Οι τελευταίες βοσκοπούλες του οροπεδίου Παμίρ στο Πακιστάν

.

«Αυτά τα σιωπηλά κακοτράχαλα βουνά της κεντρικής Ασίας δεν έχουν γνωρίσει ποτέ εισβολέα. Μόνο ένας πέρασε από εκεί, πριν από 2.333 χρόνια, και μολονότι τους κατέκτησε, αυτοί τον λάτρεψαν, γιατί δεν τους πάτησε παρά μόνο τους παρέσυρε σε έναν αστείρευτο ενθουσιασμό για τη ζωή και τη μάθηση. Έκτοτε, εκείνοι θαρρείς και εισήλθαν σε μια ζώνη του απολύτου, όπου τίποτα δεν προκαλεί φθορά στις παραδόσεις, όπου η πίστη μένει δροσερή και αθώα, σαν μόλις να ανάβλυσε. Όπου οι ψυχές δεν γερνάνε, ελλείψει αμφιβολιών.»

Κάτω από την οροσειρά που φθάνει τα 6000 μέτρα κάθεται το οροπέδιο του Παμίρ. Το όνομα του οροπεδίου σημαίνει ορεινός λειμώνας. (Φωτογραφία: Camille Delbos/Hans Lukas/Al Jazeera)

Οι βοσκοί κάτοικοι της φωλιασμένης στην οροσειρά του Καρακορούμ, απομακρυσμένης κοιλάδας Shimshal  του Βόρειου Πακιστάν ακολουθούν κάθε χρόνο τον ρυθμό της φύσης των βουνών, με την νομαδική τους ζωή – την εποχιακή μετακίνηση των ζώων, που εκεί είναι γυναικεία υπόθεση.

Δύο αναβάτες συναντούν ένα βοσκό που με το καραβάνι του αποτελούμενο από γαιδούρια μετέφερε τρόφιμα και άλλα αγαθά στο καλοκαιρινό χωριό. Το κουραστικό μονοπάτι που ακολουθούν χαραγμένο μέσα στον απότομο βράχο ενώνει το Shimshal με την οροπέδιο του Παμίρ. (Φωτογραφία: Camille Delbos/Hans Lukas/Al Jazeera)

«Τα οροπέδια του Παμίρ είναι πράγματι από τις πιο υψηλές «βεράντες» του κόσμου. Αλλά και τις πιο αποκομμένες από αυτόν. Τις πιο απόρθητες.»

Παρά τις σκληρές καιρικές συνθήκες και υπομένοντας τις ιδιοτροπίες του ήλιου, του αέρα και του χιονιού, οι βοσκοπούλες φροντίζουν το, πάνω από 1000 στον αριθμό κοπάδι που αποτελείται από πρόβατα, γίδια και γιάκ. (Φωτογραφία: Camille Delbos/Hans Lukas/Al Jazeera)

Η φυλή των Wakhi που μένει στην περιοχή είναι περήφανη από την μοναδική παράδοση μητριαρχίας που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Στην εικόνα μια βοσκοπούλα αρμέγει το κοπάδι της. Οι μέρες κυλούν πανομοιότυπες διανθισμένες από το άρμεγμα και την κατασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων ,όπως το τυρί και το βούτυρο. (Φωτογραφία: Camille Delbos/Hans Lukas/Al Jazeera)

Την άνοιξη μια χούφτα γυναικών και μερικοί ελάχιστοι άνδρες εγκαθιδρύουν ένα εφήμερο οικισμό σε υψόμετρο 4.600 μέτρων. Παραμένουν εκεί πέντε μήνες σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, με μόνο τα βασικά αγαθά και απομονωμένοι, σε μια απόσταση τριών ημερών από το κοντινό χωριό.

Η Pok Doman αριστερά και η Nar Begum δεξιά είναι ανάμεσα στις γηραιότερες βοσκοπούλες στην περιοχή. (Φωτογραφία: Camille Delbos/Hans Lukas/Al Jazeera)

Η κοιλάδα του Shimshal  είναι το σπίτι 1.750 απομονωμένων από τον σύγχρονο πολιτισμό κατοίκων – που συνδέθηκαν με τον αυτοκινητόδρομο του Καρακορούμ το έτος 2003, μετά από αναμονή 18 χρόνων να ολοκληρωθεί. Ο δρόμος αυτός εξασφάλισε ευκολότερη πρόσβαση προς τις μεγαλύτερες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, με απότοκο οι νέοι άνθρωποι να αναζητήσουν εκεί καλύτερη τύχη είτε με σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση είτε με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έτσι, η επιθυμία των μελών της φυλής των Wakhis για καλύτερη μόρφωση και εξέλιξη οδήγησε αγόρια και κορίτσια να αναχωρήσουν για τα αστικά κέντρα.

Η Inayat Bakht, 21 ετών, εργάζεται στην οροφή της καλύβας της και δίνει σχήμα στο πηγμένο γάλα που πρόκειται να γίνει τυρί. (Φωτογραφία: Camille Delbos/Hans Lukas/Al Jazeera)

Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, η μοναδικότητα αυτής της θηλυκής ποιμενικότητας της φυλής των Wakhis, δείχνει να φθίνει. Οι βοσκοπούλες του Παμίρ συνειδητοποιούν ότι αποτελούν μάλλον την τελευταία γενιά μιας όμορφης σκληροτράχηλης παράδοσης και θεματοφύλακες μιας αρχέγονης προγονικής γνώσης.

Το τυρί με το όνομα qurut στεγνώνει στον ήλιο αντιπροσωπεύοντας τον τοπικό τρόπο για την αξιοποίηση του άφθονου γάλακτος. Η παραγωγή του προσφέρει ένα επιπλέον εισόδημα στους κατοίκους, εκτός από την πώληση των ζωντανών. Στην φωτογραφία βλέπουμε φρέσκο qurut αριστερά και ξεραμένο qurut δεξιά. (Φωτογραφία: Camille Delbos/Hans Lukas/Al Jazeera)

ΠΗΓΕΣ:

http://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/2017/03/shepherdesses-pamir-pakistan-170312094639687.html

http://www.kathimerini.gr/157572/article/epikairothta/ellada/oi-3exasmenoi-ellhnes-toy-pamir

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CF%81

.

.

.ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: