Ο «Φουρόγατος του Ομαλού» ναρκώθηκε και εξετάζεται από ειδικούς (φωτό)

Το ζώο που εντοπίστηκε σε παγίδα ενός βοσκού στον Ομαλό Χανίων και πιθανολογείται ότι πρόκειται για το εξαφανισμένο είδος του φουρόγατου έχει ναρκωθεί, προκειμένου να εξεταστεί από τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ενώ αναμένεται να πάρουν δείγμα DNA για ανάλυση, για να ταυτοποιήσουν εάν όντως πρόκειται για φουρόγατο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της efsyn.gr (ρεπορτάζ Μάριος Διονέλλης).

Τα ζώα του βοσκού δέχονταν επιθέσεις από άγνωστο ζώο και αποφάσισε να στήσει μία παγίδα για να το πιάσει.

Έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια τεράστια γάτα, η οποία είναι τόσο άγρια που ήταν αδύνατον να την πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου να μεταβούν στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο.

Ο φουρόγατος(;) ο οποίος εξετάζεται από τους γιατρούς | ΕΦ.ΣΥΝ./Μάριος Διονέλλης

ΕΦ.ΣΥΝ./Μάριος Διονέλλης

Σημειώνεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό φουρόγατων στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων (παρακολούθηση με κάμερες κ.α.) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα που να αποδεικνύουν ότι έχουν επιβιώσει φουρόγατοι.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο άτομο, σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

.

.

.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: