Η απάντηση του Σ. Φάμελλου στη WWF για τις οικιστικές πυκνώσεις

Απάντηση του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, σε δημοσίευμα της WWF:

“Με τις παρεμβάσεις μας, εξασφαλίζουμε την θωράκιση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στη χώρα”

Σχετικά με χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η WWF, με τίτλο “Ο υπουργός περιβάλλοντος παρακάμπτει το ΣτΕ και δημιουργεί «τρύπιους» δασικούς χάρτες!“, το οποίο αναφέρεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει το ΥΠΕΝ, σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις, στο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

“Ας είμαστε ειλικρινείς.

1. Η τροπολογία που υποβάλαμε στη Βουλή, την Τετάρτη, είναι αντιγραφή της υφιστάμενης Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) του κ. Γιάννη Τσιρώνη, χωρίς να προσθέσουμε ούτε ένα κόμμα, που να δημιουργεί περιθώριο νομιμοποίησης αυθαιρέτων ή επιπλέον τσιμεντοποίησης των δασών, όπως παραπλανητικά ανακοινώνει το WWF. Αντίθετα, βάζει τέρμα στην αυθαιρεσία.

2. Προφανώς σεβόμαστε και υπακούμε στις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό δηλώνει εξάλλου η κατάθεση της τροπολογίας, η οποία λαμβάνει υπόψη όσα γίνονται δεκτά ήδη στην απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, σχετικά με την ΥΑ των οικιστικών πυκνώσεων.

3. Η τροπολογία, όπως και η πρόβλεψη των οικιστικών πυκνώσεων στο νόμο 4389/16, έχει ως αποκλειστικό στόχο τη θωράκιση της διαδικασίας, μέχρι και την ολική κύρωση των δασικών χαρτών. Εξαιρεί προσωρινά τις οικιστικές πυκνώσεις από την ανάρτηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε και η ΥΑ του κ. Γιάννη Τσιρώνη, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε πολεοδόμηση και σε τακτοποίηση αυθαίρετων.

4. Ήδη έχει ανακοινωθεί, και δεν πρέπει να αγνοείται αυτό στο δημόσιο διάλογο, η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και η προετοιμασία νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, εντός του 2017, ώστε να αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και σε αυτές τις περιοχές. Κανένα σημείο της χώρας δεν θα μείνει χωρίς κατάρτιση και ολική κύρωση δασικών χαρτών.

5. Εδώ και 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, έχουν αποδείξει ότι είναι οι πρώτοι, και οι μόνοι, σε βάθος 40 χρόνων, που χαράσσουν ουσιαστική δασική πολιτική, παίρνοντας την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας των δασικών χαρτών για την προστασία των δασών της χώρας. Γι’ αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε τα σχόλια και τα τιτιβίσματα των περιβαλλοντικών φορέων.

6. Και στη δασική πολιτική απαιτούνται προτεραιότητες. Προσοχή, γιατί αν κάποιος ασχολείται με το δέντρο, μπορεί να χάσει το δάσος.

7. Σε κάθε περίπτωση η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, εάν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Επιλέγουμε να πούμε περισσότερα, όταν ολοκληρώσουμε τους δασικούς χάρτες. Διότι, σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε το συντηρητισμό της no-action εναλλακτικής και να συνεχίσουμε να βολεύουμε αυτούς που βολεύονταν χωρίς δασικούς χάρτες”.

Δελτίο τύπου ΥΠΕΝ

 

Κράτα τοΚράτα τοΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Επικαιρότητα

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. ΘΕΛ6ΝΑ ΣΙΝΧΑΡΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΞΙΌΤΙΜΟ ΚΎΡΙΟ ΦΆΚΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΜΗ ΚΕΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΕΡΙΑ WW F ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΕΔΙΑΦΕΡΗ ΚΑΤΕΥΤΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΦΑΝΟΣ ΑΠΟΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΞΟΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΦΟΣΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΥΘΙΣΗ ΤΗΣ ΣΗΝΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΕΡΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΔΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΠΡΑΤΟΝΤΑΣ ΕΚΑΤΟΜΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑΤΟΠΕΖΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΗ ΕΙΝΕ ΒΑΛΤΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΔΗΜΙΟΡΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΛΙΜΑΤΑ ΟΣΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΡΤΙΘΟΥΝ Η ΔΑΣΙΚΗ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΡΛΛΑΔΑ ΔΙΟΤΗ ΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗ ΕΙΝΕ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΗ Ο Η ΑΥΤΗ Η ΕΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΗ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΗ ΠΡΟΖΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗ ΟΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥ ΑΜΗΒΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΜ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΑ ΔΙΣΤΙΧΟΣ ΤΟ ΚΣΝΟΥΡΓΙΟ ΣΙΣΤΙΜΑ ΠΑΚΓΟΣΜΙΟΣ ΕΙΝΕ ΝΑ ΧΟΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΤΙΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΤΕΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΗΝΑΜΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΥΟΥΣ ΔΙΝΗΣ ΤΟΚΟΓΛΗΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΧΟΥΝ ΤΗΣ ΧΟΡΕ ΑΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΟ ΤΡΟΠΟ ΟΣΤΕ ΣΗΓΑ ΣΗΓΑ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ .ΕΚΟΝ ΠΟΥ ΕΧΟ ΝΑ ΠΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ.ΦΑΜΕΛΟ ΕΙΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΗ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΙΟΤΗ Η ΠΡΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥ ΤΗ ΕΙΝΕ ΠΛΕΟΝ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΟΧΙ ΟΣΤΕ ΑΠΟΔΟ ΚΕΠΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΑΚΟΜΠΙΣΗ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: