Απαγορεύεται μεν, επιτρέπεται δε!

Μπορεί σε μια περιοχή να απαγορεύεται το κυνήγι αλλά στην ίδια περιοχή να υπάρχουν κυνηγοί που κυνηγούν νόμιμα ή μπορεί να απαγορεύεται για ορισμένους κυνηγούς και να επιτρέπεται για κάποιους άλλους που διαθέτουν την ίδια άδεια θήρας; Η απάντηση είναι ναι, μπορεί…

Στις αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού ορισμένου χρόνου, με τις οποίες απαγορεύεται η άσκηση του κυνηγιού σε συγκεκριμένη περιοχή και για καθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. 2, 3, 5 χρόνια ή και περισσότερο), συνηθίσαμε να διαβάζουμε τη φράση «απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων…». Ίσως, για ορισμένους η λέξη «όλων» μοιάζει περιττή και πλεονασμός με την σκέψη ότι αφού απαγορεύεται το κυνήγι σημαίνει ότι απαγορεύεται ανεξαιρέτως για όλα τα θηράματα. Αυτό είχαμε συνηθίσει μέχρι που δυο αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού, η μια πρόσφατη και άλλη της περσινής κυνηγετικής περιόδου, μας απέδειξαν ότι στον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Δηλαδή, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού ορισμένου χρόνου μιας περιοχής (προσοχή, όχι καταφύγιο άγριας ζωής) καθορίζει για ποια θηραματικά είδη ή κατηγορίες ειδών απαγορεύεται το κυνήγι και ποια θηραματικά είδη εξαιρούνται από την απαγόρευση και επιτρέπεται το κυνήγι τους.

Πρώτη περίπτωση:
Απαγορεύεται το κυνήγι των πτερωτών θηραμάτων και επιτρέπεται των θηλαστικών

Τον Ιούλιο του 2016, με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου απαγορεύτηκε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για πέντε χρόνια (έως 31.7.2021) στην περιοχή Μεγαλοβούνι, δ.κ. Διδύμων, δ.ε. Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας. Στην συγκεκριμένη περιοχή ίσχυε καθεστώς απαγόρευσης του κυνηγιού και με παλιότερες αποφάσεις (1984, 1990, 2011). Με την απόφαση του 2016, ανανεώθηκε για άλλα πέντε χρόνια η απαγόρευση κυνηγιού (απόφαση 2011) που έληξε στις 31.7.2016. Σκοπός της απαγόρευσης ή της ανανέωσης απαγόρευσης ήταν, σύμφωνα με την απόφαση, η «προστασία, ανάπτυξη, αναπαραγωγή και εκμετάλλευση του θηραματικού πλούτου της άγριας πανίδας της χώρας».

Φαίνεται, όμως, ότι όλα τα θηραματικά είδη της περιοχής Μεγαλοβούνι δεν έχουν ανάγκη το ίδιο καθεστώς προστασίας και ανάπτυξης. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών, ίσως του αγριόχοιρου, αναπτύχθηκαν αρκετά τα τελευταία χρόνια και γι΄αυτό, με νέα απόφαση που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες ο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τροποποιείται η απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού του 2016 και επιτρέπεται πλέον το κυνήγι όλων των θηλαστικών θηραμάτων (;) στη θέση Μεγαλοβούνι Διδύμων Ερμιονίδας. Αντιθέτως, για όλα τα πτερωτά θηράματα εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του 2016 και απαγορεύεται το κυνήγι τους.

“Στη θέση Μεγαλοβούνι Διδύμων Ερμιονίδας επιτρέπεται το κυνήγι των τριχωτών θηραμάτων και απαγορεύεται το κυνήγι όλων των πτερωτών θηραμάτων έως 31.7.2021”

Επίσης, με την νέα απόφαση τροποποιούνται και τα όρια της περιοχής απαγόρευσης κυνηγιού των πτερωτών θηραμάτων και η συνολική έκταση από 19.500 στρ. αυξάνεται στα 27.500 στρ. Περισσότερες λεπτομέρειες δείτε στην αριθ. 217082/29.08.2017 (Β´ 3369) απόφαση του Συντονιστή της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.

Δεύτερη περίπτωση:
Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων με εξαίρεση το κυνήγι του αγριόχοιρου

Το Παλαιό Τρίκερι είναι νησί και οικισμός του νομού Μαγνησίας και βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Έχει έκταση περίπου 3 τ.χλμ. και πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 86 κατοίκους. Το κυνήγι όλων των θηραμάτων απαγορεύτηκε στο Παλαιό Τρίκερι από το 2002 ως 19.8.2017, με μια σειρά διαδοχικών αποφάσεων.

Τον Ιούνιο του 2016, οι κάτοικοι του νησιού υπέβαλλαν αίτημα στις αρμόδιες δασικές αρχές, προσυπογγεγραμμένο από όλους, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ελέγχου και ρύθμισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που αυξήθηκε ανεξέλεγκτα λόγω απουσίας θηρευτών.

Το Δασαρχείο Βόλου, κατά την έρευνα που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τη χλωρίδα και πτηνοπανίδα του νησιού λόγω έλλειψης τροφής και νερού και λόγω της μικρής έκτασης του περιφέρονται στις αυλές των σπιτιών, στα μονοπάτια και στις παραλίες με αποτέλεσμα να τρομοκρατούν τους κατοίκους και επισκέπτες με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό του νησιού.

Η λύση που βρέθηκε ήταν με μια νέα απόφαση να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια (μέχρι 31.7.2021) η απαγόρευση του κυνηγίου σε όλη την έκταση της νήσου «Παλαιό Τρίκερι» για όλα τα θηράματα εκτός του αγριόχοιρου. Σε όλη την έκταση της νήσου «Παλαιό Τρίκερι», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, επιτρέπεται μόνο η θήρα του αγριόχοιρου κατά την περίοδο κυνηγίου με τους όρους που προβλέπει η ρυθμιστική διάταξη θήρας της κάθε κυνηγετικής περιόδου. Οι λόγοι που συνηγορούν στην παράταση για άλλα πέντε χρόνια της απαγόρευσης κυνηγιού, των υπόλοιπων θηραμάτων, εστιάζονται στο γεγονός ότι στο νησί ενδημούν φασιανοί, αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό των αποδημητικών πτηνών (επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την προστασία, ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους), καθώς και για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας.

Στο «Παλαιό Τρίκερι» επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου και απαγορεύεται το κυνήγι όλων των άλλων θηραμάτων, μέχρι 31.7.2021.

Στις δυο παραπάνω περιπτώσεις είναι εμφανές ότι ο υπερπληθυσμός ενός ή περισσότερων θηραματικών ειδών, συνήθως του αγριόχοιρου, οδηγεί τις αρμόδιες δασικές αρχές να τροποποιούν προγενέστερες αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού ορισμένου χρόνου και να εξαιρούν από το καθεστώς απαγόρευσης το είδος αυτό. Η εφαρμογή τέτοιων απαγορεύσεων, όμως, παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στη πράξη. Για σκεφτείτε το…

Ν.Θ.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

5 replies

  1. Ανοιγουν (ή θα ανοιξουν συντομα απο οτι λενε) οι μετακινησεις απο νομο σε νομο – για ψαρεμα, κυνηγι, χιονοδρομικα κεντρα. Εγω που μενω Θεσσαλονικη και εχω να παω μηνες΄ στο αδειο πλεον σπιτι των γονιων μου που απεβιωσαν – στο χωριουδακι μου στην επαρχια για να δω μηπως γρεμιστηκε, πλημυρισε ή οτιδηποτε αλλο – ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ. Αν αυτο ειναι λογικο ας μου πει καποιος πως το εξηγει!

  2. Πολυ σωστό μέτρο ….όσο για την εφαρμογή του οι τοπικές Δασικές αρχές ειναι υπεύθυνες ….τα μέρη της απαγόρευσης ειναι σχετικά μικρα σε έκταση εάν το Δασαρχείο κάνει συνεχώς ελέγχους μπορει να διαφυλάξει τον θηραματικό πλούτο …εξάλλου ειναι γνωστό οτι εκει που κυνηγάνε αγριογούρουνα δεν μπορει να προσεγγίσουν άλλοι κυνηγοί ….ετσι ειναι δύσκολο να παει καποιος για Πτερωτα σε σημείο που κυνηγάνε αγριόχοιρους.

  3. Προφανώς είναι αναγκαία μια πιο στοχευμένη και αποτελεσματική διαχείριση καθώς υπάρχουν υπερπληθυσμοί και ζημιές, ενώ τα τελευταία έτη οι κυνηγοί έχουν μειωθεί σε λιγότερους από μισούς. Παράλληλα οι υπάλληλοι όπου ασχολούνται με τη φύλαξη έχουν αυξηθεί.

    • Ναι, αλλά σκέψου να έχεις βγει νόμιμα για αγριόχοιρο και μετά από πολλή πεζοπορία και καρτέρι δεν χτυπάς τίποτα. Τότε σου πετάγονται μπροστά σου οι φασιανοί. Μεγάλος πειρασμός να αλλάξεις τα φυσίγγια για αγριόχοιρο με άλλα, για φασιανό, που τυχαίως έχεις μαζί σου! Ποιος θα σε ελέγξει τι φυσίγγια κουβαλάς;

      • Γι αυτό δεν πρόκειται η Ελλαδα να εχει επάρκεια θηραμάτων και δεν πρόκειται οι Ελληνες κυνηγοί να φτάσουν τους κυνηγούς άλλων Ευρωπαϊκων εξελιγμένων χωρών….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: