Η Πολωνία συνεχίζει την υλοτόμηση σε αρχέγονο δάσος, μνημείο της Unesco

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα συνεχίσει την υλοτόμηση στο παρθένο δάσος Μπιαλοβιέζα (Białowieża), αψηφώντας την εντολή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να προχωρήσει στην κοπή δέντρων επικαλούμενη την ανάγκη καταπολέμησης επιδημίας σκαθαριών.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Πολωνία να σταματήσει αμέσως την μεγάλης κλίμακας υλοτόμηση στο αρχέγονο δάσος, σε μια ακόμη υπόθεση μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ πολωνικής κυβέρνησης και Βρυξελλών.

Το δάσος συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Εκτείνεται και από τις δυο πλευρές των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και αποτελεί σπίτι για τον ευρωπαϊκό βίσονα, καθώς και για σπάνια είδη πουλιών. Έκκληση στην πολωνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσφατα και η UNESCO.

«Ενεργούμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο, υπερασπιζόμενος την υλοτόμηση, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί νομική υποχρέωσή της κυβέρνησης να προστατέψει το δάσος που βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη επιδημία σκαθαριών εδώ και δεκαετίες, όπως τόνισε.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου προστατευτικών μέτρων και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής δασικής υπηρεσίας, ο Κόνραντ Τομαζέφσκι, στην ίδια συνέντευξη τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε νωρίτερα φέτος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Πολωνία για την υλοτόμηση και η εντολή της περασμένης εβδομάδας αποτελεί μια προσωρινή απόφαση σε μια υπόθεση που μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί.

Περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιδημία σκαθαριών αποτελεί απλά ένα πρόσχημα για τον Σίσκο, ο οποίος στοχεύει μέσω της υλοτομίας να εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα για τις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσει την υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Επικαλούμενος το πρόβλημα με τα σκαθάρια, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενέκρινε τον Μάρτιο του 2016 τον τριπλασιασμό του επιτρεπόμενου ποσοστού υλοτόμησης σε τρεις περιφέρειες του δάσους.

Ο Σίσκο δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενα πρόστιμα από την ΕΕ για την μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και ανέφερε ότι αν σταματήσουν τα μέτρα προστασίας η οικονομική ζημιά θα έφτανε περίπου στα 470 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Κράτα τοΚράτα τοΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Προστατευόμενες περιοχές, Υλοτομίες

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: