Παγκόσμια Ημέρα Γυπών

Οι γύπες είναι υπέροχα πλάσματα, αλλά πολύ συχνά είναι αδίκως παρεξηγημένα, λόγω της διατροφής τους με πτώματα ζώων. Κατά ενδιαφέροντα τρόπο όμως, η διατροφή τους είναι επίσης αυτό που τα καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος. Πως; Διατηρώντας το απαλλαγμένο από ασθένειες.

Χωρίς τους γύπες, τα πτώματα ζώων χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποσυντεθούν με αποτέλεσμα παθογόνοι οργανισμοί και ασθένειες να εξαπλώνονται ευκολότερα. Δυστυχώς όμως, οι καθαριστές της φύσης βρίσκονται σε κίνδυνο. Το 75% των γυπών του κόσμου απειλείται με εξαφάνιση, με την δηλητηρίαση την πιο άμεση απειλή. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την προστασία τους, αλλά χρειάζονται τη βοήθειά σας.

Το 2009, ομάδες διατήρησης στη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο γιόρτασαν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυπών, μια ημέρα που στόχευε στην ευαισθητοποίηση για όλα τα είδη γυπών. Τώρα, γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη για να τονίσει τη σημασία της προστασίας των γυπών στο ευρύτερο κοινό και να υπογραμμίσει τη σημαντική δουλειά που διεξάγεται από όλους όσοι δουλεύουν για την προστασία τους.

Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε τους γύπες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης την Παγκόσμια Ημέρα Γυπών, που φέτος είναι στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στην Κύπρο, ο Γύπας είναι το πιο μεγάλο αρπακτικό πουλί που φωλιάζει αλλά και το πιο απειλούμενο. Αν και ο πληθυσμός του είδους στην Κύπρο βρισκόταν κάποτε σε υγιή επίπεδα και ήταν σχετικά κοινό είδος, τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός μειώθηκε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος για τη μείωση αυτή ήταν και παραμένει η δηλητηρίαση λόγω παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για αλεπούδες και αδέσποτους σκύλους. Ο πληθυσμός ενδυναμώθηκε με 25 πουλιά από την Κρήτη μέσω του έργου ΓΥΠΑΣ (2011-2014). Φέτος, η ύπαρξη τριών ενεργών φωλιών γυπών έδωσε ελπίδα για το είδος, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά μέχρι να ανακάμψει ο πληθυσμός. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου συνεχίζει την πίεση για την καλύτερη προστασία των γυπών της Κύπρου και εργάζεται σκληρά για την αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος παράνομης χρήσης δηλητηρίων. Παρακολουθεί τον πληθυσμό προσεκτικά μέσω της ετήσιας καταμέτρησης του Γύπα και για να διασφαλιστεί η φιλική προς τους γύπες διαχείριση σε σημαντικές περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο.

Στην Ευρώπη, οι γύπες απειλούνται από την τοξική απειλή του κτηνιατρικού φαρμάκου diclofenac, το οποίο, αν και ασφαλές για τους ανθρώπους και τα ζώα, είναι θανατηφόρο για τους γύπες. Το 80% του πληθυσμού των γυπών της ΕΕ βρίσκεται στην Ισπανία, ενώ η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν επίσης σημαντικούς πληθυσμούς. Σε έναν κόσμο όπου οι γύπες απειλούνται, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, μαζί με την ΕΕ, έχουν ανανεωμένη ευθύνη για τη διασφάλιση της υγείας των πληθυσμών των γυπών της Ευρώπης. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του diclofenac που είναι ασφαλείς για τους γύπες. Η απαγόρευση αυτού του επικίνδυνου φαρμάκου στην ΕΕ είναι θέμα κοινής λογικής και πολιτικής βούλησης. Το Ban Vet Diclofenac είναι μια πρωτοβουλία του SEO (BirdLife στην Ισπανία), του SPEA (BirdLife στην Πορτογαλία), του VCF, του WWF Ισπανίας και του BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας για την απαγόρευση του κτηνιατρικού diclofenac, ενός φαρμάκου που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει τους γύπες στην Ευρώπη. Με μια απλή κίνηση μπορείς να συμβάλεις στη διάσωση των γυπών της Ευρώπης. Υπόγραψε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας και βοήθα τους γύπες της Ευρώπης.

Είναι πλέον ώρα να εκτιμήσουμε αυτά τα μαγευτικά πουλιά.

Πηγή: www.birdlifecyprus.org



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading