Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, την Κυριακή 20/8, το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με εγκύκλιο προς τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τις κυνηγετικές οργανώσεις, επισημαίνει – υπενθυμίζει ορισμένες βασικές αρχές που διέπουν τη θήρα οι οποίες και πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής του κυνηγετικού κόσμου.
Αναλυτικά το κείμενο της εγκυκλίου αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: Έναρξη Κυνηγετικής Περιόδου – Κυνηγετική συμπεριφορά
Ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μη συνετής διαχείρισης του νομίμου δικαιώματος άσκησης της θήρας, τα οποία προκάλεσαν πολλές φορές αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια, η υπηρεσία μας επισημαίνει – υπενθυμίζει, ορισμένες βασικές αρχές που διέπουν τη θήρα οι οποίες και πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής του κυνηγετικού κόσμου.
- Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση τους. Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούμε και τους άλλους κυνηγούς. Πρέπει να μηδενίσουμε τα ατυχήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνουν στο κυνήγι.
- Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Δεν πετάμε σκουπίδια στις περιοχές που κυνηγάμε και φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τους άδειους κάλυκες. Για το θέμα αυτό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού.
- Εφαρμόζουμε τις διατάξεις περί θήρας. Δεχόμαστε αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα. Δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τη λαθροθηρία. Ο λαθροθήρας είναι εχθρός του κυνηγού, κλέβει το θήραμα, αλλά και εκθέτει τη δραστηριότητα στην κοινή γνώμη.
- Τηρούμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγρότοπους. Η μολυβδίαση προσβάλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.
- Σεβόμαστε την ξένη ιδιοκτησία και τον κόπο των αγροτών. Δεν κυνηγάμε κοντά σε οικισμούς, κατασκηνώσεις και μεμονωμένες οικίες, σε αθέριστους λειμώνες, σε ατρύγητα αμπέλια, σε ελαιώνες, οπωρώνες πριν τη συγκομιδή ή κοντά σε κτηνοτροφικά ζώα.
- Σεβόμαστε τον ορειβάτη, τον περιηγητή, τον εκδρομέα, τον συν-κυνηγό. Όλοι έχουν δικαίωμα επαφής με τη φύση. Φαινόμενα τοπικισμού πρέπει να καταδικάζονται.
- Σεβόμαστε το θήραμα. Ο σεβασμός στο θήραμα είναι βασικό κυνηγετικό αξίωμα το οποίο δείχνει και το επίπεδο της κυνηγετικής παιδείας που χαρακτηρίζει κάθε κυνηγό. Αναγνωρίζουμε το είδος του θηράματος πριν πατήσουμε τη σκανδάλη. Δεν πυροβολούμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το είδος του θηράματος και εάν η απόσταση βολής δεν είναι κατάλληλη. Φροντίζουμε για την άμεση ανεύρεση του τραυματισμένου θηράματος.
- Το κυνήγι είναι και άθλημα και επαφή με τη φύση και ψυγαγωνία. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην απόκτηση παιδείας. Διεξάγεται κάτω από συγκεκριμένους υποχρεωτικούς κανόνες, που ορίζονται από την Πολιτεία και επιπλέον υπόκειται και σε ποιοτικούς περιορισμούς και την κυνηγετική ηθική που επιβάλλονται από την ατομική συνείδηση και την κυνηγετική παιδεία του κάθε κυνηγού. Δεν πρέπει το κυνήγι να μεταβάλλεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε μέσο εκτόνωσης και επίδειξης.
Οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους κυνηγούς και ιδιαίτερα τους νέους, οργανώνοντας σε συνεργασία και με λοιπούς περιβαλλοντικούς φορείς, ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις, έτσι ώστε να παρέχεται η απαραίτητη πληροφόρηση για τη νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα, να βελτιώνεται η γνώση, να αυξάνεται η υπευθυνότητα των κυνηγών και να επιδιώκεται ένα υψηλότερο επίπεδο κυνηγετικής παιδείας επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.
Σχετικό αρχείο:
Εγκύκλιος 154569/2110/18.8.2017 (ΑΔΑ: 69ΟΖ4653Π8-ΕΑΓ) Έναρξη Κυνηγετικής Περιόδου – Κυνηγετική συμπεριφορά
.
dasarxeio.com | 18.08.2017
Καθημερινή ενημέρωση για την νέα κυνηγετική περίοδο:
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΗΡΑΣ 2017-2018
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα
Με αφορμή την δολοφονία της Ήρας (σκυλί δεσποζόμενο πράο και αγαπητό, όσο ένας καλός άνθρωπος) μέσα σε κατοικημένη περιοχή, από αεροβόλο όπλο (!), όπως είπε η κτηνίατρος στην οποία απευθύνθηκαν οι άνθρωποι που το είχαν, η σφαίρα του οποίου διάτρησε τον πνεύμονα (!!!) και ερευνώντας για τους κανόνες που διέπουν τα όπλα και τους οπλοκατόχους, έφτασα στην σελίδα σας.
Με όλον τον σεβασμό που έχω για τις πάμπολες υπηρεσίες που προσφέρετε, ωστόσο επιτρέψτε μου να καταθέσω την ένσταση μου για τις υπ αριθμόν 7 και 8 από τις πιο πάνω αναφερόμενες βασικές αρχές που θα πρέπει να έχουν υπ όψιν τους οι κυνηγοί.
-Τί σημαίνει “σεβασμός στο θήραμα”, από την στιγμή που ο κυνηγός -κύριος και αφέντης με το δολοφονικό εργαλείο ανά χείρας στοχεύει και πυροβολεί ένα ζωντανό πλάσμα, με σκοπό να …ικανοποιήσει τί; Την πείνα του; Μα δεν ζούμε στην εποχή των σπηλαίων όπου οι πρώτοι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες! Και πώς σέβεσαι ένα ζωντανό, αφού το σκοτώσεις;
-Με ποιόν τρόπο αποτελεί άθλημα το κυνήγι και επαφή με την φύση και ψυχαγωγία;!!! Υπάρχουν χίλια δυο αθλήματα για όποιον θέλει να αθληθεί, χίλιοι δυο τρόποι για να έλθει σε επαφή με την φύση. Και φυσικά είναι εξαιρετικά άτοπο, να αναφερόμαστε στην ψυχαγωγία και να εννοούμε ότι κυνηγώντας για να σκοτώσει κάποιος ένα ζώο, ταυτόχρονα ψυχαγωγείται!!!
Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να ωραιοποιούμε μια σκληρή πραγματικότητα, προκειμένου να αισθάνονται καλά – ή ότι δεν κάνουν κανένα κακό- όσοι αρέσκονται να αρπάζουν ένα όπλο για να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν, να απολαύσουν την φύση.
Ευλεπιστώντας -όντας υπεραισόδοξη- ότι κάποια μέρα θα απαγορευθεί και στην Ελλάδα το φοβερό αυτό ” σπορ”,
διατελώ με τιμή.
Aγαπητή
κατανοώ την αγανάκτηση σας, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να επιτρέπει την απλοποίηση και τη σύνδεση γεγονότων.
Με την ίδια λογική και ο κτηνοτρόφος, και ο ψαράς και ο υλοτόμος έχουν “δολοφονικά εργαλεία” το μαχαιρι, το αγκίστρι και το τσεκούρι και δεν σέβονται τα ζώα τους, τη θάλασσα και το δάσος.
Μήπως μπορούμε να απαγορεύσουμε την οδήγηση επειδή γίνονται φοβερά τροχαία ατυχήματα;;;
Χιλιάδες κυνηγοί και σε όλο το δυτικό κόσμο ασχολούνται με τη θήρα.
Κάποια σχετικά επιστημονικα άρθρα για τη φιλοσοφία της θήρας μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.panida.gr/site/2014/09/01/insights-for-contemporary-hunting-from-ancient-hellenic-culture/
http://www.panida.gr/site/2012/06/20/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7/