Εκεί ψηλά στον Υμηττό…

Διάφοροι μεγαλόσχημοι παρέκαμπταν κατά καιρούς τα διατάγματα προστασίας του Υμηττού για να κατασκευάσουν 7.000 πολυτελείς κατοικίες, ανάμεσά τους η βίλα-αναψυκτήριο του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα. Δήμοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, Εκκλησία και ιδιώτες έχουν ιδιοποιηθεί χιλιάδες στρέμματα, τα οποία προσπαθούν να εντάξουν στο σχέδιο πόλεως

Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον πιο σημαντικό ορεινό όγκο της Αττικής.

Πιθανότατα σήμερα (σημ.: το άρθρο δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου), οι συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν απόφαση για αναστολή έκδοσης νέων αδειών δόμησης και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών σε υπάρχοντα κτίρια. Θα έχει διάρκεια ενός έως δύο ετών, με δυνατότητα παράτασης για άλλον ένα χρόνο.

Μέσα σε αυτή την τριετία πρέπει να εκπονηθεί, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτέλεσε την αιτία για την κατάρρευση του διατάγματος.

Δεν αποκλείεται όμως να «ξημερώσει» ένα διαφορετικό διάταγμα, αφού στο βουνό καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα στον τομέα του real estate, μεγαλοκαταπατητές δημόσιας γης, συνεταιρισμοί και οικισμοί αυθαιρέτων, δημοτικές αρχές και η Εκκλησία, ενώ στην ανατολική πλευρά του είχαν καταγραφεί παλιότερα μαζικές αγορές γεωργικής γης από εταιρείες off shore. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για χωροθέτηση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ μέσα στην προστατευόμενη ζώνη!

Τα «παραθυράκια»

Τα… μυστικά του Υμηττού ήταν γνωστά από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το πρώτο διάταγμα προστασίας, που εκδόθηκε το 1978, απαγόρευε τις κατοικίες, επέτρεπε όμως τα αναψυκτήρια και τα πολιτιστικά κέντρα. Ενα εσωκομματικό κοντράρισμα στη Ν.Δ., που εκδηλώθηκε τον Νοέμβριο του 2007, έφερε στην επιφάνεια το αναψυκτήριο-βίλα του τότε υπουργού Εργασίας Β. Μαγγίνα, που είχε αποκαλύψει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής κατέγραψαν περίπου 7.000 πολυτελείς κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί χάρη στα συγκεκριμένα «παραθυράκια». Είναι παράνομα κτίσματα που δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν, αλλά με τον νόμο 4178/2013 εξασφάλισαν δεκαετή αμνηστία!

Στον Υμηττό, που γειτονεύει με 12 δήμους και έχει επανειλημμένα αποψιλωθεί από πυρκαγιές, έχουν εντοπιστεί 40.822 στρέμματα δημόσιας γης, στην πλειονότητά της δασική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δασικοί χάρτες έχουν εκπονηθεί από το 1981 και δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί!

Μόνον στο Κορωπί η δημοτική αρχή κατέχει 12.250 στρέμματα που είχαν εκχωρηθεί μόνον για καλλιέργειες και πιέζει για την ένταξή τους στο σχέδιο, ενώ άλλα 5.600 στρέμματα έχει καταλάβει ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ).

Ο πολυπράγμων ΟΔΕΠ έχει οικειοποιηθεί άλλα 5.500 στρέμματα στην πλευρά της Γλυφάδας, όπου οι κληρονόμοι του κτήματος Καραπάνου και ο Ερυθρός Σταυρός διεκδικούν 13.530 στρέμματα. Στην ευρύτερη περιοχή Ελληνικού-Αργυρούπολης εγείρουν δικαιώματα οι κληρονόμοι Νάστου.

Δραστηριοποιούνται επίσης τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί (αξιωματικών, πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καφεπωλών και θυρωρών), που επιχειρούν επί δεκαετίες να πετύχουν την οικοπεδοποίηση εκτάσεων ακόμη και στη ζώνη απόλυτης προστασίας! Κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά σχέδια «αξιοποίησης» των στρατοπέδων (Σακέττα, Τερψιθέας κ.λπ.).

Τον Μάιο του 2011, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, θεσμοθετήθηκε το νέο διάταγμα, το οποίο περιελάμβανε πολλά θετικά μέτρα για τον Υμηττό:

■ Αύξησε από 63 σε 78 χιλιάδες τα στρέμματα που εντάσσονται στη ζώνη απόλυτης προστασίας, η οποία πλέον καλύπτει το 88,5% της συνολικής προστατευόμενης έκτασης των 105 χιλιάδων στρεμμάτων.

■ Θεσμοθέτησε το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, για το οποίο όμως εδώ και έξι χρόνια δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία του ειδικού διατάγματος.

■ Ακύρωσε τα φαραωνικά σχέδια του 2008 του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό (σήραγγες Υμηττού και Αργυρούπολης, επέκταση της Αττικής οδού έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος κ.λπ.) που συνδέονται με την επένδυση στο Ελληνικό.

■ Πάγωσε τις βλέψεις δημάρχων για οικιστικές επεκτάσεις και κατασκευή κοινωνικών υποδομών στην προστατευόμενη περιοχή, καθώς και τα επενδυτικά σχέδια για μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και σχολεία στην ανατολική πλευρά του.

Οι συνταγματολόγοι

Είχε όμως ένα βασικό μειονέκτημα: υιοθέτησε την άποψη κάποιων συνταγματολόγων και προχώρησε στην έκδοση του διατάγματος χωρίς να στηριχτεί σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς να θέσει τις διατάξεις του σε δημόσια διαβούλευση.

Οι ειδικοί είχαν διαβεβαιώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς το νέο διάταγμα αποτελεί συνέχεια αυτού του 1978 και εισάγει πιο αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκανε επίσης «γαργάρα» τη διάταξη του 2516/1997, με την οποία στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων και κατά παράβαση του διατάγματος του 1978, «φύτεψε» μέσα στη Β΄ ζώνη προστασίας το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στα όρια του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Επτά από τους θιγόμενους δήμους κινητοποιήθηκαν από το 2013 και για διαφορετικούς λόγους υπέβαλαν προσφυγές, για τις οποίες δικαιώθηκαν με τις ισάριθμες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Τα πρώτα μηνύματα για την ακύρωση του διατάγματος είχαν έρθει στις αρχές του 2013, όταν το ΣτΕ κατέθεσε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2015 κοινοποίησε στην ελληνική πλευρά το σκεπτικό του και κατέστησε σαφές ότι η έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται σε αντίθεση με την 2001/42 κοινοτική Οδηγία.

Από τότε πέρασαν δύο χρόνια, με κατά καιρούς δηλώσεις υπουργών Περιβάλλοντος ότι θα προχωρήσουν στην ανάθεση της επίμαχης μελέτης, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

http://www.efsyn.gr

 ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: