιο ζήτημα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί, παραπέμπεται σε κάποια επιτροπή. Δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια, πληρότητα και σαφήνεια οι στόχοι της επιτροπής, η σύνθεσή της, ο τρόπος λειτουργίας της, καθώς και χρόνος καταθέσεως των πορισμάτων της. Ωστόσο, μάλλον θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η Επιτροπή πρέπει να θεμελιώσει τις προτάσεις της τουλάχιστον στο ισχύον Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα οι θέσεις της θα είναι de lege lata ή de lege ferenda; Για παράδειγμα, θα θεωρείται το σύνολο της δασικής, εποικιστικής, περιβαλλοντικής, κτηματολογικής νομοθεσίας ως ισχύον ή η Επιτροπή θα έχει άλλες (ενισχυμένες) αρμοδιότητες;

Για το Προεδρικό Διάταγμα απαιτείται υποχρεωτικά γνωμοδότηση του ΣτΕ. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η σύνταξη και υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων χρειάζεται μια διαδρομή 3-4 ετών.

Αθροίζοντας το χρόνο που απαιτεί η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου, καταλήγουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση απαιτείται πάροδος τουλάχιστον πενταετίας από την έναρξή του.

Αναδύεται και πάλι το ερώτημα τι θα γίνει μέχρι τότε; Θα ισχύουν οι διατάξεις που διέπουν τις οικιστικές πυκνώσεις; Θα ισχύουν οι διατάξεις για τα πρόδηλα σφάλματα; Εάν όχι, πως θα παύσουν να ισχύουν; Θα ισχύουν οι διαδικασίες υποβολής και εξετάσεως των αντιρρήσεων; Εάν όχι, με ποιο τρόπο θα ανασταλούν ή ακόμη θα εξαλειφθούν; Και ακόμη κάτι πολύ πιο σοβαρό: Πως θα υλοποιείται το σύνολο των συνταγματικών διατάξεων για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων (κατά τα άρθρα 24 και 117, παρ. 3) για το διάστημα της (ενδεχόμενης) πενταετίας;

Είναι φανερό ότι έχουμε ενώπιόν μας μια αρχική ιδέα ενός σχεδίου. Ενισχύοντας τη διαλεκτική μέθοδο για εντοπισμό και επίλυση ζητημάτων – κυρίως πολύπλοκων, όπως το εξεταζόμενο- διατυπώνουμε μια πρώτη προσέγγιση σε μια νέα ιδέα.

.
.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 02.08.2017

.
ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: