Σ. Φάμελλος: Υπερ-πληθυσμοί αγριόχοιρων, ημιάγρια και «εμπλουτισμοί» της φύσης

Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων ήταν ένα από τα θέματα που ανέλυσε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια των εργασιών του 5ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου, που διεξάγεται στα Ιωάννινα.

«Στον τομέα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ένα από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στην Περιφέρεια, όπως και σε πολλές ακόμη επαρχιακές και αστικές περιοχές της χώρας, είναι ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων, ο οποίος προκαλεί ζημιές σε καλλιέργειες και βοσκότοπους. Το φαινόμενο, όπως θα γνωρίζετε, σε μεγάλο μέρος οφείλεται σε πρακτικές των τελευταίων 10-15 ετών, που επέτρεψαν την αναπαραγωγή άγριων με ήμερους χοίρους (εκτατική εκτροφή χοίρων), και σε απελευθερώσεις ημιάγριων χοίρων για λόγους “εμπλουτισμού” της φύσης.», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι γεωργοί να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες αποδοτικές καλλιέργειες λόγω των ζημιών που δημιουργούνται από τον υπερ-πληθυσμό των αγριόχοιρων.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προχώρησε στην αύξηση του ορίου κάρπωσης στη νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα (σημ.: η αύξηση αφορά το νομό Ιωαννίνων και τη Δυτική Μακεδονία όπου το όριο κάρπωσης αγριόχοιρων αυξήθηκε από τα 6 στα 10 άτομα ανα έξοδο και ομάδα κυνηγών).

Πρότεινε στις τοπικές αρχές και υπηρεσίες «να δραστηριοποιηθούν κατάλληλα ακολουθώντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης η οποία αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Εκεί πρόσφατα (στις 02/09/2017) αποφασίστηκε η άμεση ενημέρωση των πολιτών, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες και τους δήμους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, ώστε οι πολίτες αφενός να μην ταΐζουν το είδος και αφετέρου να υπάρξει κατάλληλη πληροφόρηση των πολιτών για τους κανόνες ασφαλείας».

.

.

.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: