Πιστοποίηση για τους συλλέκτες άγριων μανιταριών

Σε μια από τις σημαντικότερες περιοχές συλλογής άγριων μανιταριών του ελλαδικού χώρου, έχουν μετατραπεί τα Γρεβενά, χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων μανιταρόφιλων. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα χρηματοδοτήσει και του ΕΒΕ Γρεβενών που θα οργανώσει τη δράση, θα λειτουργήσει δομή στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και κατάρτισης «Δια Βίου Μάθησης», όπου οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν την πιστοποίηση του συλλέκτη άγριων μανιταριών, η οποία θα παρέχεται από τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, εφόσον πληρούνται απαιτήσεις, προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται από τα διεθνή πρότυπα.

Η συλλογή άγριων μανιταριών είναι δραστηριότητα που με εμπειρικό τρόπο μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πλείστες προσπάθειες ενημέρωσης από τους οργανωμένους συλλόγους των μανιταρόφιλων, ενώ σήμερα η συλλογή των άγριων μανιταριών συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και επαγγελματιών της εστίασης, καθώς πολλά είδη εμπλουτίζουν τα μενού φημισμένων εστιατορίων.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα, μέσα από το στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης, να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν οι σημερινοί συλλέκτες αλλά και όποιος άλλος έχει τη διάθεση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά στον συγκεκριμένο χώρο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος.

Η εκπαίδευση θα γίνεται στα Γρεβενά και το πρόγραμμα θα «τρέξει» πιλοτικά για τα πρώτα δύο χρόνια με χρήματα της περιφέρειας. Η κατάρτιση και πιστοποίηση του συλλέκτη μανιταριών θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές – δίδακτρα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Ο κ. Σημανδράκος εστίασε στην απουσία νομοθετικού πλαισίου για τη συλλογή άγριου μανιταριού ως αγροτουριστικής δραστηριότητας και συμπλήρωσε ότι μέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων θα δοθεί η δυνατότητα για διάσωση, κατοχύρωση και διάδοση ενός καθαρά παραδοσιακού τοπικού επαγγέλματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Επικαιρότητα

Tags: , , ,

1 reply

  1. Καλή επιτυχία!!!!!!Ελπίζουμε και εμείς να έχουμε από τους αρμοδίους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ,κάποια βοήθεια να αναδείξουμε,προστατεύσουμε,αξιοποιήσουμε το δρυοδάσος του Ξηρομέρου(120.000 στρέμματα και χώρια η έκταση με χαμηλή βλάστηση).Φανταστείτε πόσα μανιτάρια έχει αυτός ο τόπος και πάνε χαμένα.Αυτός ο τόπος έχει ακόμη και τρούφες πολλές και συλλέκτη κανέναν!!!!!!!!!!!Όμως το Ξύλο από την βελανιδιά και το πουρνάρι και τα άλλα δασικά δέντρα πηγαίνει μέχρι Αλβανία ,Θεσσαλονίκη,Αγρίνιο,Πάτρα ,ΜΕΣΟΛΌΓΓΙ,Αθήνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Μπράβο ,καλή ανάπτυξη του τόπου σας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: