Εγκύκλιος για τις ενέργειες των Δασικών Υπηρεσιών μετά από δασικές πυρκαγιές

37732947_1818010528278593_3916803358391795712_o

Εκδόθηκε σήμερα η εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, «Ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας» (ΑΔΑ: 7ΛΑΑ4653Π8-ΠΞΛ). Η εγκύκλιος απευθύνεται σε όλες τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας και παρέχονται πληροφορίες για

 • τα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων,
 • τις ενέργειες αποκατάστασής τους και
 • τους τρόπους χρηματοδότησης των παραπάνω ενεργειών

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ορίζει  για τα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων:

 • Θα γίνεται άμεσα η κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μετά από αποτύπωση της καμένης περιοχής με δορυφορικές εικόνες.
 • Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές ή αυτές σε Εθνικά Πάρκα και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ως προς την αμεσότητα της κήρυξης αναδάσωσης.
 • Αύξηση ελέγχων και επιτήρηση καμένων εκτάσεων με τη βοήθεια της αστυνομίας, των δασικών οργάνων και άλλων φορέων φύλαξης της φύσης ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής χρήσης και καταπάτησης δασικής έκτασης.
 • Έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων για δραστηριότητες όπως βόσκηση, θήρα, και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων.
 • Ανάκληση εφαρμογής των διαχειριστικών μελετών.

 Όσον αφορά τις ενέργειες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων θα γίνεται:

 • Αξιολόγηση αναγκαιότητας κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων,
 • Μελέτη εκπόνησής τους σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για τα παραπάνω έργα,
 • Μελέτη τεχνητής αναδάσωσης, εφόσον η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή στην περιοχή.

Τέλος, καθορίζονται οι τρόποι χρηματοδότησης των παραπάνω, η οποία θα γίνεται μέσω συνεργασίας με τις Περιφέρειες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ή την ένταξη των έργων στο ΠΕΠ 2014-2020.

Όλα αυτά, σύμφωνα με δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου στο Ραδιόφωνο 24/7 (88.6 FM) και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Η Φυλή των Φίλων” του Κώστα Αρβανίτη, «δείχνουν τη σαφή βούληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, η οποία θα διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στον χαρακτήρα και τη χρήση τους. Όλες οι εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα παραμένουν ως τέτοιες στους δασικούς χάρτες και θα γίνει ενημέρωσή τους με την απόφαση κήρυξης αναδάσωσης σε όποια χρονική στιγμή και αν αναρτηθούν ή κυρωθούν».

Δελτίο Τύπου ΥΠΕΝ

Σχετικό αρχείο:
Εγκύκλιος 160596/4511/30.8.2017 (ΑΔΑ: 7ΛΑΑ4653Π8-ΠΞΛ) Ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [178.74 KB]

Κράτα τοΚράτα το

Κράτα τοΚράτα τοΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d