Σκληρή ανακοίνωση για την ρυθμιστική απόφαση κυνηγιού

Για «άλλη μια ανακολουθία λόγων και έργων στα θέματα των ζώων» κατηγορεί την κυβέρνηση η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), στην σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι.

Η ΠΦΠΟ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι τωρινές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκονται στον αντίποδα των επίσημων προγραμματικών θέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει κάθε προηγούμενη δέσμευση της για να κρατηθεί στην εξουσία, αντιμετωπίζοντας την «κυνηγετική οικογένεια» ως αμιγές εκλογικό σώμα.

Για να τονίσει την αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση στα κυνηγετικά θέματα, η ΠΦΠΟ θέτει, μεταξύ άλλων, τρία ερωτήματα:
«- Πως γίνεται το ίδιο υπουργείο να λέει άλλα τη μια φορά και άλλα την άλλη;
– Πως γίνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος που το 2016 κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις θέσεις τους και μετά από διάλογο ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές -πολλές σε σωστή κατεύθυνση- που προέκυψαν από τα συμπεράσματα του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι θα είχαν εφαρμογή την κυνηγετική περίοδο 2017-2018 αλλά τελικά αυτό να μένει μόνο στα χαρτιά και να μην νομοθετείται;
– Πως γίνεται υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο να έχουν τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις;».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι. Άλλη μια ανακολουθία λόγων και έργων στα θέματα των ζώων

Στον κ. Φάμελλο και τους συνακόλουθούς του αφιερώνουμε την παραπάνω φωτογραφία, που δείχνει τις γενικότερες ευαισθησίες των κυνηγών και βεβαίως δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την υπογραφή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Εμείς αυτή τη φορά δεν θα σταθούμε στις βλαβερές επιπτώσεις του κυνηγιού προς τα ζώα και για το φυσικό περιβάλλον. Άλλωστε είναι γνωστές οι θέσεις μας για δραστική μείωση αυτού έως την κατάργησή του, τις οποίες και καταθέσαμε στην επιτροπή εθνικού διαλόγου του αρμόδιου υπουργείου το 2016. Θα δούμε όμως το ζήτημα από μια άλλη σκοπιά.

Παραθέτουμε λοιπόν τις επίσημες προγραμματικές θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου αναφορικά με το κυνήγι το μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα, που σήμερα κυβερνούν, δεσμεύονταν για τα εξής:

“- Αυστηρή εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας περί κυνηγετικών αδειών.
– Περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά/χωρικά.
– Δημιουργία νέων/επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής.
– Ουσιαστική πάταξη λαθροθηρίας με αυτόφωρες διαδικασίες/αύξηση προστίμων/αποτελεσματικότερη φύλαξη.
– Τακτικοί έλεγχοι για εξακρίβωση προϊόντων λαθροθηρίας σε καταστήματα εστίασης/πώλησης κρέατος και υπαίθριες αγορές/αυστηροποίηση ποινών.
– Αναβάθμιση της θηροφυλακής, μη εξαρτώμενης από το κυνηγετικό λόμπι.
– Κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής-θηροφυλακής”.

Και ρωτάμε, βλέπετε καμία ομοιότητα ανάμεσα στις τωρινές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και στις θέσεις αυτές; Μήπως βρίσκονται στον αντίποδα οι αρχικές δεσμεύσεις με τις τελικές αποφάσεις; Αναρωτιόμαστε επίσης αν μεταξύ του 2016 και του 2017 μεσολάβησαν εθνικές εκλογές και αλλαγή των πολιτικών κυβερνητικών δυνάμεων και δεν το αντιληφθήκαμε.

Γιατί πως γίνεται το ίδιο υπουργείο να λέει άλλα τη μια φορά και άλλα την άλλη; Πως γίνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος που το 2016 κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις θέσεις τους και μετά από διάλογο ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές -πολλές σε σωστή κατεύθυνση- που προέκυψαν από τα συμπεράσματα του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι θα είχαν εφαρμογή την κυνηγετική περίοδο 2017-2018 αλλά τελικά αυτό να μένει μόνο στα χαρτιά και να μην νομοθετείται;

Πως γίνεται υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο να έχουν τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα για εμάς είναι ξεκάθαρη και μία. Η κυβέρνηση για να κρατηθεί στην εξουσία αντιμετωπίζει την «κυνηγετική οικογένεια» ως αμιγές εκλογικό σώμα προδίδοντας κάθε προηγούμενη δέσμευση της.

Καλό είναι όμως οι κυβερνώντες να θυμούνται ότι κάθε απόφαση τους έχει πολιτικό κόστος. Οι κυνηγοί που θριαμβολογούν αυτές τις μέρες γιατί θα σκοτώσουν περισσότερα ζώα -βάσει δημοσκοπικής έρευνας αλλά και των κυνηγετικών αδειών οι οποίες εκδίδονται κατ’ έτος- ανέρχονται σε 250.000 άτομα.

Όμως δεν ψηφίζουν μόνο οι “οικολόγοι” – κυνηγοί. Ψηφίζουν και οι πολίτες που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας και τα δικαιώματα των ζώων στη χώρα μας οι οποίοι και χιλιάδες είναι και πολλαπλάσια περισσότεροι από αυτούς οι οποίοι σκοτώνουν ζώα για να διασκεδάσουν.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: